veliki povratak

Robert Jarni: Kad me Krešić otkrio '85. nisam ni pitao za plaću

robert jarni
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
05.01.2013.
u 08:10

Član najveće generacije dugo je bio izvan nogometa, osim kratke epizode u Istri Robert Jarni nije radio otkako se rastao s Hajdukom, otkriva sportski tjednik Max!. Ni sekunde nije razmišljao kad ga je nazvao Sergije Krešić...

Na Firulama, tamo gdje su stasavali Pilić, Franulović, Ivanišević i Ančić, proslavljeni Hajdukov i reprezentativni lijev bek Robert Jarni redoviti je gost. Kažu svjedoci da je na zemlji odličan, da mu reket u ruci dobro stoji. Ali ne gradi Jarni novu karijeru, jednostavno se na Firulama igrajući tenis odlično osjeća, otkriva za Max!

No, nogomet teče njegovim venama, oduševljava na veteranskoj Kutiji šibica igrajući za momčad ZG-ST. To je početak povratka, nakon malog nogometa 44-godišnji Robert Jarni vraća se trenerskom poslu, 9. siječnja napravit će prozivku juniora Hajduka, a tenis će od tada ipak igrati nešto manje.

- Tenis će biti sa strane, u nogomet idem opet punom parom. Volim tenis, bio mi je sport broj jedan posljednjih godina. Ne biste vjerovali, ali devet mjeseci, do ove Kutije šibica, nisam igrao nogomet.

Glavnu ulogu u Jarnijevu povratku u Hajduk ima sportski direktor Krešić.

- Prije mjesec dana pričao sam sa sportskim direktorom Sergijem Krešićem, bio je to općeniti razgovor u kojem je on želio vidjeti imam li volje vratiti se i raditi u omladinskom pogonu. Prihvatio sam i evo me, javili su mi da su se odlučili za mene i postao sam trener juniora Hajduka.

Nije teško krenuti ispočetka

Juniore Hajduka vodio je i u ljeto 2007. godine, ali tada je Sergije Krešić došao na poziciju prvog trenera i Jarnija postavio za pomoćnika.

- Ovo je svojevrsni povratak, 2007. godine bio sam također trener juniora Hajduka. Nije mi teško početi opet, u današnjim uvjetima gotovo je svejedno radiš li s juniorima ili prvom momčadi. Te momke treba pripremiti za ulazak u prvu momčad, da ne budu u situaciji kada upadnu u prvu momčad da im treba godinu dana da se snađu među zahtjevima koji su u prvoj momčadi. Vremenske granice u ovo doba su se pomaknule, danas su juniori praktički članovi prve momčadi, posebice u Hajduku.

Tada je Krešića zamijenio na klupi prve momčadi, dobio prigodu i na kraju je ostao i bez prve momčadi i bez juniora.

- U neku ruku mi je žao što sam tad napustio juniore, želio sam se posvetiti radu u omladinskom pogonu. Međutim, nisam mogao odbiti Krešića, bila mi je čast da mogu raditi s njim.

Krešić i Jarni, to je priča koja traje još tamo od 1985. godine kada je Krešić bio u omladinskoj školi i insistirao da bijeli dovedu plavokosog brzanca iz Čakovca.

- Veže nas puno toga zajedno, bili smo skupa i u Las Palmasu. Krešić je od mene napravio igrača, radio je sa mnom izvan treninga, usavršavao moju lijevu nogu. Naš odnos je čist, iskren, istinski, nema nikakvih tajni.

Jarni će sjesti na najodgovorniju funkciju u Hajduku. Od prve momčadi traži se rezultat, od kadeta i ostalih mlađih kategorija traži se stvaranje igrača, ali juniori... To je najvažnije mjesto, Jarni će u ruke dobiti sve ono što vrijedi i u kratkom roku mora proizvesti igrače za prvu momčad, za prodaju.

- Radit ćemo isto kao i u prvoj momčadi. Pogledao sam posljednjih pet-šest utakmica juniora, tu ima materijala, ali sve je na njima. Pružit ću im sve iskustvo koje imam, znanje... Talenta u juniorima Hajduka ima, ali sve je na njima, oni će sami sebe profilirati.

Bez obzira na to što će u svom radu biti naslonjen na prvu momčad, Jarni ima neke svoje ideje, koje će pokušati primijeniti.

- Još moram razgovarati s gospodinom Krešićem, imam neku svoju viziju, ali to ću prenijeti sportskom direktoru i onda ćemo zajedno sjesti i napraviti kompletan program. Krešić je jedan od najkompetentnijih trenera, posebice za omladinske pogone. Znam kako je mene pripremao još kada sam bio u juniorima i siguran sam da nema boljeg od njega. Bit će puno priče, razgovora, želim momke uvjeriti u ono što ćemo raditi. Kada nekog uvjeriš da je ono što radiš pravo, onda je sve puno lakše. Standardi su jako visoki, vrijeme je prisililo ove momke u juniorima da sazru puno prije i pitanje je kako će tko to prihvatiti i koliko je tko spreman žrtvovati kako bi što prije sazrio i upao u prvu momčad.

Bio sam među najslabijima

U ruke će dobiti i 16-godišnjeg Josipa Bašića kojeg u Hajduku vide kao neprocjenjiv kapital.

- Gledao sam malog Bašića, baš smo nedavno razgovarali, zajedno smo bili na terapiji. Vidio sam ga na dvije utakmice, eksplozivan je, brz, svi takvi igrači su veliki potencijal. Sad je stvar daljnjeg vođenja, njegova pristupa, prihvaćanja, je li spreman slušati, raditi.

Podsjeća na Roberta Jarnija iz najboljih dana. S tim da je Bašić dešnjak.

- Ne bih ja sad njega posebno izdvajao, imamo još četvoricu, petoricu vrlo zanimljivih igrača. Ne treba govoriti o imenima. Bolje ih je ne izdvajati jer može se dogoditi da od njih četvorice, petorice nitko ne uspije, već iskoči neki deseti. Ja sam došao u Hajduk 1985. godine i bio među najslabijima, ali radom, upornošću i slušanjem trenera možeš jako puno toga postići. Ono što je najbitnije jest da su ti momci svjesni svojih kvaliteta i da sve rade maksimalno, tako se postaje vrhunski igrač. Naravno, oni s talentom što im ga je dao Bog u prednosti su, ali nije rečeno da će sve završiti dobro, o njima sve ovisi. Recept je rad, rad i rad.

Pregovori s Krešićem nisu previše trajali, a jedna tema nije ni dotaknuta.

- Iskreno, o plaći nismo razgovarali, ne znam kolika je. Bitniji mi je rad. Ovo je ono što volim, želim raditi s juniorima što duže.

Želim samo juniore

Kada takav velikan poput Jarnija stiže u omladinski pogon, onda je logično da gleda prema prvoj momčadi. Prekinuo nas je u pola rečenice.

- Ne zanima me, raditi s juniorima jedini mi je cilj.

Dobro. Ali ipak, prva momčad...

- Apsolutno me ne zanima! Mišo Krstičević s prvom momčadi radi fantastičan posao, ni u peti mi nije da gledam prema njegovu mjestu - odlučan je Jarni.

Svidjelo mu se što je Mišo Krstičević napravio s najmlađom momčadi u povijesti Hajduka, ali je i detektirao ono što nedostaje bijelima za korak više.

- To su sve mladi momci, većina ih je u prvoj godini igranja prve lige. Prema svim pokazateljima, sve bi to trebalo ići još na bolje. Svakako nedostaju dva, tri iskusna klasna igrača, koja će dati kvalitetu više. Može pričati tko god što hoće, ali ovaj današnji Hajduk je premlada momčad, nedostaje mu okosnica.

Upro je prstom u pozicije na koje bi doveo te klasne igrače.

- Neophodni su jedan zadnji vezni, koji zna razigravati, a igrat će uz Radoševića i jedan polušpic, koji zna proći jedan na jedan, napraviti višak i ulazi u šesnaesterac, netko poput Ibričića. Ne govorim to bezveze, uz te klasne igrače ovi mladići bili bi bolji još dvadeset-trideset posto. Ne treba se nitko ljutiti kad Hajduk pokušava dovesti kvalitetu, jer to je jedini put. Oni mogu samo pomoći, odmoći nikako. Ali osnovni uvjet jest da su ti igrači prava pojačanja - objašnjava novi trener juniora bijelih.

Kada se sjedne s Jarnijem, onda tema zvana Real Madrid ne može biti preskočena. Jarni je u jednom dijelu svoje bogate karijere bio dijelom Reala, ljubav prema tom klubu duboko je usađena. Prati sve što se događa u Realu.

- Svakako je sve uzdrmano, već dugo tinja između Mourinha i Casillasa, možda i još pokojeg igrača, ali nije izašlo u javnost. Iker Casillas je kapetan ekipe, vidi se da puno toga ne štima, zadnja linija je prespora, puno pogrešaka radi. Preveliki su to propusti za tako veliki klub kakav je Real Madrid.

Dugo tinja između Josea i Ikera

Ocijenio je četiri mjeseca najboljeg hrvatskog igrača na Santiago Bernabeuu.

- Sveukupno gledajući, Luka Modrić je odigrao odlično, s obzirom na to da nije imao pripreme, imao je nekih oscilacija. Naravno, svakom igraču u Realu treba barem šest mjeseci za prilagodbu. Posebno kod Josea Mourinha, koji je onako taktički tip, traži određene linije kretanja. Modrić je u ovo kratko vrijeme dobio jako puno informacija i da bi procesuirao sve te informacije, treba proći određeno vrijeme.

Jarni našeg reprezentativca vidi u središtu Realove igre, smatra da mu je najbolja pozicija na zadnjem veznom.

- Kad Luka igra, onda Real dobije na brzini i protočnosti. S Alonsom i Khedirom Real izgleda puno sporije, kad je Luka unutra, brže se dolazi pred suparnička vrata, lopte su okomitije, preciznije... Druga je stvar što Luka nema moć u dvobojima poput Alonsa i Khedire.

Nezaobilazna tema je i reprezentacija. Jarni smatra da je Igor Štimac, zajedno sa stožerom, na dobrom putu da nas odvede na SP u Brazil 2014. godine.

- Startali smo fenomenalno u kvalifikacije, imamo dvije meč lopte kod kuće, stižu nam Srbija i Belgija. Ali, idemo redom, pobjedu po pobjedu i siguran sam da ćemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Treba pustiti ljude da rade, rezultat je na kraju jedino mjerilo - zaključio je najbolji lijevi bočni u povijesti vatrenih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije