HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Rast ili prijepori? Strani radnici u fokusu hrvatske ekonomije

HKT
23.08.2024.
u 13:36

'Welcome to Croatia' – izazovi integracije stranih radnika tema je konferencije u organizaciji Večernjeg lista i Hrvatske gospodarske komore koja će se održati u utorak 27. kolovoza u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.  U vrijeme kada hrvatsko gospodarstvo bilježi rekordnu zaposlenost, ali se suočava s nedostatkom radne snage zbog negativnih demografskih trendova i iseljavanja, tema integracije stranih radnika postaje sve važnija.

Nedostatak radne snage uslijed negativnih demografskih trendova i vela iseljavanja radno sposobnog stanovništva hrvatsko gospodarstvo proteklih godina kompenzira uvozom radnika iz zemalja izvan područja Europske unije. Pojačane radne migracije otvaraju pitanje kvalitetne integracije useljenika, a neminovno uzrokuju društvene pa i političke prijepore. U pokušaju rješavanja tog problema Hrvatska je pribjegla liberalnom konceptu Zakona o strancima, a zbog nedostatka sveobuhvatne i jasne migracijske i integracijske politike, kritičari tvrde da migracijske trendove uglavnom diktiraju poslodavci.

Hrvatsko tržište rada bilježi rekordnu zaposlenost, a najveći doprinos ukupnom porastu zaposlenosti i ove godine dali su strani državljani, odnosno radnici iz trećih zemalja (gotovo 50%). Analitičari očekuju da će do kraja ove godine pristići više od dvjesto tisuća zahtjeva za zapošljavanje stranaca. Oni već sada čine 40 posto ukupne radne snage u građevinskom sektoru, a njihov udio sve je veći u turizmu te trgovini.

Konferencija Večernjeg lista druga je po redu ovogodišnja tematska rasprava o izazovima integracije stranih radnika. Cilj je kroz konstruktivni dijalog dionika iz gospodarskog i političkog okruženja iznaći kvalitetne prijedloge i rješenja za uspostavu sustava koji će gospodarstvu osigurati nesmetani rast, a istovremeno zadržati socijalni mir te ideološke prijepore svesti na najmanju moguću mjeru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije