'iz humanih razloga'

Putin potpisao uredbu za pomilovanje tajkuna Hodorkovskog

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
20.12.2013.
u 10:00

Posljednjih je deset godina proveo u zatvoru zbog optužbe za utaju poreza i pronevjeru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu za pomilovanje zatvorenog tajkuna Mihaila Hodorkovskog.

Uredba je objavljena na internetskoj stranici Kremlja, a u njoj piše da ga je Putin pomilovao iz humanih razloga.

On je posljednjih deset godina proveo u zatvoru zbog optužbe za utaju poreza i pronevjeru. Uhićenje 2003. mnogi smatraju Putinovom odmazdom zbog političkih ambicija Hodorkovskog.

Ovo pomilovanje, zajedno s amnestiranjem dviju članica punk benda Pussy Riot i 30 članova posade Greenpeaceova prosvjednog broda, vjerojatno je usmjereno na smanjenje međunarodnih kritika na račun Rusije kad je riječ o ljudskim prava, a sve uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, koje su Putinov omiljeni projekt.

>>Neposlušni ruski tajkun na slobodi nakon deset godina

>>Putin će pomilovati 100.000 zatvorenika?

Komentara 4

Avatar Nexus
Nexus
14:34 20.12.2013.

Chodorovski u avionu za Njemacku u posjetu svojoj majci koja je tamo na lijecenju.

Avatar Nexus
Nexus
10:26 20.12.2013.

Objava pustanja Chodorovskog je samo obmana javnosti. Na samoj presici, I to vec pod kraj, dolazi pitanje dali ce I Chodorowski biti pomilovan. Ocito je da je pitanje bilo namjesteno. Putina zabrinjava kaoticna situacija u Ukraini, a boji se I I bojkota zimskih olimpijskih igara u Sochiju pa na ovaj nacin kupuje demokratske poene. Slucaj Snowden mu je donio velike simpatije zapadne javnosti, a ova amnestija je samo jos jedan sahovski potez velemajstora Putina. Osim toga Chodorovskom se sprema jos jedno sudjenje. Nakon pomilovanja bit ce ponovo osudjen, a Putin ce si prati ruke u nevinosti.

Avatar DonLon
DonLon
11:45 20.12.2013.

Khodorovski je navodno pusten jutros oko 8:20 GMT Sto ce biti dalje, vidjeti cemo. KGB su oduvijek njefgovali "porodicnu tradiciju" izmisljenih optuzbi i namjestenih procesa. Ovo danasnje prenavljanje nikoga ne uzbudjuje previse. U slucaju Khodorovskog se radilo o medjusobnom obracunum obracunu dviju klika, da ne upotrijebim malo jace i tocnije izraze. Sve vise izgleda kako ce mu na njegove zimske radosti doci manje-vise nitko od svjetskih drzavnika, Putin pokusava nekome negdje zamazati oci. Jadno, prozirno i nadasve naivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije