DJEČJI VRTIĆ U METKOVIĆU

Roditelji se razveselili upisu sina s autizmom u predškolu, a onda im stigli šokantni uvjeti: 'tri dana po 30 minuta'

Foto: pixabay
1/3
16.10.2024.
u 14:07

“Da, dobro ste pročitali – tri dana u tjednu od 13 do 13:30. Ne znam kome je palo na pamet tako nešto napisati”, ogorčeno piše Rešetar. Ističe kako su roditelji očajni, dok šestogodišnji dječak i dalje sjedi kod kuće, čekajući svoje zajamčeno pravo na obrazovanje.

U Hrvatskoj, unatoč zakonskim pravima i formalnim obećanjima, roditelji djece s teškoćama u razvoju često nailaze na prepreke koje se čine nepremostivima. Najnoviji primjer koji je podigao prašinu dolazi iz udruge Sjena, čija predsjednica Suzana Rešetar ne prestaje upozoravati na ozbiljne propuste sustava. U svojoj objavi na Facebooku, Rešetar je iznijela slučaj dječaka s autizmom, čiji su roditelji već dvije godine u borbi za njegovo mjesto u predškoli, no umjesto rješenja, dočekala ih je još jedna šokantna odluka.

“Nakon niza dopisa i poziva, majka je dobila obećanje da će dječak od 1. listopada krenuti u predškolu”, piše Rešetar. Međutim, samo nekoliko tjedana kasnije, majka je dobila ugovor koji otkriva zapanjujuće uvjete – dječak je dobio svega 30 minuta predškolskog programa, i to tri puta tjedno.

Prema Rešetarinoj objavi, ovo se dogodilo u Dječjem vrtiću Metković, a takav je program potpisala ravnateljica vrtića Julijana Bebić. “Da, dobro ste pročitali – tri dana u tjednu od 13 do 13:30. Ne znam kome je palo na pamet tako nešto napisati”, ogorčeno piše Rešetar. Ističe kako su roditelji očajni, dok šestogodišnji dječak i dalje sjedi kod kuće, čekajući svoje zajamčeno pravo na obrazovanje.

U razgovoru za Index, Rešetar je dodatno komentirala situaciju, ističući koliko je ovakvo postupanje neprihvatljivo. “U civiliziranim državama nitko na pozicijama ne koristi osobna iskustva kao opravdanje za nečinjenje. Ako si na takvoj poziciji, primaš plaću da radiš svoj posao na dobrobit društva, a posebno najranjivijih skupina”, izjavila je.

Posebno je naglasila apsurdnost kratkog vremena koje je dječaku dodijeljeno: “I kakva je to struka koja u pola sata tri puta tjedno može išta procijeniti, posebno kod kompleksnih razvojnih stanja? Neka se prime posla i osiguraju tom djetetu pravo na predškolski odgoj u punom opsegu”, zaključila je Rešetar.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 1

OP
Ocvali pupoljak
14:29 16.10.2024.

Pravo pitanje je zasto djeca s dijagnozom autizma postaju financijaki, obrazovni i cjelodnevni problrm roditelja ako je država te iste roditelje pod zakonslom presijom natjerala da cijepe zdravo djete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije