Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luksuz u metropoli

Rolex s 470 dijamanata za 144.500 eura

Draguljarnica Malalan
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/6
26.10.2017.
u 17:04

Ovi satovi stvar su prestiža, rade se od najboljih materijala i s najnovijim patentima. Nosio ga je J. F. Kennedy, a i Donald Trump

Kada je davne 1908. godine 24-godišnji Nijemac Hans Wilsdorf odlučio pokrenuti brend satova koji se neće morati navijati, vjerojatno nije mogao niti zamisliti da će ga stotinu godina poslije nositi najmoćniji svjetski financijaši, predsjednici i društveni moćnici.

Na ruci ga ima američki predsjednik Donald Trump, rekorder osvajanja Grand Slam turnira, švicarski tenisač Roger Federer, posebna je linija napravljena za hollywoodskog redatelja Jamesa Camerona kada je zaronio pod ocean u sklopu ekspedicije “Deep Sea Challenge”, a te je satove volio i J. F. Kennedy. Jednog mu je za njegov rođendan poklonila njegova ljubavnica Marilyn Monroe, odmah nakon što mu je na Madison Square Gardenu pred gomilom ljudi otpjevala “Happy Birthday, Mr. President”.

Da ne ostane ni otisak prsta

Rolex satovi danas su stvar prestiža, rade se od najboljih materijala, s najnovijim patentima, a kako bi Zagrepčanima omogućili da uživaju u tom luksuzu, jučer su u draguljarnici Malalan u centru metropole predstavili novosti iz Rolexove ponude i na taj način proslavili zastupstvo koje su nedavno dobili. Ciljna skupina koju žele privući u svoju draguljarnicu, kažu vlasnici – sin Jure i otac Peter Malalan – upravo su građani Zagreba, odnosno domaće stanovništvo, a ne turisti koji ove satove mogu kupiti u bilo kojem gradu svijeta. Dok rukuju skupocjenim satovima, na ruci su im obvezne rukavice, koje koriste kako na satovima ne bi ostao ni najmanji trag, poput otiska prsta.

– Zvijezda naše prodavaonice Rolex je linije Daytona, s dijamantima na brojčaniku te dijamantima unutar sata. Njegova je cijena 144.500 eura – kaže Jure Malalan te dodaje da, unatoč cijeni, upita ima. Ovaj je posebno vrijedan jer se više ne proizvodi, a napravljen je za 50. godišnjicu te linije. Skuplji satovi od ovog u draguljarnici postoje diljem svijeta. Jedna od najekskluzivnijih linija je Pearlmaster, a najskuplje prodani sat te marke je tzv. “Bao Dai”. Taj je sat prodan posljednjem caru iz dinastije Nguyen u Vijetnamu 1954., a u svibnju ove godine prodan je za više od pet milijuna dolara na aukciji Phillips u Ženevi. Početna cijena prosječnog Rolexa je 4500 eura. Gotovo svi koji odluče uložiti u sat, naglašavaju vlasnici, smatraju to investicijom, čija vrijednost zavisno od modela, raste u manjem ili većem opsegu.

– Ima satova koji koštaju 11.800 eura u prodavaonici, dok se na tržištu prodaju za 17.500 eura – objašnjavaju Malalani, kojima je draguljarnica u Zagrebu druga koju su otvorili. Prvu su otvorili u Ljubljani, odakle su sin i otac stigli u Zagreb. U Rolex je investirao i sam Jure Malalan (25), koji posljednjih pet godina radi kao urar, a toliko dugo i skuplja za sat.

– Učio sam u najboljim urarskim radnjama u Italiji i Švicarskoj, a proveo sam i tri tjedna u Rolexu. Oni proizvodnju imaju na četiri lokacije, na jednoj se rade brojčanici, na drugoj mehanizmi, na trećoj kućišta, a na četvrtoj – u Ženevi – sve te komponente spajaju – kaže Jure Malalan.

Za biznismene i kolekcionare

Da bi Rolex uopće izašao iz tvornice, testira se mjesec dana, odnosno mora zadovoljiti od 100 do 200 testova, zbog čega je taj sat gotovo nekvarljiv.

– Mora se ipak redovito servisirati svakih šest godina, jednako kao što i autu morate promijeniti ulje svakih 15.000 kilometara. U sklopu generalnog servisa sat se otvara, čisti se kompletan mehanizam i mijenjaju dotrajali dijelovi. To mogu učiniti samo za to obučeni urari, zato je moj sin i išao u Rolex na edukaciju – dodaje otac Peter Malalan. Rolex i kod nas uglavnom kupuju biznismeni i kolekcionari iako ima onih koji nisu visoke platne moći, koji za njega skupljaju upravo zbog njegove visoke vrijednosti na tržištu.

– Znaju kupovati sinovima za diplomu, za 18. rođendan, nerijetko nešto i ugraviraju. Uzimaju ga više muškarci iako i žene vole lijep komad na ruci. One Rolexe shvaćaju kao modni dodatak koji je vječan. Zato radije biraju klasične modele koji će ići uz sve odjevne kombinacije. Trenutačno su hit satovi od ružičastog zlata – kažu zaposlenice Natali Papinutti i Božena Paleka Pipić.

Ključne riječi

Komentara 2

CE
centirion
07:31 28.10.2017.

Bitna vijest! Bitan članak! Pitaj one Hrvate što kopaju po kontejnerima pošto rolex!

NJ
Novo Javno Ime
18:33 28.10.2017.

Mislim da žene više vole lijep komad u ruci nego lijep komad na ruci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije