Rice optužila Hezbollah za rat i dala potporu Izraelu u borbi 'protiv terorizma'

svi-rice-txt.jpg
import
25.07.2006.
u 11:34

Američka državna tajnica Condoleeza Rice, za vrijeme jučerašnjeg posjeta Izraelu, okrivila je Hezbollah za novonstalu krizu dodavši kako se o prekidu vatre može razgovarati tek kad dvojica otetih izraelskih vojnika budu oslobođena. Rice je izjavila kako novi mir mora biti baziran na trajnom rješenju problema, a ne na privremenim mjerama.

Tijekom sastanka s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni u Jeruzalemu, ocijenila je kako je ovo "težak trenutak" za Izraelce, Libanonce i Palestince. No, katarska televizijska postaja al-Jazeera izvještava kako Rice nije krila simpatije prema izraelskom narodu koji se bori protiv "strašnog Hezbollaha".

Američka državna tajnica pozvala je na ispunjenje UN-ove rezolucije 1559 iz 1990. kojom je završen građanski rat u Libanonu, a predviđala da libanonska vlada uspostavi suverenitet na cijelom teritoriju zemlje i razoruža militantne skupine uključujući i Hezbollah. Rice je prenijela stav SAD-a koji optužuje Iran i Siriju za davanje vojne pomoći Hezbollahu koji se u Washingtonu smatra terorističkom skupinom.

Izraelska ministrica Livni rekla je da je "cilj Hezbolaha svijet uroniti u vatru i krv, a mi mu to nećemo dopustiti".

Rice se trijekom današnjeg dana treba sastati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Izraelski zrakoplov ispalio je u utorak rano ujutro raketu na jednu kuću u gradu Nabatiyehu u južnom Libanonu i pritom je poginulo sedam ljudi, a najmanje jedan osoba je ranjena, prenose svjetske novinske agencije. Nije poznato zašto je Izrael gađao tu kuću, a među poginulima su žene

I za vrijeme juečarašnjeg posjeta američke državne tajnice Izrael je nastavio napadati položaje Hezbollaha u južnom Libanonu dok je Hezbollah uzvraćao raketama po naseljima na sjeveru Izraela. U posljednja dva dana ubijeno je pet pripadnika Hezbollaha dok su dvojica vojnika poginula na izraelskoj strani. Izraelski vojnici i tenkovi preuzeli su kontrolu nad gradom Bint Jbeil nakon šo su prošlog tjedna zauzeli obližnji grad Maroun al-Ras.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) optužila je Izrael da je u napadu na snage Hezbolaha u jednom libanonskom selu koristio topničke granate s kasetnim punjenjem.

(A.Be.)/(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije