KRAJ TOPLINSKOG VALA

Radarske snimke pokazuju veće nevrijeme: Kreće se prema Hrvatskoj, upaljen meteoalarm

Foto: DHMZ
1/4
19.07.2024.
u 22:33

S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će u subotu popustiti u unutrašnjosti, a u nedjelju i na Jadranu, najavljuju prognostičari za vikend

Grmljavinsko nevrijeme formiralo se u Sloveniji u večernjim satima, a očekuje se kako će stići do Hrvatske tijekom noći, pokazale su radarske snimke. Naglu promjenu vremena najavio je ranije i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), za petak i subotu, prognozirajući obilne pljuskove i veće količine kiše u kratkom vremenu, kao i vjerojatnost grmljavine veću od 70%.

''U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno i nestabilno, mjestimice s jačom kišom te lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Na jugu većinom sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje duž obale sjeverozapadnjak'', najavio je DHMZ za subotu. Prema javljanju IstraMeta, prvi olujni oblaci već su se formirali iznad Buja u Istri.

Uz to, očekuje se i pad temperatura i kraj toplinskog vala koji je trajao posljednjih dana u Hrvatskoj. Jutarnja temperatura trebala bi se kretati između 17 i 23°C, dok će u jutarnjim satima i dalje biti vruće na obali i otocima - između 24 i 28°C. Dok na kopnu temperature ne bi trebale prelaziti 30°C, na Jadranu se očekuje i do 35°C. 

- S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će u subotu popustiti u unutrašnjosti, a u nedjelju i na Jadranu. Iako u blizini naših krajeva nema prizemnih frontalnih sustava, unutar polja sniženog tlaka zraka sa zapada nam pritječe vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere - najavila je i meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT.

POVEZANI ČLANCI:

- Izraženi i rasprostranjeni pljuskovi s grmljavinom očekuju se opet u ponedjeljak. No poneki pljusak ili malo kiše ne mogu se isključiti ni tijekom stabilnije nedjelje i utorka. Od ponedjeljka će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura oko prosječne. I na moru u ponedjeljak nestabilno, ali pljuskovi i grmljavina neće biti česti kao na kopnu te bi mogli zaobići neke dijelove obale. U nedjelju i utorak pretežno sunčano i uglavnom suho. Bura će puhati na sjeveru, u Dalmaciji maestral. A vrućina će biti podnošljivija nego proteklih dana - dodaje u prognozi za iduće dane. 

Inače, Zagrepčani i okolica će se podsjetiti kako je upravo prije godinu dana glavni grad poharalo neviđeno nevrijeme. Od nevremena su poginule tri osobe, a šteta se brojala danima. U oluji, kakva se ne pamti desetljećima, ozlijeđeno je 200-tinjak osoba. U Zagrebu je bilo 60 ozlijeđenih, od toga desetak teže, u Slavonskom Brodu 32 ozlijeđena, u Novoj Gradiški 23.

>> FOTO Dan kad smo drhtali: Lani je Hrvatsku poharala 'oluja stoljeća', apokaliptično nevrijeme odnijelo tri  života

1/274

Komentara 9

DC
DC
22:50 19.07.2024.

Nekad ciklona i anticiklona a danas apokalipticka nevremena.

ST
staromlad
23:42 19.07.2024.

Zimi je zima a uleti ti vruće

AK
Aka
23:23 19.07.2024.

Hoće li meteoalarm zaustaviti nevrijeme? Zašto su ga upalili? NIje li to opasno po ovakvim vručinama paliti , da se požar ne razbukta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije