eurostat

Rekord: U Europskoj uniji bez posla je čak 26 milijuna ljudi

'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/Pixsell
08.01.2013.
u 22:22

Grčka, Španjolska, Portugal i Cipar bilježe najveći rast nezaposlenosti, dok najbolje stoje Austrija, Njemačka i Luksemburg

Europska unija bilježi rekordnu nezaposlenost: više od 26 milijuna ljudi je bez posla u 27 zemalja EU (10,7 posto), a od toga je 18,8 milijuna nezaposlenih u 17 zemalja eurozone (11,8 posto), što je najveći broj nezaposlenih otkako je 1999. uveden euro.

Ti podaci za studeni prošle godine, koje je danas objavio statistički ured Eurostat, obeshrabrili su mnoge koji se nadaju da će ova godina Europi donijeti postupan gospodarski oporavak. Samo dan prije predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u svom rodnom Portugalu na jednom predavanju izjavio je da je “euro izvan opasnosti”, odnosno da je izbjegnut rizik od raspada eurozone. Financijski analitičari u londonskom Cityju na to su reagirali tvrdnjama da je takav zaključak preoptimističan jer “s razinom štednje koju moraju provesti, mediteranske zemlje, pa čak i Francuska, neće moći imati gospodarski rast godinama”.

Grčka, Španjolska, Portugal i Cipar bilježe najveći rast nezaposlenosti u odnosu na godinu prije. U Španjolskoj je u studenom 2012. nezaposleno bilo 26,6 posto ljudi, dok je godinu prije taj postotak bio 23. Najmanja je nezaposlenost u Austriji (4,5 posto), Luksemburgu (5,1 posto) i Njemačkoj (5,4 posto). Europska komisija danas je objavila i godišnji pregled zaposlenosti i socijalnog stanja, a povjerenik Laszlo Andor priznao je da mu “nitko ne treba govoriti da je 2012. godina bila još jedna vrlo loša godina za Europu”.

– Nakon pet godina ekonomske krize recesija se vratila, nezaposlenost je skočila na razinu koju nismo iskusili u skoro dva desetljeća, a socijalna situacija također se pogoršava. To potvrđuje dokument koji danas objavljujemo – rekao je europski povjerenik Andor. Mladi nezaposleni ljudi, nezaposlene žene i samohrane majke najranjivije su skupine i za njih je najveća opasnost od trajnog siromaštva.

>> MMF: Pogriješili smo, tražili smo previše štednje u Europi

 

Komentara 6

ER
EUGEN ROMMEL
16:20 09.01.2013.

što se čudite??? Pa još jedino Njemačka nešto proizvodi, ostali su sve prebacili u kinu!

KA
karambita
22:28 08.01.2013.

Ovo sa Njemackom je obicna laz. U Njemackoj je veca stopa nezaposlenosti...te statistike uvijek lazu i uljepsavaju sliku realnog stanja

CA
capto a parva
22:39 08.01.2013.

... rekordi su da se ruše ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije