OBLJETNICA NAPADA

Putin optužio druge države za veliku tragediju u Beslanu prije 20 godina: 'Pomagali su teroristima'

Russia's President Putin commemorates victims of 2004 school siege in Beslan
Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV/REUTERS
1/4
21.08.2024.
u 03:00

Više od 30 islamista zarobilo je više od 1100 djece, njihove roditelje i učitelje u školi u gradu Beslanu 1. rujna 2004., prvog dana škole u Rusiji. Teroristi su tražili oslobađanje čečenskih zarobljenika

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je ozbiljne optužbe protiv stranih država na komemoraciji u utorak za žrtve masovne talačke krize prije 20 godina. "Jako dobro znamo da strane zemlje ne samo da su pokušale opravdati monstruozni zločin već su teroristima pružile sve vrste pomoći: moralnu, političku, informativnu i financijsku", rekao je Putin u gradiću Beslanu u Sjevernoj Osetiji.

Nije precizirao koje su to države navodno pomogle otmičarima. Više od 30 islamista zarobilo je više od 1100 djece, njihove roditelje i učitelje u školi u gradu Beslanu 1. rujna 2004., prvog dana škole u Rusiji. Teroristi su tražili oslobađanje čečenskih zarobljenika.

Pri upadu u školu ubijena su 334 taoca, među kojima 186 djece. Mnogi preživjeli taoci su invalidi. Odgovornost za napad preuzeo je tadašnji vođa čečenskih gerilaca Šamil Basajev koji je ubijen 2006. godine. Nakon trogodišnje obnove, škola u Beslanu djelovat će kao kulturno-domoljubni centar za prevenciju terorizma.

Putinov posjet prije službenog otvaranja i njegove izjave o navodnoj inozemnoj potpori smatraju se načinom da okupi podršku Rusa u njegovom ratu protiv Ukrajine, ocjenjuje agencija dpa. Nakon posjeta Sjevernoj Osetiji, Putin je u utorak stigao u Čečeniju.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Komentara 4

FU
Fusnota
08:54 21.08.2024.

Joj jadne retorika. Sad će svaki zločin unazad 33 godine biti pripisan zapadu Lagano podsjetnik kakav je Vlado.

Avatar Ivanvečernji
Ivanvečernji
15:53 21.08.2024.

Apsurd. Rusi pobili taoce, usput i djecu u školi, jer sa teroristima ne pregovara, ista situacija u kazalištu u Moskvi, pobili taoce i teroriste, zamislite Čečene, putin došao na vlast jer je eliminirao one prave Čečene. Danas ovaj iscidak što vodi plaćenike, njegov ćaća bio na strani protiv rusa, da bi prešao rusima. Putin radi završni čin života, moli Čečene za pomoć, mislim da neće Božić dočekati.

DU
Deleted user
08:28 21.08.2024.

Ništa novo zna se tko je stvorio talibane, alqaidu i isis. sve u službi dolara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije