potpisani energetski sporazumi

Putin s kineskim premijerom u Moskvi: Naši trgovinski odnosi se uspješno razvijaju

RUSSIA-MOSCOW-LI QIANG-PUTIN-MEETING
Liu Bin/XINHUA
22.08.2024.
u 07:02

Prije sastanka s Putinom, Li je razgovarao s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Putin je rekao da su Mišustin i Li "potpisali niz bilateralnih sporazuma usmjerenih na poboljšanje naše suradnje" s glavnim fokusom na energetiku

Ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je bliske veze između Moskve i Pekinga na sastanku s kineskim premijerom Li Qiangom u srijedu, kojemu je prethodilo potpisivanje bilateralnih sporazuma u energetskom sektoru. Naše zemlje razradile su dugoročne zajedničke planove, kako u gospodarskoj tako i u humanitarnoj sferi, rekao je Putin, a prenosi državna agencija TASS. "Naši trgovinski odnosi se uspješno razvijaju", rekao je također Putin, prenosi agencija Interfax. "Pažnja koju obje vlade posvećuju gospodarskim i trgovinskim odnosima pokazuje svoje rezultate", dodao je.

Prije sastanka s Putinom, Li je razgovarao s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Putin je rekao da su Mišustin i Li "potpisali niz bilateralnih sporazuma usmjerenih na poboljšanje naše suradnje" s glavnim fokusom na energetiku. Mišustin je rekao da je Rusija već najveći opskrbljivač Kine naftom i dodao da "u bliskoj budućnosti ćemo također zauzeti prvo mjesto za prirodni plin".

Putin je posljednji put posjetio Kinu u svibnju. Dvije zemlje dijele antagonizam prema Zapadu, a posljednjih su se godina zbližile i proglasile strateško partnerstvo. Ipak, mnogi promatrači smatraju da gospodarska velesila Kina ima glavnu riječ u ovom savezu, ostavljajući Rusiji ulogu dobavljača sirovina i mlađeg partnera.

Ključne riječi

Komentara 3

TE
Testera
10:26 23.08.2024.

Hoće li EU pomoći vojno i financijski Rusiji da oslobodi svoj ruski teritorij od ukrajinske agresije? Preko 1.000 m2 teritorija u Rusiji je Ukrajina osvojila i ide dalje.

SE
Serengeti
09:15 22.08.2024.

Američki proxy rat u Ukrajini je ispunio svoj cilj. Odvojili su Europu od Rusije i oslabili i Rusiju i Europu. Samo onaj koji je planirao nije razmišljao da bi tako mogao gurnuti Rusiju prema Kini kao što se sada dogodilo. Zahvaljujući egoizmu SAD-a koji će napraviti sve da ostane svjetski hegemon, za destak godina ćemo imati ww3.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije