Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

'Podravka više neće uvoziti rajčicu, prerađeno 27.000 tona'

storyeditor/2024-09-10/PXL_100924_120362179.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/28
10.09.2024.
u 21:30

Svi naši najvažniji proizvodi u kojima se nalazi rajčica bit će od rajčice s hrvatskih polja i upravo dolaze na police trgovina, kazala je M. Dalić

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknula je da se konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" sedmu godinu održava u Koprivnici i da su se svih tih godina vodili razgovori o različitim temama, no zajednička crta bila im je, kazala je, velika relevantnost za hrvatsku sadašnjost i budućnost.

– Tema sigurnosti hrane i njezine geostrateške važnosti je superrelevantna, za nas pojedince, gospodarstvenike, industrije, turizam i naravno za državu. Razgovor o sigurnosti hrane događa se u globalnom kontekstu koji se u proteklih 20 godina mijenja na način koji nije baš sasvim povoljan. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO definira sigurnost hrane kao situaciju u kojoj svi ljudi u svakom trenutku imaju ekonomski, društveni i fizički pristup sigurnoj i nutritivno ispravnoj hrani koja je potrebna za zdrav i normalan život. Pogledamo li tu definiciju, mislim da možemo reći da Europa, i mi koji živimo u Europi, imamo sreću što imamo relativno visoku kvalitetu i sigurnost hrane, što nije slučaj u svim dijelovima svijeta zbog globalnih silnica i tenzija koje djeluju na sigurnost hrane i ponovno je vraćaju u fokus geostrateških razmatranja – istaknula je M. Dalić.

Jedna od takvih silnica koja se javlja u svijetu, jednim dijelom u Europi, posebice u Africi, pa i Južnoj Americi, jest kad investitori iz stranih zemalja siromašnih poljoprivrednim zemljištem, stječu velike poljoprivredne površine. Na isti način, druga strana problema je i stjecanje velikih poljoprivrednih površina od institucionalnih investitora, međunarodnih korporacija koje se u "suštini vjerojatno rukovode očekivanjima o kontinuiranom rastu cijene hrane". Takvi događaji i trendovi sigurno, smatra M. Dalić, otvaraju brojna pitanja o sigurnosti hrane za stanovništvo, kretanju i određivanju cijena, njihovu manipuliranju...

VIDEO Konferencija Hrvatska kakvu trebamo

– Drugi skup utjecaja su ratovi i konflikti koji se proteklih godina intenziviraju. Svjedoci smo da treću godinu traje rat na teritoriju Europe. Ruska agresija na Ukrajinu pokazala je koliko ratovi mogu poremetiti globalne tokove i tržišne ravnoteže. Izazvao je u recentnijoj povijesti nezabilježen rast cijena sirovina i hrane, s globalnim učincima. Treća stvar je pitanje međunarodne trgovine hranom. Oko 25 posto hrane za ljudsku potrošnju trguje se u međunarodnoj trgovini koja je važna za sigurnost hrane, a upravo zbog rata i klimatskih promjena, nalazi se pod velikim pritiskom – naglasila je M. Dalić i dodala kako su poljoprivreda i trgovina hrane najmanje liberaliziran sektor svjetskog gospodarstva. Sigurnost hrane i proizvodnje vezani su i sa stabilnošću međunarodne trgovine. Četvrti faktor su, istaknula je, svakako klimatske promjene koje utječu na način proizvodnje i vrstu poljoprivrednih proizvoda koji se uzgajaju i donose brojne nesigurnosti. Osim toga, na određeni način razdvajaju zemlje jer klimatski uvjeti nisu isti na južnim i na sjevernim dijelovima Zemlje.

M. Dalić govorila je i o tome kako se u Podravci bore sa svim tim utjecajima. – Jedan je projekt proizvodnje rajčice. Otvorili smo prije dva mjeseca u Varaždinu pogon za preradu rajčice koju smo prvi put uzgajali diljem Hrvatske. Projekt je izvrsno uspio, do danas je prerađeno oko 22.000 tona industrijske rajčice, količina koja nikad dosad nije proizvedena u Hrvatskoj. Do kraja berbe očekujemo oko 27.000 tona. Rezultat toga projekta jest da će Podravka prestati uvoziti rajčicu kao sirovinu, odnosno koncentrat. Svi naši najvažniji proizvodi u kojima se nalazi rajčica bit će od rajčice s hrvatskih polja i upravo dolaze na police trgovina – kazala je. Možda će i na druge utjecati taj primjer kako je jedna domaća kompanija povećala samodostatnost svoje proizvodnje i time pridonijela samodostatnosti hrvatske poljoprivrede.

FOTO Konferencija Hrvatska kakvu trebamo

storyeditor/2024-09-10/PXL_100924_120362179.jpg
1/25

Komentara 3

NO
No1
09:58 11.09.2024.

Znaci li to da ce proizvodi biti jeftijiji? Ne. Jer se moraju prvo namiriti place "menadzerima" koje su enormne. I rastu zbog tko zna kojih razloga.

GL
globalsolutions
00:11 11.09.2024.

Dobro gdje su ta silna polja rajčice? 27.000 tona ne raste u 3 plastenika..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije