"Okusi Srijema i Slavonije" naziv je projekta Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije u okviru kojega su danas hotelskim, turističkim i ugostiteljskim objektima iz županije u Hotelu Dunav u Iloku uručeni kompleti tradicijski izrađenoga posuđa.
Prema riječima direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rijane Bušić – Srpak radi se o keramičkom posuđu kakvo su nekada koristili građani na istoku Hrvatske. - Posuđe smo morali dati napraviti jer takvoga posuđa nema u serijskoj proizvodnji, istaknula je Bušić -Srpak dodajući kako je cilj projekta da se tradicijska hrana ponudi ne samo gostima koji odsjedaju u seljačkim domaćinstvima nego i u hotelima.
Kroz projekt kompleti posuđa uručeni su "Villa Lenije" iz Vinkovaca, "Dunav" iz Iloka, "Lav" iz Vukovara te restoranima "Stari podrum" iz Iloka, "Acin salaš" iz Tordinaca i "Aquaris" iz Bošnjaka. Bušić-Srpak kazala je i kako su u okviru projekta, kada se govori o autohtonim jelima, svaki od hotela ili ugostiteljskih objekta sam kreirao jelovnik kako bi se predstavio tradicijskim jelima. Popis jela napravila je Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije sa stručnim osobama dok Turistička zajednica prati sva jela da se ne odstupa od tradicije.
- Na ovaj način gosti tih hotela i ugostiteljskih objekata imati će priliku da se na neki način vrate u prošlost, odnosno, da kušaju tradicionalna autohtona jela iz kuhinjskih pribora kakvi su se nekada koristili, istaknula je Bušić-Srpak. Prema riječima župana Bože Galića, koji je i predsjednik Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, turizam je jedna od ključnih odrednica razvoja županije.
- S bogatstvom tradicije koju imamo, brojnim kulturnim i folklornim manifestacijama kao i ogromnim potencijalom u arheološkim istraživanjima, mislim da možemo biti veliki optimisti kada je riječ o budućnosti turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao je Galić.
Bog te blagoslovio!