uoči nove godine

Putin i kineski predsjednik otkrili zajedničke planove, objavljeno o čemu su dvojica lidera razgovarala

Putin and Xi hold talks via videolink
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
30.12.2022.
u 12:09

Odnosi između dvije zemlje koji, kako je rečeno, "ne poznaju granice", dobili su još veću važnost nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da očekuje da će kineski predsjednik Xi Jinping u proljeće 2023. doći u državni posjet njegovoj zemlji, što bi bio izraz solidarnosti službenog Pekinga u trenutku kada se vojna intervencija u Ukrajini ne odvija kako je bilo predviđeno.

U razgovoru dvojice čelnika na video konferenciji koja je prenošena na državnoj televiziji, Putin je rekao: "Očekujemo vas predsjedniče, dragi prijatelju, očekujemo vas na proljeće u državnom posjetu Moskvi".

Taj će posjet, rekao je Putin, svijetu pokazati "bliskost rusko-kineskih odnosa".

U osmominutnom razgovoru Putin je rekao da odnosi dviju zemalja postaju sve važniji kao stabilizirajući čimbenik te da mu je cilj osnažiti vojnu suradnju između Rusije i Kine.

Xi je rekao da je Kina spremna pojačati stratešku suradnju s Rusijom u trenutku kada je svijet u "teškoj" situaciji.

Odnosi između dvije zemlje koji, kako je rečeno, "ne poznaju granice", dobili su još veću važnost nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping toast during a visit to the Far East Street exhibition on the sidelines of the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia September 11, 2018. Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS/File Photo Photo: POOL New/REUTERS
Foto: POOL New/REUTERS

Iako je Zapad uveo Rusiji sankcije bez presedana, Kina se suzdržala od osude ruske vojne intervencije te opetovano inzistira na postizanju mira.

Putin je rekao da želi ojačati vojnu suradnju s Kinom, pohvalivši otpor Moskve i Pekinga pred "pritiskom" Zapada.

“U kontekstu neviđenih pritisaka i provokacija sa Zapada, mi branimo naše principijelne pozicije”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, "koordinacija između Moskve i Pekinga na međunarodnoj sceni (...) služi stvaranju pravednog svjetskog poretka utemeljenog na međunarodnom pravu".

U rusko-kineskoj suradnji posebno mjesto zauzima vojna i tehnička suradnja koja pridonosi sigurnosti naših zemalja i održavanju stabilnosti u ključnim regijama, rekao je.

Istaknuo je da dvije sile "namjeravaju ojačati suradnju između oružanih snaga Rusije i Kine".

Suočena s teškim zapadnim sankcijama zbog svoje ofenzive na Ukrajinu, Rusija posljednjih mjeseci nastoji ojačati svoje veze s Azijom, posebice s Kinom,

Izvoz ruskih energenata Kini se od invazije znatno povećao te je Rusija sada najveći isporučitelj nafte Kini.

Peking je, međutim, oprezan i suzdržava se od direktne materijalne pomoći Rusiji kako se sama Kina ne bi našla pod sankcijama Zapada.

>> VIDEO: Rusija priprema restriktivnu mjeru za sve koji su napustili zemlju: 'Izdali su svoju zemlju, rodbinu i prijatelje'

Ključne riječi

Komentara 6

FU
Fusnota
12:38 30.12.2022.

Kina lagano preuzima dominaciju nad Azijom. Dok Rusija uništava Ukrajinu ujedno i sebe uništava. Uvjeren sam da se Ruska federacija nikada neće vratiti na pozicije prije agresije na Ukrajinu. Previše mitova i propagande.

Avatar mason
mason
13:00 30.12.2022.

Putin od ovog komunjare trazi jamstvo za azil to je prava istina. Ali mislim da ce Car Putin zavrsiti isto ka I Car Nikolaj.

XA
xaron
21:39 30.12.2022.

Rusi su oduvjek bili siromašni i izolirani, tako da se tu neče mnogo promjeniti. Na gubitku če biti tajkuni i mala brodogradilišta na Zapadu koja su im pravili jahte. Gubitak Zapadnog prostora za Ruske tajkune znači i gubitak motiva za masovne kradje novca koji više neče imati gdje potrošiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije