Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI GODIŠNJICE MASAKRA

Roditelji ubijenih učenika iz Srbije: 'Svakog dana je sve teže. I dalje čekam da mi se vrati'

Beograd: Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" neprestano pristižu građani kako bi zapalili svijeću
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/45
30.04.2024.
u 12:06

Jedino što je konstantno je bol i stalna prisutnost svijesti da Ane više nema, ispričao je Anin otac Ivan Božović za HRT

- Kad su prvi put došli u Ribnikar, kao prvašići, bili su znatiželjni i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspjeli ispuniti obećanje". Emotivni je to In memoriam pod naslovom "Naši anđeli", a koji se nalazi na internetskoj naslovnici beogradske Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koju je 3. svibnja lani pogodila nezapamćena tragedija. U masakru koji je počinio njihov vršnjak i školski kolega, život je izgubilo devet učenika i zaštitar. Njihove su fotografije, nasmiješenih lica, objavljene pod tekstom koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

"Što je s nama ranjenima?"

"Naša djeca, abecednim redom prezimena, Mara, Bojana, Angelina, Ana, Adriana, Ema, Katarina, Sofija i Andrija. Naš Dragan. Izgubili smo ih. Naše učenike! Različitih interesa, velikih uspjeha za njihove prekratke živote na mnogim poljima - u glazbi, sportu, plesu, baletu, školskim rezultatima! Jedinstvenog opisa - divni mladi ljudi, dobri prijatelji čak i svom krvniku, nevine žrtve čijim su odlaskom izgubile obitelji, naša škola i Srbija" stoji u In memoriamu.

"I kako sada? Kako bez njih? Što je s nama ranjenima? Što je s djecom koja su doživjela užas kakav nitko ne bi smio doživjeti!? Ne znamo. Nisu nas učili. Nitko od nas nije obučen za ovo. Jedino što znamo je da moramo. Zbog naše djece. Koliko god bili tužni i ljuti, zbog njih moramo pronaći dobrotu i ljubav u svojim srcima. Jer ljubav i dobrota moraju biti njihov spomenik. Mržnja ih je ubila, a njih može spasiti ljubav i samo ljubav", poruka je iz škole "Vladislav Ribnikar".

Smrtonosne hice ispalio je 13-godišnjak iz očeva pištolja. U tijeku je suđenje njegovim roditeljima koje srbijanska javnost pomno prati, ali kroz sudski proces i iznova proživljava stravični dan koji je cijelu zemlju zavio u crno. Uoči prve godišnjice masakra u školi, emocije su posebno žive. Roditelji žrtava progovorili su za HRT.

POVEZANI ČLANCI:

- Imam osjećaj da mi je svakoga dana sve teže. I tek sada kada se približava ta godina, shvaćam da se uopće nisam pomirila s Aninim odlaskom. Da vi ustvari sve vrijeme ne živite u realnosti, i stalno lažete sebe, i stalno zamišljate. Ja i dalje čekam da mi se ona vrati - ispričala je Ninela Radičević, majka tragično preminule učenice Ane.

- Jedino što je konstantno je bol i stalna prisutnost svijesti da Ane više nema - dodao je Anin otac Ivan Božović. Anina majka rekla je kako misli da bi dan-danas određenim grupacijama najviše odgovaralo da ih nema jer "uzburkavaju" njihovu mirnu vodu.

"Nisu ubijeni, strijeljani su"

- Kažu, naša djeca su ubijena. Nisu oni ubijena, oni su strijeljani. Moja Ana je sjedila s telefonom. Ona je bespomoćno sjedila - naglašava Anin otac.

- Važno je nazivati stvari pravim imenom. Kažu: Oni su nastradali. Ne, nisu oni nastradali. Oni su strijeljani - dodaje Anina mama.

Za zločin u školi sudi se roditeljima ubojice, ali i vlasniku streljačkog kluba u kojemu ja dječak, kako se sumnja, učio pucati, kao i instruktoru u tom klubu.

>> FOTO Večernji u Beogradu: Ispred škole u kojoj se dogodila pucnjava danima bile jake policijske snage

Beograd: Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" neprestano pristižu građani kako bi zapalili svijeću
1/45

Otac se tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je svog 13-godišnjeg sina vodio u streljanu i obučavao ga da rukuje oružjem, ali i zato što oružje nije čuvao na siguran način. Majka je, pak, optužena za kazneno djelo nedozvoljene proizvodnje, držanja i nošenja oružja i eksplozivnih materija. Tužiteljstvo za oca traži 12 godina zatvora, za majku dvije i pol godine iza rešetaka.

Za vlasnika streljačkog kluba i instruktora predložena kazna od po tri godine zatvora, a oni su optuženi za davanje lažnog iskaza.

Otac dječaka ubojice nedavno je na sudu u Beogradu izjavio: "Nakon tog 3. svibnja, ja sam mrtav čovjek. Ovdje sam danas samo zbog svoje kćeri koja je također žrtva svog brata". 

U spomen na žrtve, u petak, 3. svibnja, u 8.40 sati u Ulici kralja Milutina 10, gdje se zločin dogodio, okupit će se obitelji stradalih, prijatelji i građani koji imaju potrebu iskazati solidarnost i empatiju, dok će u 8:41 mediji u Srbiji na minutu prekinuti program, javlja portal Vreme. Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu bit će organiziran Forum u okviru kojeg će građani razgovarati s predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubojstava 3. i 4. svibnja 2023. Dan nakon strave u školi Ribnikar, podsjetimo, dogodio se stravičan zločin u Malom Orašju i Duboni kod Mladenovca, kada je ubijeno osam i ranjeno 13 osoba.

>> VIDEO Milan Milošević o masakru u školi: 'Bilo je tu nekih sitnih stvari, nitko nije shvaćao ozbiljno'

Na prostoru Foruma bit će dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podijele svoja razmišljanja i prijedloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
16:03 30.04.2024.

A zakaj bi to nas trebalo zanimati? Jel ima kaj iz civilizacije ili samo i samo ...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije