Orsat Miljenić

Pusić i ja zalažemo se da Srbija sudi svojim ratnim zločincima i povuče svoj zakon o 'mini Haagu'

Orsat Miljenić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
04.12.2014.
u 15:04

Kad Srbija i njezini pregovori budu tema rasprava u Komisiji i Vijeću EU, Hrvatska će inzistirati i na povlačenju srpskog zakona kojim Beograd pokušava postati "mini Haag"

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je danas da između njega i šefice diplomacije Vesne Pusić nema razlika oko pitanja treba li Hrvatska kao članica EU inzistirati na tome da Srbija sudi puno većem broju svojih državljana koji su počinili ratne zločine u Hrvatskoj.

– Razgovarao sam s kolegicom Pusić, mi o tome mislimo isto. Suđenje za ratne zločine nije bilateralno pitanje. Ja ga zovem civilizacijsko pitanje, to je pitanje vladavine prava. I to nema veze s Hrvatskom, Srbijom, bilo kojom zemljom, to se jednostavno mora raditi. Sve zemlje EU su dužne inzistirati na tome da se određeni standardi moraju ispuniti, a Hrvatska je na tome možda još više dužna inzistirati jer su, u krajnjoj liniji, naši građani bili žrtve. I jer smo te standarde ispunjavali i mi – rekao je ministar Miljenić, odgovarajući na pitanje Večernjeg lista nakon sastanka Vijeća ministara pravosuđa u Bruxellesu.

Srbija nije bila tema tog sastanka. Ali kad Srbija i njezini pregovori budu tema rasprava u Komisiji i Vijeću EU, Hrvatska će inzistirati i na povlačenju srpskog zakona kojim Beograd pokušava postati "mini Haag".

– Potpuno je neprihvatljivo da jedna od zemalja zahtjeva ekskluzivno pravo za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, i to suđenja našim državljanima. Mi to prihvatiti nećemo. Taj zakon će prije ili poslije morati biti povučen – rekao je Orsat Miljenić.

>> 'Šešelj je ozbiljno bolestan, priče da je zdrav su gluposti'

Komentara 96

PO
portugisac
15:26 04.12.2014.

Sretan sam da uskoro na vlast dolazi HDZ i da se napravi red u crvenoj kmeriji. Svaki srpski turist ili tranzit mora kroz kompjuter i vjerujem da će ih na tisuće biti po zatvorima. Zar se zaboravilo koliko je stotinaa tisuća srba jurišalo na Hrvatsku. Klali,ubijali,žarili i palili. Zočin nikada ne zastarijeva pa vjerujem da će to zakačiti i ovoga thekurculu.

Avatar MK
MK
15:24 04.12.2014.

...a zato znaci gospodine Ministre Miljeniću niste zatrazili izrucenje Vojislava Šešelja od Nizozemske po EUN-u cim ste culi da se Šešelja pusta na slobodu? ...na Hrvatskom teritoriju ima vrijediti jedino Hrvatski Ustav i njemu podredeni zakoni i pravila - a a Mladen Bajic i DORH jos ce biti tuzeni za podpisivanje sporazuma sa Srbijom, mimo ovlasti, po kojima na teritoriju pacijalno virjedi Ustav Srbije i njegovi zakoni... Vesna Pusic i vi Ministre Miljenicu podjednako kao i Mladen Bajic niste "zakonodavna vlast RH" i vase zalaganje je podkopavanje trodiobe vlasti u RH - ali drzavni udar sa kojim se Ustav Republike Hrvatske podkopava Ustavom Srbije!!!

DI
Diosiario
15:34 04.12.2014.

Hrvatska se samo treba postaviti kao suverena država. I kad Srbija oopet otme nekog hrvatskog državljanina kao što je otela Veljka Marića i pokušala oteti Tihomira Purdu, tad država treba dati nalog da se odmah na Bajakovu uhiti prvih 10 Srba koji se pojave na granici. I onda zamjena. I to je najblaže što treba napraviti. Kad god ti zločinački agresori otmu nekog našeg državljanina odmah se tu treba postaviti, dignuti bojevu spremnost vojske, održati vojnu vježbu u Vukovaru i na Dunavu, povući veleposlanika, nabiti njihovog veleposlanika, i jednostavno prestati trpjeti da nas agresorska država sve skupa pravi ludima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije