SLIČNOSTI I RAZLIKE

Republika Hrvatska licemjerna s Katalonijom

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
06.11.2017.
u 17:14

Katalonija, za razliku od Hrvatske, ima problem zbog toga što se gotovo polovica stanovništva ne želi odvojiti od Španjolske i protivi se neovisnosti

Na prvi pogled, ništa novo u Kataloniji: Messi i Ronaldo će i dalje igrati u istoj ligi, Katalonci i Španjolci borit će se u nastavku političke utakmice jedni protiv drugih, možda još oštrije, pod utjecajem jednostranih političkih i sudačkih odluka iz Madrida. Lakoća kojom je Mariano Rajoy dobio jednu rundu borbe iznenađuje koliko i brzina kojom je Carles Puigdemont podvio rep i pobjegao iz tek proglašene „svoje“ države.

Pravi političar, a osobito politički vođa, ne ostavlja tako na cjedilu vlastiti narod. Napuštanjem borbe, napustio je stvar za koju se borio; da je riskirao zatvor, kao hrabriji dio njegovih suradnika, izloženih na milost i nemilost politiziranoga španjolskog pravosuđa, bio bi opasniji Rajoyu nego što će biti s ovakve „slobode“. Iza jedne runde, prerano je još govoriti i o pobjedi, čak ni Pirovoj, i o porazu, dolaze i druge runde, možda s katalonske strane bolje pripremljene.

Ni španjolski premijer nije pokazao veliki državnički format; nasilje za koje se opredijelio uvijek izaziva nasilje! Mjere španjolske vlade o preuzimanju vlasti nad Katalonijom popraćene su – sasvim u stilu kombiniranja sile i lukavstva, kojom se služi Madrid – policijskom prisilom, sudskim prijetnjama i lažnom nadom da na sljedećim izborima Katalonci mogu opet izabrati vlast koja će nastaviti putem neovisnosti.

Bez razumijevanja Europe

Mogu, ali, moć njezina djelovanja ide opet samo do granice koju diktira Španjolska, spremnija, vjerojatno, dati Kataloncima više autonomije nego dosad, ali manje od države, kao i do sada. Katalonija nije postigla svoj cilj, san o državi ostao je u magli, negdje između Hrvatske i Kosova, s kojima je usporedba moguća (uz sve razlike), a Španjolska je povukla stara sredstva državne (pri)sile da može (o)čuvati stvarnu državu u njezinim dosadašnjim granicama. Nastavlja se tako sukob koji bi u šahu zvali pat-pozicijom, a u sportu ping-pongom. S Puigdemontom u zatvoru, ili u emigraciji (?), ili bez njega, gotovo da je postalo svejedno, španjolske će

se vlasti i poslije ponovljenih izbora držati Ustava kao pijan plota; zato su ih i raspisali, jer se ne plaše budućih vlasti, budući da u svakome slučaju moćniji Madrid može aktivirati zaštitnu ustavnu klauzulu, prekinuti neovisnost Katalonije i ponovno poslati dio nezadovoljnih Katalonaca u zatvor zbog „pobune“, a ostatak uputiti na još jedne izbore. I tako sve dok ne dobiju na biralištu „zdrave snage“ koje bi se odrekle sna o neovisnosti. Može li itko probiti taj začarani krug? Teško je očekivati da će španjolske vlasti raskinuti „neraskidivu vezu“ s Katalonijom, čak i ako katalonski birači opet potvrde volju za neovisnošću, ni da će se Katalonci brzo umoriti i povući se pred političkom i policijskom silom.

Zabranjene su stvari i u politici slatke. A Europa je gotovo unisono izabrala svoju stranu, čak i s nekim licemjernim argumentima da na njezinu tlu nema (više) mjesta malim državama. Kao da sedam milijuna građana Katalonije ne vrijedi, uz sve poštovanje, koliko par stotina tisuća stanovnika Velikoga Vojvodstva (Luksemburga) i Malte, ili četiri milijuna Hrvata (bez dijaspore)! Katalonci nisu dobili ni trunku zasluženog europskoga razumijevanja, a s hrvatske strane ni očekivanih simpatija za svoju demokratsku borbu, donkihotsku, možda, s obzirom na odnose snaga. Baš je na tlu Katalonije, u doba teže borbe koju su katalonski republikanci vodili s vlastima iz Madrida, Georges Bernanos formulirao svoju glasovitu tezu: „Razumjeti da biste voljeli, voljeti da biste razumjeli.“ U politici treba sasvim isključiti ljubav; iz hrvatske službene reakcije ne može se pročitati nikakvo razumijevanje prema Kataloncima, iako njihova borba ima neke podudarnosti, pa i sličnosti, s borbom koju su Hrvati uspješno vodili za svoju neovisnost. Hrvate je, izgleda, stvarno zahvatila amnezija kad mogu pokazivati toliku ravnodušnost.

Neovisnost pod embargom

Kao Katalonci, Hrvati su imali potrebne uvjete za državnu neovisnost – jezik, kulturu, teritorij, povijest; to je bio putokaz prema državi. Za razliku od Hrvata, Katalonci nemaju nikakvo ustavno pravo na odcjepljenje od Španjolske; to je crveno svjetlo za njihovu državu. Rutinska izjava našeg Ministarstva vanjskih poslova da je posrijedi „unutrašnja stvar Španjolske“ odgovarala bi rezerviranom stajalištu španjolske vlade prema kome je agresija na Hrvatsku bila „unutrašnja stvar“ Jugoslavije.

Katalonija
1/25

Drugi dio hrvatskoga službenog stava usporediv je s europskim licemjernim pozivima na „dijalog“ dok su nadmoćne srpsko-jugoslavenske snage razarale „pobunjenu“ Hrvatsku. Španjolske vlasti vode pravno-politički „monolog“ dok uhićuju i brzopotezno sude vođama katalonske „pobune“ i sprečavaju svaki budući referendum, tako što će kažnjavati nezakonitu upotrebu državnoga novca! Mogu li Katalonci ubuduće sami financirati svoju „pobunu“? Čak i kad bi mogli, neće smjeti.

Neovisnost ostaje pod embargom! Madrid se od raspada Jugoslavije plaši da bi se španjolske „regije“, prije ostalih Baskija i Katalonija, sa svojim povijesnim, kulturnim, djelomično i političkim identitetom, mogle zaraziti hrvatskim primjerom; i sve do kolektivnog priznanja Hrvatske od EU, španjolska diplomacija bila je neutralna i oprezna: pazila je da s podrškom „jugoslavenskim republikama“ ne bi ohrabrivala svoje „regije“.

Za razliku od središnjih vlasti, Katalonija je pružala punu podršku Hrvatskoj (i Sloveniji i ostalim republikama), vjerojatno i zato što se i sama prepoznavala u toj borbi za državno osamostaljenje. Razlozi europske solidarnosti ne omogućuje Hrvatskoj da solira i da uzvrati Kataloncima istom mjerom; razlozi zahvalnosti – ako takva moralna kategorija još postoji – obvezuju Hrvatsku da ne zaboravlja svoje prijatelje i njihovu podršku, barem toliko da ne bude cinična, ako već ne može biti iskrena.

Znakovito je da kralj Juan Carlos tijekom svoje duge vladavine nije posjetio Hrvatsku, i pored osobne želje, o kojoj svjedoče njegovi hrvatski gosti; nijedan njegov premijer nije mu otvorio put za posjet. Kralj ne ide ni u jednu državu prije premijera. Usporedba Katalonije s Hrvatskom može izgledati nategnuto, iako njihovi slučajevi nisu bitno različiti: i Katalonci su stari narod koji je rijetko spavao pod vlastitim državnim krovom; za razliku od Hrvata koji su dva puta išli kao guske u maglu u jugoslavensku državu, Katalonci su prisilno kao ovce utjerani u sastav Španjolske prije 400 godina, i otad su se jednom izvukli na tri godine, kad su bježali od Francova fašizma, i drugi put na tri sata, prije Puigdemontova bijega i Rajoyova udara.

I oni prolaze kroz različite magle, samo u različitom smjeru od Hrvata. Njihov ustavni brak sa Španjolskom, skrojen u euforiji kraja frankizma, državni kardinali u Madridu tumače strože nego vatikanska kurija crkvene brakove. Katalonci nisu žrtve genocida, da bi uživali automatsku međunarodnu podršku, nisu izloženi represiji, da bi uz sebe imali demokratski svijet, nisu agresivni, da bi ih pazile mirovne snage. I, najvažnije, ne smiju kršiti španjolski Ustav da bi ostvarili jedno od temeljnih prava današnjih naroda da sami, u svojoj državi, odlučuju o svojoj sudbini.

U sljedeća dva mjeseca o njihovoj će sudbini odlučivati španjolske vlasti, a nakon toga mogu i katalonske, pod uvjetom da ne miču Kataloniju iz Španjolske. Na katalonskom se primjeru vidi koliko je za Hrvate – i ostale narode bivše države – bilo važno da im je posljednji jugoslavenski Ustav jamčio pravo na izdvajanje iz Jugoslavije. Ni demokrat Mariano Rajoy nije odolio iskušenju da upotrijebi silu protiv „secesionista“; što bi tek (u)činio diktator Slobodan Milošević da je hrvatsko pitanje bilo „unutrašnja stvar“ Jugoslavije?

Europska politika od 90-ih godina prošloga stoljeća teško prihvaćala nove države, ali je popustila pod pritiskom povijesnih promjena koje su nastupile padom komunizma; tad je zaključala vrata, i samo u slučaju Kosova, pod prijetnjom humanitarne katastrofe i novog genocida, u koju se bio upustio Miloševićev velikosrpski režim, napravila izuzetak od pravila da Europa više neće mijenjati granice. Kosovo je, međutim, bitno drukčiji slučaj od Katalonije; tamo 90 posto stanovništva nije željelo živjeti u Srbiji ni sa Srbima, Albanci su na Kosovu bili izloženi nasilju, čak i opasnosti genocida.

Katalonci nisu (tako) ugroženi, nisu ni (tako) unisono za svoju državu, nisu bili sve do sada – od Francove fašističke diktature – izloženi policijskoj represiji. Treba vidjeti dokle će ići uhićenja, s kakvom će brzinom i pravednošću nastupati sudovi, i hoće li novi izbori biti samo nova izborna farsa, stara demokratska fasada ili stvarna politička prilika Kataloncima da biraju vlastitu budućnost.

VIDEO Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje:

Madrid ne želi kosovski presedan na svome tlu

Španjolska nikad nije priznala Kosovo. Sad se bolje vidi i zbog čega – U STRAHU OD PRESEDANA. Kosovo i Albanija će se povezati, možda i ujediniti, prije ili poslije, kao što će Katalonija i Španjolska promijeniti odnose koji počinju izražavati njihovu (do)sadašnju neravnopravnost, pa i nesnošljivost.

Tko želi biti prijatelj i Španjolcima i Kataloncima, taj mora vidjeti što se među njima događa i što se može dogoditi. Zatvorenih očiju ne ide se naprijed.

 

Komentara 28

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:25 06.11.2017.

Katalonija ne može postati neovisna bez oružja i krvi. Narod Katalonije mora vidjeti, je li spreman platiti tu cijenu. Nitko vam neće dati neovisnost na tanjuru. A to još treba posmatrati u kontekstu kako nekim svjetskim moćnicima odgovara rat uu Europi i oni sve čine da do njega i dođe. Hrvatska ako nije u mogućnosti pomoći, onda ne treba stavljati niti sol na ranu.

OK
okolokere
18:10 06.11.2017.

U Hrvatskoj se kao i toliko puta u prošlosti kao „analitičari“ pojavljuju uvijek isti ljudi. Desetak makismalno dvadesetak „stručnjaka“ decenijama određuju što će se i kako će se misliti da se misli. Porazna posljedica takvog stanja je praktični nestanak ozbiljnee javnosti. Katalonski primjer u kome je posve normalno da 95% informacija o Kataloniji dolazi iz Madrida paradigmatičan je u tom smislu. Ako se normalnim smatra da je ovdašnja „javnost“ tako lako zaboravila na katalonsku solidarnost 1990-1995 porazno je kako ovdašnji „borci“ za europske vrijednosti a u koje svakako spada i gospodin Galić ( Danas, HRTV, Diplomacija u MVEP itd. ) posve ignoriraju elementarne europske vrijednosti te se praktično ne čuje njihov glas u trenutku kad Madrid najprije zabranjuje i koristi silu protiv legitimnog referenduma a nakon toga istovremeno saziva izbore i hapsi političke protivnike! Takav užas ovdje nailazi na šutnju bilo kojeg državnog organa a servisiraju ga mediji poput V.lista ili HRTV. HRTV na dan kad Slovenska TV javlja o 100.000 unionista na ulicama Barcelone izvješćuje o 1.300.000 dakle 13 puta više! Ovdje se posve prešućuju izjave prvog slovenskog predsjednika Milana Kučana a da se o lideima slovenskih stranaka ni ne govori. Nije čudo da je u takvoj zemlji i takvom medijskom okruženju moguć nastanak, „razvoj“ i krah Agrokora. Za kraj jednako tako nije slučajno da je u takvom Agrokoru „stanovitu“ ulogu imao i sin gospodina borca „za europske vrijednosti“ Mirka Galića.

MG
milerazbojnik@gmail.com
17:51 06.11.2017.

onaj ko je pisao ovaj naslov nek sebe stavi u njega a mene ne jer ja nikad nisam u toj skupini a političari nek se nose .niko narodu nemože stat na kraj pa tako i u kataloniji ako li bude narod htio neovisnost izborit če se za nju kad tad a muljanje politikanata i trenutnih vlasi koje pod silu žele nekog zadržati nikad na kraju nisu dobro završili za te koji su to radili i zato vlasti španjolske nek omoguče narodu pošten izlazak na izbore i onda če imat uporište za ovo što sad sprovode teror a ono prije nije drugo ni bilo nego teror i točka .vidi daj narodu katalonije da odluči sam jedino pošteno sve drugo je teror a trenutni zakoni i ustavi se mogu mjenjat i mjenjaju ih upravo vladini meštri koji gledaju samo za sebe a ne volju naroda svugdje bilo i ostalo tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije