'lex perković'

Reding: Nema još kompromisa, očekujem Miljenića u Bruxellesu

Reding.jpg
European Commission
24.09.2013.
u 12:51

Njezina izjava da još nije postignut nikakav kompromis između EK i Hrvatske čini se u izravnoj suprotnosti s izjavom potpredsjednice Vlade Vesne Pusić

– Nema još kompromisa s Hrvatskom oko europskog uhidbenog naloga. Očekujemo da se zakon promijeni – rekla je potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding danas u Helsinkiju u Finskoj, gdje je održala još jedan u nizu javnih dijaloga s građanima EU.

Njezina izjava da još nije postignut nikakav kompromis između EK i Hrvatske čini se u izravnoj suprotnosti s izjavom potpredsjednice Vlade Vesne Pusić koja je sinoć u New Yorku izjavila da misli "da smo to riješili i da će se u idućih nekoliko dana vidjeti da je riješeno". Pusić je to odgovorila nakon što je upitana o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel koja je u Berlinu, ranije tijekom jučerašnjeg dana, rekla da je žalosti što se Hrvatska ne pridržava onoga što je dogovorila s EU. Pusić je, podsjetimo, prošli tjedan odbila dati pozitivno mišljenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova na prijedlog promjene zakona poznatijeg kao ''lex Perković'' koji bi ukinuo vremensko ograničenje u primjeni EUN-a, ali bi stupio na snagu tek u srpnju sljedeće godine. Takva odgoda stupanja na snagu nije prihvatljiva Europskoj komisiji, a čini se ni ključnim državama EU, među kojima je i Njemačka. Svjesna toga da je to neprihvatljivo u EU, Pusić je, prema neslužbenim informacijama, pokušala ishoditi novi prijedlog promjene zakona koji bi stupio na snagu prije (nagađalo se o 1. siječnja 2014.) ili odmah.

Upitana danas u Helsinkiju o tome kada očekuje susret s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, Viviane Reding nije dala precizan datum tog susreta, na kojem bi se, prema očekivanjima optimista u Bruxellesu i Zagrebu, mogao postići kompromis i izbjeći već pokrenuta procedura sankcija protiv Hrvatske.

– Nadam se da će ministar pravosuđa doputovati u Bruxelles kako bismo detaljnije o tome razgovarali – rekla je Reding.

Podsjetimo, Europska komisija je protekle srijede, 18. rujna, pokrenula proceduru propisanu člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, a sve zemlje članice EU o tome su obaviještene i zamoljene da dostave svoje mišljenje u roku od 10 dana. Prema čl. 39, Komisija želi kazniti Hrvatsku zbog nepoštivanja propisa o europskom uhidbenom nalogu, a predložena kazna je zamrzavanje novca predviđenog za ulazak Hrvatske u Schengen.

 >>Pusić: Situacija s 'lex Perković' je riješena

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije