Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONIO ODLUKU

Putin: Kandidirat ću se za predsjednika

Russian President Putin receives new ambassadors to Russia at Kremlin ceremony
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
08.12.2023.
u 12:33

Izbori u Rusiji održat će se 17. ožujka 2024. godine, a Putin je sada najavio borbu za još jedan šestogodišnji mandat.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin (71) potvrdio je u petak da će se kandidirati za novi mandat na predsjedničkim izborima 2024. godine, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

Putin je rekao, na sastanku sa sudionicima ceremonije dodjele vojnih nagrada u petak u Kremlju, da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji mandat. To se dogodilo dan nakon što su ruski zastupnici najavili da će se izbori održati 17. ožujka 2024. godine.

Odluka o datumu izbora donesena je jednoglasno sa 162 glasa u Vijeću Federacije. - Ovom odlukom zapravo počinjemo izbornu kampanju - rekla je Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije. Dodala je da će prvi put na izborima glasati stanovnici dijelova ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona koje je pripojila Rusija.

Podsjetimo, oko 110 milijuna ljudi ima pravo glasa u Rusiji, a uobičajeno 70-80 milijuna izađe na birališta. Prema ustavnim reformama koje je Putin orkestrirao 2020., on ima pravo tražiti još dva šestogodišnja mandata nakon što mu sadašnji istekne sljedeće godine.

VEZANI ČLANCI:

Nakon što je Putin uspostavio čvrstu kontrolu nad ruskim političkim sustavom, njegova pobjeda gotovo je osigurana ako se kandidira. Istaknuti kritičari koji bi ga mogli osporiti na glasanju su ili u zatvoru ili žive u inozemstvu, a većina nezavisnih medija je zabranjena, piše Al Jazeera. Izbori u ožujku vjerojatno će mu otvoriti put da ostane na vlasti barem do 2030. A ako se nakon toga natječe i pobijedi na još jednim izborima, mogao bi vladati do 83. godine.

VIDEO Najopasniji teret na svijetu: Putin snimljen kraj "nuklearnih" aktovki

Komentara 17

Avatar essek22
essek22
12:56 08.12.2023.

Stvarno?! Pa svi smo iznenađeni! :)))) Mentalni sklop ko Robert Mugabe (svrgnuli ga u dobi od 93), tito, Idi Amin i slični... dok sam živ predsjednik :))))

Avatar kišni
kišni
13:07 08.12.2023.

Jel netko vjeruje da neće biti opet izabran😒🤦‍♂️

DU
Deleted user
13:06 08.12.2023.

Bili su nedavno izbori u Sjevernoj Koreji i Kim Jong Un je prošao najgore do sada, samo 99.87% što je pad s dosadašnjih 100%. Ne možeš si Putina nakon ovakvih zlatnih odaja zamisliti kao oporbenog zastupnika kako ogorčen rešeta pitanjima novog premijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije