PROMET

Račan Sarajevu nudi gradnju prve autoceste kroz BiH

30.06.2003.
u 00:00

Za dopuštenje prolaska autoceste Zagreb - Dubrovnik iznad Neuma Hrvatska bi ponudila povoljniji sporazum o luci Ploče.

MOSTAR - Vijeće ministara BiH prije posjeta hrvatskog premijera Ivice Račana i ministra pomorstva, prometa i veza Ronalda Žuvanića te njihovih suradnika Sarajevu, najavljenog za 14. srpnja, prihvatilo je ponudu bosansko-malezijske tvrtke Bosmal za izradu studije gradnje autoceste 5C kroz BiH.

Ta bi tvrtka trebala autocestu graditi kao koncesionar, što je Vijeće ministara prihvatilo, kako tvrde u vladi, zbog pregovora s Ivicom Račanom, koji u Sarajevo donosi ponudu gradnje prve autoceste u BiH. Ministar za komunikacije i promet u Vijeću ministara Branko Dokić je rekao kako Hrvatska neće graditi autocestu, ali da je obvezna sagraditi svoj dio koridora 5C, odnosno dio koji od Budimpešte ide do Save i dio od Ploča do granice s BiH.

Dokić je najavio kako će u Sarajevu s Račanom razgovarati o mjestima povezivanja dijelova koridora 5C i o vremenu gradnje.

S tom cestom Luka Ploče postala bi BiH izlaz na more, ali i najvažnija luka za srednju Europu. Hrvatski ministar Žuvanić je, za razliku od Dokića, ustvrdio kako će se u Sarajevu ipak razgovarati o gradnji autoceste u BiH i izvođačima hrvatskim građevinskim tvrtkama. U Sarajevu će se razgovarati i o cestovnom koridoru iznad Neuma, odnosno dijelu od Zagreba do Dubrovnika, odnosno buduće jadransko-jonske autoceste, koja bi prolazila kroz BiH u dužini devet kilometara.

Hrvatska bi time, kaže Žuvanić, dobila nesmetan prolaz do Dubrovnika a na tu autocestu vezala bi se i buduća autocesta od Ploča do Budimpešte. Ako BiH ne dopusti taj prolaz, Hrvatska će morati graditi preko Pelješca, a to bi značajno poskupilo radove jer bi se morao graditi dugački most kopno - Pelješac. Prema informacijama iz Zagreba, neformalni razgovori su već obavljeni i Račan ne očekuje probleme.

Ministar Žuvanić upozorava kako prije treba riješiti i korištenje Luke Ploče poduzeća iz BiH, o čemu će se također razgovarati u Sarajevu 14. srpnja.

Za dopuštenje prolaska autoceste Zagreb - Dubrovnik preko BiH iznad Neuma u dužini devet km Hrvatska bi, kako se neslužbeno doznaje, ponudila povoljniji sporazum o uporabi luke Ploče.

Što mislite o Račanovoj inicijativi o gradnji autoceste kroz BiH?

Gorden Knezović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije