Cijeli svijet zabrinut zbog eskalacije

Rat se podiže na novu razinu, mijenja se geopolitička slika regije

storyeditor/2024-07-31/iranci.jpg
Foto: REUTERS
1/13
01.08.2024.
u 09:06

“Ovo ubojstvo je podlost kojoj je cilj poremetiti palestinski cilj – plemeniti otpor Gaze i pravednu borbu naše palestinske braće i sestara – slomiti volju Palestinaca i zastrašiti ih”, kaže Erdoğan

Iranske sigurnosne snage u totalnom su šoku nakon što je Izrael izveo drzak i smrtonosan napad u srcu Teherana, likvidirajući čelnika političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha. Ovaj atentat, izveden precizno i hladnokrvno, izazvao je bijes u Iranu, koji je proglasio trodnevnu žalost, ali i širom regije.

Bitka za nasljednika

Haniyeh je navodno pogođen u zgradi raketom navođenom izvan Irana, što predstavlja težak udarac za iranski sigurnosni sustav. Hoće li odgovor Irana biti kao onda kada je napadnut iranski konzulat u Siriji i kada su prema Izraelu poslali stotinu raketa i dronova, za sada Iranci ne daju nikakve informacije. Sigurno je samo da će odgovoriti. Likvidacija čelnika Hamasa Haniyeha mogla bi imati ozbiljne posljedice na geopolitičku situaciju na Bliskom istoku.

Novi iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da će Iran braniti svoj teritorijalni integritet, dostojanstvo, čast i ponos i natjerati terorističke okupatore da požale zbog svojeg kukavičkog čina. Vrhovni vođa Ali Khamenei kazao je da je dužnost Teherana osvetiti se za ubojstvo čelnika Hamasa jer se ono dogodilo u glavnom gradu Irana. Oružano krilo Hamasa poručilo je jučer da će ubojstvo Haniyeha imati ogromne posljedice za cijelu regiju. “To ubojstvo podiže rat na novu razinu”, dodale su u priopćenju brigade Ezzedine al-Kasam.

VEZANI ČLANCI: 

Kina je osudila ubojstvo Haniyeha izrazivši veliku zabrinutost. Peking strahuje da će ovaj incident dovesti do daljnje destabilizacije regije. Egipat je rekao da izraelska eskalacija znači nedostatak političke volje za smanjivanje napetosti, Pakistan je osudio ubojstvo, dok se Katar pita kako medijacija može uspjeti kada jedna strana ubija pregovarača druge strane. I Rusija, Iran i Turska osudili su ubojstvo vođe Hamasa u Gazi nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubojstvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je eliminacija Hamasova političkog vođe potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo. Ono će samo dovesti do dalje eskalacije napetosti, poručuje Moskva.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da krv ubijenog vođe Hamasa nije prolivena uzalud. “Mučeništvo Haniyeha u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora”, rekao je Kanaani. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da taj atentat neće slomiti volju Palestinaca. “Ovo ubojstvo je podlost kojoj je cilj poremetiti palestinski cilj – plemeniti otpor Gaze i pravednu borbu naše palestinske braće i sestara – slomiti volju Palestinaca i zastrašiti ih”, napisao je Erdoğan na X-u. “Međutim, do danas cionističko barbarstvo nije postiglo svoje ciljeve”, dodao je.


 

Unutar Hamasa smrt Haniyeha mogla bi dovesti do borbe za vlast ili promjene u strategiji. Novi čelnik mogao bi odlučiti o jačanju napada na Izrael ili pokušati pregovarati kako bi izbjegao daljnje gubitke. U svakom slučaju, situacija ostaje vrlo napeta i nepredvidiva. Svaka akcija jedne strane mogla bi izazvati lančanu reakciju dodatno komplicirajući već složene odnose na Bliskom istoku.

Nasljednik Ismaila Haniyeha birat će se između tri visoka čelnika Hamasa, i to Khaleda Meshala, čelnika Hamasa u inozemstvu, Yahya Al-Sinwara, čelnika tog pokreta u Pojasu Gaze, i Zahera Jabareena, vođe Hamasa na Zapadnoj obali. Oni zbog organizacijske strukture Hamasa trenutačno obnašaju najviše rukovodeće pozicije u pokretu. Čini se da Khaled Meshala ima najviše izgleda da postane lider Hamasa.

VEZANI ČLANCI: 

Niz ubojstava hamasovaca

Izrael je tijekom godina likvidirao mnoge dužnosnike Hamasa, koristeći različite metode, uključujući zračne napade, ciljana ubojstva i specijalne operacije. Neki od najpoznatijih su: Sheikh Ahmed Yassin, osnivač i duhovni vođa Hamasa, ubijen u izraelskom zračnom napadu u Gazi 2004., zatim Abdel Aziz al-Rantisi, nasljednik Sheikha Ahmeda Yassina, ubijen također u izraelskom zračnom napadu u Gazi 2004. Tu je i Salah Shehade, vojni zapovjednik Hamasa, ubijen u izraelskom zračnom napadu u Gazi 2002., Mahmoud al-Mabhouh; visoki dužnosnik Hamasa, ubijen 2010. u Dubaiju u operaciji koja je pripisana Mossadu; Ahmed Jabari, vojni zapovjednik Hamasa, ubijen 2012. u izraelskom zračnom napadu u Gazi; Ismail Abu Shanab, politički lider Hamasa, ubijen 2003. u izraelskom zračnom napadu u Gazi; Nizar Rayan, visoki dužnosnik Hamasa, ubijen 2009. u izraelskom zračnom napadu u Gazi; Yehiya Ayash, poznat kao “inženjer” zbog svoje uloge u proizvodnji eksplozivnih naprava, ubijen je 1996.

 

>>> Izraelski napad na južni Bjerut

 

 

 

Komentara 8

HR
hrza
09:55 01.08.2024.

100 godina oni prijete Izraelu i nikad ništa. Muka mi je od tih krupnih riječi.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:34 01.08.2024.

A kaj su rekli ti "zabrinuti" čelnici o Hamasu v listopadu prošleg leta ? Jesu li keg/kaj osudili....

Avatar Moloh
Moloh
09:38 01.08.2024.

Najviše je zabrinut haso i njegovi teroristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije