Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri mjeseca od sramotnog napada

Roditelji premlaćenih maloljetnika razmišljaju da se s obiteljima odsele iz Vukovara

Vukovar: Prosvjed roditelja pretučenih mladića i Vukovaraca zbog nasilja u gradu
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/9
26.04.2024.
u 11:32

"Djeca idu u školu, uče, druže se… Pokušavaju živjeti normalno koliko god je to moguće, ali sve je to još uvijek daleko od normalnoga", kaže jedan od roditelja pretučene djece

Od dana brutalnog premlaćivanja skupine maloljetnika u središtu Vukovara prošla su gotovo četiri mjeseca, a slučaj još nije u cijelosti riješen. Potvrđuje to činjenica da pretučena djeca, zbog pretrpljenih trauma, i dalje odlaze na psihoterapije u Osijek, ali isto tako nastavljaju obilaziti razne liječnike kako bi se u konačnici utvrdio stupanj njihovih ozljeda i samim time daljnje liječenje. Potvrđena je optužnica protiv četvorice huligana koji se terete za nanošenje teških tjelesnih ozljeda te čekaju početak suđenja na Općinskom sudu u Vukovaru.

Daleko od kraja

U isto vrijeme četvorica huligana, koji su otprije poznati policiji, a neki su sudjelovali i u navijačkim neredima u Ateni prošlog ljeta, i dalje su u istražnom zatvoru. Jedna osoba, koja se optužuje da ih je skrivala je u stanu u Vukovaru, puštena je da se brani sa slobode dok se i dalje traga za najmanje jednom osobom koja je sudjelovala u premlaćivanju maloljetnika.

Podsjećamo da se taj slučaj nasilništva dogodio u večernjim satima 6. siječnja ove godine kada je maloljetnike napala skupina huligana. Tom prilikom maloljetnici su zadobili teške tjelesne ozljede, napukle kosti, ozljede oka, potres mozga… Zbog težine ozljeda pretučena djeca su odmah prevezena u KBC Osijek na daljnje liječenje.

POVEZANI ČLANCI:

– Djeca idu u školu, uče, druže se… Pokušavaju živjeti normalno koliko god je to moguće, ali sve je to još uvijek daleko od normalnoga. I dalje idu na psihoterapije, a imaju i drugih zdravstvenih problema koje prije nisu imali. Mislim kako je to sve nekako povezano i da sada sve isplivava. Svi se nadamo da će biti u redu – kaže nam jedan od roditelja pretučene djece.

Podsjećaju i kako su tjedan dana poslije premlaćivanja svoje djece u središtu Vukovara organizirali mirni prosvjed “STOP NASILJU” kao i da su imali razgovore u više institucija gdje se razgovaralo što i kako napraviti da se takav više tako nešto ne ponovi. Međutim, bez obzira na to stvari su daleko od dobrih tako da neki od roditelja razmišljaju i o tome da sa svojom obitelji isele iz Vukovara. Kako nam je rekao jedan od njih, to je realna opcija jer strahuju što bi se u budućnosti dalje moglo događati i koliko će njihova djeca moći dalje normalno odrastati u Vukovaru.

– To je svakako jedna od opcija i tako ne razmišljam samo ja. Na žalost, tako razmišljaju još neki ljudi s kojima sam razgovarao, čija djeca nisu te večeri bila pretučena, jer strahuju za sigurnost djece. Za roditelja nema ništa gore nego kada vidi da mu je dijete nesigurno, a to se sada nama događa. Najgore je što ne znamo što, kako i kamo dalje. Ruke su nam vezane – kaže nam ovaj roditelj koji ne skriva svoje ogorčenje.

Roditelji pretučene djece s kojima smo jučer razgovarali kažu da su zadovoljni kako se u cijelom slučaju ponijela policija kao i sa navodima optužnice protiv nasilnika. Zadovoljni su i kako je reagiralo i državno odvjetništvo ali ukazuju i na razne nelogičnosti rada i odluka sudova u Vukovaru i pojedinih sudaca za koje kažu kako su tijekom proteklih godina mogli i morali više napraviti i da se onda možda nikada ne bi ni dogodio incident iz večeri 6. siječnja.  Interesantno je kako se trebao dogoditi i sastanak s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom ali do njega do sada nije došlo. "Odustali smo od toga sastanka jer nismo vidjeli svrhe za takvim čime", znakovite su riječi roditelja.

POVEZANI ČLANCI:

Različite obrane

U međuvremenu su roditelji angažirali i odvjetnika iz Osijeka koji će ih zastupati u ovome slučaju. Poslije kaznenog postupka zasigurno slijedi i postupak tijekom kojega će roditelji pokrenuti privatne tužbe i tražiti nadoknadu nanesene štete, bola o trauma. Odvjetnik jednoga od huligana potvrdio nam je kako su četvorica nasilnika gotovo četiri mjeseca u istražnom zatvoru te da će tamo ostati do daljnjeg. Rekao nam je i kako je potvrđena optužnica te da se sada čeka početak sudskog procesa.

– Osobno ne vidim razloga da se ti dečki gotovo četiri mjeseca drže u istražnom zatvoru. Za takvo što više nema nikakve potrebe, a jedini je razlog medijska prašina koja se digla i koja još uvijek traje. Nitko od sudaca nema hrabrosti sada donijeti odluku da ih se pusti iz istražnog zatvora iako su i sami svjesni svega što se događa. Tvrdnje da je razlog to što je još jedna osoba u bijegu ne stoje jer postoji mogućnost da se postupak odvoji – pojašnjava nam ovaj odvjetnik.

10.01.2024., Vukovar - Policija Opcinskom drzavnom odvjetnistvu privodi osumnjicene za napad na maloljetnike. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

U optužnici Općinsko državno odvjetništvo navodi kako će na glavnoj raspravi na sudu koristiti 65 dokaza protiv huligana te se traži izricanje zatvorskih kazni protiv njih. U svojoj obrani prvookrivljeni je rekao kako se ne smatra krivim te naveo da se toga dana nije osjećao dobro jer je bio pod jakim utjecajem alkohola zbog čega je sjedio i povraćao u centru grada. Rekao je i da su ga odveli policajci iako ni na koji način nije sudjelovao u ozljeđivanju djece. Ostali optuženi su se branili rekavši da im je žao što su se potukli te da nisu znali da su žrtve djeca. Jedan optuženik branio se šutnjom.

VIDEO Slavonski Brod: ​Privođenje državljanina Ukrajine (22) osumnjičenog za ubojstvo sunarodnjaka

Ključne riječi

Komentara 10

DE
Delumbija
13:12 26.04.2024.

Granica im nije daleko.

UM
Umjereni
11:54 26.04.2024.

Meni taj fenomen kronične, apsolutne, beskrajne nesposobnosti države da stane na kraj navijačkom nasilju i huliganstvu jednostavno nije jasna. Dakle, govoreći o bivšim dužnosnicima, da Plenković, Božinović i Malenica nisu bili u stanju napraviti jedan sastanak od sat vremena i dogovoriti zakonske izmjene i postupanje protiv huliganstva, kako bi se jednom zauvijek tome stalo na kraj, ja to nikada neću shvatiti.

PV
prcko.vita
17:43 26.04.2024.

Pa koliko dugo da razmišljaju? Hrvati i Bošnjaci u Posavini i Srebrenici nisu baš imali vremena za razmišljati, onaj tko je dopao u ruke braće Srbova završio bi po kratkom postupku. Upravo svijet donosi rezoluciju o genocidu koji su napravili, ne mlaćenju, nego genocidu. Pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije