U Crnoj Gori

Bojkot vaterpolista zbog bazena koji nosi ime po zapovjedniku logora u kojemu su maltretirali Hrvate

Susret Hrvatske i Italije u finalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu
Foto: David Damnjanovic/PIXSELL
1/3
22.07.2024.
u 19:35

Bazen je 2021. preimenovan, sada se zove po Zoranu Gopčeviću, nekadašnjem igraču Primorca koji je sudjelovao u ratnim zločinima

Zbog imena bazena u Kotoru, Hrvatska će bojkotirati vaterpolske utakmice. Naime, Ministarstvo turizma i sporta RH poslalo je služben dopis klubovima i reprezentaciji da ubuduće bojkotiraju utakmice u crnogorskom Kotoru jer bazen u kojemu se treba igrati zove se po Zoranu Gopčeviću, nekadašnjem igraču Primorca. 

No, ono što je sporno u cijeloj priči jest to da je on bio čuvar u logoru Morinj 1991. godine te da je sudjelovao u ratnim zločinima prema građanima Hrvatske, stoji u dopisu koji prenosimo: 

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori".

O svemu je upoznata i krovna europska organizacija, jer 2021. je bazen preimenovan, a ministarstvo je i tada reagiralo, no ništa se nije promijenilo. Cijela stvar prenesena je i tamošnjem vaterpolskom savezu i klubovima. Siniša Kovačević, predsjednik Primorca pak kaže da to mora riješiti vlada, odnosno država Crna Gora.

Inače, Zoran Gopčević bio je istaknuti vaterpolist, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i europsko srebro i svjetsku broncu. No tijekom devedesetih bio je zapovjednik straže u logoru Morinj.

Dodajmo da su ovakvi nategnuti odnosi uvertira za Olimpijske igre u Parizu na kojima Hrvatska, između ostalog, igra i protiv Crne Gore 28. srpnja.

Susret Hrvatske i Italije u finalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu
1/11
Ključne riječi

Komentara 5

UK
ukrajina
20:22 22.07.2024.

Konačno netko sa mudima !

Avatar Idler 3
Idler 3
22:00 22.07.2024.

Aj nek su se konačno i naši jenput udostojili mada jena lasta ne čini proletje.

Avatar xilandar
xilandar
13:11 23.07.2024.

A jel im isto tako smetaju ust aske ulice po hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije