OSVRNUO SE I NA POVIŠICE

Grlić Radman komentirao odluku o Crnoj Gori: Bili su upozoreni

Zagreb: Gordan Grlić Randman o nepoželjnim političarima iz Crne Gore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Večernji.hr
25.07.2024.
u 11:55

MVEP proglasio trojicu crnogorskih političara nepoželjnima u Hrvatskoj, Grlić Radman komentirao je današnju odluku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je objavilo odluku kojom su crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj. Ova odluka donijeta je zbog navodnog narušavanja dobrosusjedskih odnosa između dviju zemalja. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je ovu odluku prije sjednice Vlade.

"Naša je suverena procjena koga želimo proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj. Smatram da su osobe koje smo označili kao nepoželjne to i zaslužile, jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske," izjavio je ministar Grlić Radman. Dodao je kako je Hrvatska dosad podržavala sve aktivnosti Crne Gore u vezi s ulaskom u Europsku uniju. Međutim, naglasio je da je potez koji je Crna Gora nedavno poduzela, a koji je pogoršao odnose između zemalja, bio neuspješan u očuvanju dobrosusjedskih odnosa. "Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobro susjednim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom," istaknuo je Grlić Radman.

Hrvatska je desetljećima prema Crnoj Gori „pokazivala dobrohotnost i dobrotu”, snažno ju podržavajući i pomažući joj na europskom putu, no izgleda da je Podgorica to „protumačila kao slabost”. „Hrvatska je davala šansu politici Crne Gore, nikad se nismo htjeli miješati u njezinu unutarnju politiku, no ova situacija nas ipak zabrinjava, to nije dobro”, rekao je Grlić Radman, dodavši kako Hrvatska ipak ostaje saveznik i partner. 

VEZANI ČLANCI: 

Ministar je rekao da Hrvatska zbog toga vjerojatno neće blokirati Crnu Goru na europskom putu jer „blokiranje nije europska vrijednost” te postoje drugi mehanizmi kojima se može utjecati na neke odluke.  Podsjetio je da Crna Gora za zatvaranje 23. poglavlja, onog o pravosuđu i temeljnim pravima, mora riješiti pitanje procesuiranja ratnih zločina na zapovjednoj razini, nestalih, odštete logorašima i zaštiti hrvatske manjine.  Grlić Radman naglasio je kako su odnosi pogoršani već ranije odlukom da se bazen u Kotoru preimenuje po bivšem stražaru zloglasnog logora Morinj, sprječavanjem njegovog posjeta školskom brodu Jadran u Tivtu i pokušajima imenovanja ulica po Ratku Mladiću i Pavlu Bulatoviću. 

Na kraju, ministar Grlić Radman osvrnuo se na nedavnu povišicu plaća, ističući da je ona važna, ali da su glavni motivi političara služenje zemlji i njezinom narodu. "Mi smo svi došli u politiku zbog časti, zbog Hrvatske i služenja u interesu hrvatskog naroda, a ne zbog povišica. U usporedbi s drugim državama, dužnosnici u Hrvatskoj imaju vrlo niske plaće. Također, u ministarstvu nisu sređene plaće, iako se nalazim na visokom položaju s velikom odgovornošću," zaključio je ministar Grlić Radman.

>>> FOTO Objavljeni detalji: Pogledajte koliko će zarađivati Plenković, Milanović, Jandroković i ostali

Zagreb: Gordan Grlić Randman o nepoželjnim političarima iz Crne Gore
1/14

 

 

 

 

Komentara 8

DA
darko122
12:29 25.07.2024.

Crna Gora se bori sa posrbljavanjem i zato joj cijela EU uz pomoć Hrvatske i Bošnjaka mora pomoći. Nije dovoljno uputiti upozorbe, nego pomagati Crnogorcima da pobjede klerosrpske snage kako nebi posrbili CG i napravili je kolonijom Srbije. i Rusije.. Treba jasno otkriti Ruske strateške ciljeve da Preko Ukrajine Mađarske i CG izađe na Jadransko more odnosno u srce EU. Koliko je to bitno bilo je vidljivo onog trena kad je Ruska postrojba usiljenim maršem došla i zauzela aerodrom Prištinu, no kako nisu imali prolaz tada preko mađarske za snabdijevanje snaga morali su je napustiti i prepustiti NATO.u.

I7
ivaaa_777
12:49 25.07.2024.

Šteta što niste tako oštri kad su Dodik i Vučić u pitanju. Izjava Dodika od ranije ove godine: "Vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima". Ako ovakvo vrijeđanje hrvatskog naroda nije za zabranu ulaska u Hrvatsku, ne znam šta je.

Avatar Stradun
Stradun
12:30 25.07.2024.

Politika svih hrvatskih vlada od 2000. do danas ,glede južnih susjeda, bje mlitava, popustljiva i pogrešna. Hrvatska politika im je, južnim susjedima, oprostila sve počinjene zločine. Velim-hrvatska vlada. Jer hrvatski narod nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije