Štrajk nije uspio

Radnici predali papire za otvaranje stečaja

riba
VL FOTO
11.11.2010.
u 16:58

Ugrožena je egzistencija 49 obitelji, a prijeti mogućnosti pomora ribe i ekološke katastrofe, kaže Šimo Orešković, povjerenik Sindikata PPDIV-a

Ogorčeni radnici donjomiholjačkih Ribnjaka predali su jučer Trgovačkom sudu u Osijeku zahtjev za otvaranje stečaja.

Duguju im milijun kuna

Na takav su korak prisiljeni jer zadnja četiri mjeseca nisu primili plaću. Dug poslodavca prema radnicima time se popeo na oko milijun kuna. Kako su već ranije isticali u Sindikatu PPDIV-a, gotovo cijelu ovu godinu nisu im uplaćivani ni doprinosi niti porezi. Ruku spasa donjomiholjačkim “ribarima” nedavno je ponudila PP Orahovica, odnosno njihov vlasnik zagrebačka tvrtka M San, koja ih je htjela zakupiti.

– Pregovori su propali jer pismenu suglasnost na ponuđeni ugovor o zakupu jedino nije dala Hypo banka kao hipotekarni i fiducijalni vlasnik cjelokupne imovine Ribnjaka u Donjem Miholjcu. Uslijedilo je to nakon višednevnih pregovora za spas ove tvrtke koji su vođeni na relaciji PP Orahovica, Ribnjaci, sindikat i banka. Bilo je dogovoreno kako će zakupac s ulaskom u Ribnjake radnicima ove tvrtke isplatiti zaostale plaće što je bio i glavni uvjet da se svi oni vrate na svoja radna mjesta – objašnjava Šimo Orešković, županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Iako sindikalisti ranije nikako nisu bili za opciju otvaranja stečaja jer su postojala druga rješenja, nakon propalih pregovora, kako dodaje Orešković, pritisnuti su uza zid. Nakon 15-dnevnog štrajka 49 radnika Ribnjaka je stoga odlučilo – predložit ćemo stečaj.

Direktor bez komentara

– Na takav korak su se odlučili zbog situacije u kojoj se nalaze zbog čega im je ugrožena egzistencija i obitelji, ali i zbog mogućnosti pomora ribe i nastanka ekološke katastrofe. Kao njihov zastupnik i punomoćnik, zatražit ću pred osječkim Trgovačkim sudom da se radnički zahtjevi uvaže te da se odmah otvori stečaj, a stečajni upravitelj uz suglasnost stečajnog suca i Odbora vjerovnika što prije pronađe zakupca koji bi preuzeo brigu o Ribnjacima. Tako bi se spasila proizvodnja, radna mjesta, ali i spriječila dalja šteta – zaključuje Orešković.

Direktor donjomiholjačkih Ribnjaka Anđelko Opačak najnoviji postupak Sindikata PPDIV-a jučer nije htio komentirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije