RUSKI SAVEZNICI

Rat između Rusije i SAD-a preselio bi se i na Bliski istok

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/5
14.09.2024.
u 11:58

Američke obavještajne službe upozoravaju da bi dopuštenje korištenja raketa dugog dometa na ruskom teritoriju moglo prouzročiti ozbiljne posljedice

Nakon prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se Zapad izravno sukobiti s Rusijom ako dopusti Ukrajini da zapadnim dalekometnim oružjem počne napadati ruski teritorij, potez koji bi promijenio prirodu i opseg sukoba, ne isključuje se mogućnost da se sukob između SAD-a i Rusije prelije i na Bliski istok, osobito u Siriju i Irak.

Američke obavještajne službe upozorile su predsjednika Joea Bidena da bi dopuštanje Ukrajini da kosristi rakete dugog dometa protiv Rusije moglo dovesti do ozbiljnih posljedica. Rusija bi mogla reagirati putem svojih saveznika u Siriji i Iraku, uključujući Iran i šijitske paravojne snage, te iskoristiti te regije za napade na američke snage.

SAD ima otprilike 900 vojnika u Siriji i 2500 u Iraku, a obje misije fokusirane su na borbu protiv ostataka ISIL-a. Moskva bi mogla upotrijebiti Iran kao posrednika u napadima na američke baze u Al-Tanfu (Sirija) ili u sjevernom Iraku, koristeći iranske rakete ili proiranske milicije. Ova prijetnja postaje stvarna s obzirom na dugogodišnje partnerstvo Rusije i Irana, posebno u Siriji, gdje obje zemlje imaju znatan vojni i politički utjecaj.

VEZANI ČLANCI: 

Ruska vojska u Siriji prisutna je od 2015. godine, kada je intervenirala kako bi podržala režim predsjednika Bashara al-Assada. Ruske snage raspoređene su na nekoliko ključnih lokacija. Smještena u blizini grada Latakije, na mediteranskoj obali, zračna baza Hmeimim glavna je zračna baza ruske vojske u Siriji. Ovdje se nalaze borbeni avioni, helikopteri i bespilotne letjelice koje koriste za zračne operacije.

Pomorska baza Tartus na mediteranskoj obali jedina je ruska vojna luka izvan bivšeg Sovjetskog Saveza. Tartus omogućava Rusiji logističku podršku njezinoj floti i vojsci u Siriji. U Al-Qamishliju na sjeveroistoku Sirije, u području koje graniči s Turskom, Rusija je prisutna kako bi nadzirala regiju i održavala ravnotežu s turskim snagama i kurdskim SDF-om. 

>>> FOTO Rusi vježbaju kamuflažu lansera nuklearnih projektila: 'Održat ćemo još sličnih vježbi'

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
1/5

Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serengeti
21:28 14.09.2024.

Što američka vojska radi u Siriji? Američka vojska je nepozvana u Siriji i krši međunarodno pravo i Povelju UN-a. Zašto nijedna zapadne država ne prozove SAD i ne uvede sankcije SAD-u? Koji licemjeri!!!

GN
GNKDZ1986
13:17 14.09.2024.

Ne znam za rat ali bježanja ruSSa od afričkih plemena u sandalama se nastavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije