BIZARNA PRESICA

Puigdemontova 'bruxelleska bojna'

Carles Puigdemont
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
02.11.2017.
u 22:15

Verhofstadt: Tintin uvijek pronađe rješenje za avanture u koje upadne, dok Puigdemont ostavlja Kataloniju u kaosu i pustoši

Carles Puigdemont, trenutni lider katalonske borbe za neovisnost i razvlašteni predsjednik vlade te autonomne španjolske pokrajine koja je krenula u odcjepljenje a, kako sada stvari stoje, završila čak i bez autonomije, pojavio se u Bruxellesu u nadi da će ovdje dobiti ako već ne politički azil od Belgije onda podršku u glavnom gradu Europske unije za principe za koje se bori u Kataloniji, no dobio je nešto sasvim drugo od onoga čemu se nadao. Dobio je - opet, kako sada stvari stoje, barem zasad - usporedbu s Tintinom, poznatim belgijskim i europskim strip junakom.

Neukrotivi čuperak

Tintin je neustrašivi novinar s neukrotivim čuperkom na glavi koji upada u razne avanture opisane u strip-epizodama pod nazivom “Tintin u zemlji Sovjeta” nadalje, a Puigdemont je ne baš tako neustrašivi političar s čuperkom koji je ukroćen i počešljan u obliku šiški, kojega su, nakon što se pojavio u Belgiji, na društvenim mrežama i u europskim medijima počeli prikazivati kao Tintina: “Puigdemont u zemlji Belgijanaca”…

Carles Puigdemont
1/11

– Nisam siguran da je usporedba primjerena – komentirao je Guy Verhofstadt, lider europskih liberala u Parlamentu EU i bivši premijer Belgije.

– Tintin uvijek pronađe rješenje za avanture u koje upadne, dok Puigdemont ostavlja Kataloniju u kaosu i pustoši – dodao je Verhofstadt.

Dva dana poslije odluke katalonskog parlamenta o proglašenju neovisnosti i protumjere španjolskih vlasti u Madridu o privremenoj suspenziji katalonske autonomije, katalonski lider pojavio se u ponedjeljak u Belgiji kako bi iz glavnog grada EU vodio katalonsku vladu u egzilu. U utorak je stao pred novinare na kaotičnoj press konferenciji u bruxelleskom Press Clubu, ispred kojeg su ga dočekali i pristaše i protivnici katalonske neovisnosti, a unutar kojeg su ga čekali novinari stiješnjeni u prostoru koji prima trostruko manje ljudi no što ih se pojavilo na ovoj konferenciji.

Neki drugi prostori za press konferencije u europskoj četvrti Bruxellesa odbili su ugostiti Puigdemonta.

Dolazi cirkus...

Utjecajni europski portal Politico.eu izvjestio je s pressice pod naslovom “Puigdemontov katalonski cirkus dolazi u Bruxelles”. Bila je to vjerojatno najbizarnija press konferencija u povijesti Europske unije i Bruxellesa, grada kojemu i inače ne manjka čudnovatih zgoda i živopisnih situacija na press konferencijama.  

Carles Puigdemont
1/11

Komentara 7

TA
takaf
23:03 02.11.2017.

isti domoljubi ki ovi nasi ak se nemre jamiti onda zbeg..

Avatar arhaika
arhaika
05:39 03.11.2017.

prestrasno. katalonci dozvoljavaju da im spanjolci uhicuju legalno izabrane celnike, a vrli eu novinari se ismijavaju.

Avatar nekakav
nekakav
07:24 03.11.2017.

tek mu dolaze teški dani. uskoro će se on naći pred španjolskim sucima. koji su poznati kao revni službenici. ne gine mu 30 godina zatvora. uopće niste skužili na koju foru će ga uhvatiti. u biti, već ga i jesu. javnim novcem je financirao nedozvoljene aktivnosti. i kod nas po takvim optužbama se završava u lepoglavi. a kamoli u tamo nekoj španjolskoj, zemlji čije sudstvo izda nalog za uhićenje izraelskog premijera. o kakvoj neovisnosti e tu priča, pa katalonija je sastavni dio španjolske, koji će zbog političkih egzibicija radi ostanka na vlasti, ostati bez autonomije. a ekonomiju im već trese kriza, sjedišta najvećih kompanija se sele u druge dijelove zemlje, jer nema više povlastica za kataloniju. lako je biti uspješan, dok imaš velike povlastice. udobno se smjestimo, i pogledajmo crtić do kraja. kako je grinch ukrao božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije