115 godina pokreta

Rotarijanci: Četiri prijatelja 1905. osnovala su društvo za 'bolji svijet'

18.07.2020.
u 12:44

Procjenjuje se da ih je u svijetu više od 1,2 milijuna, a u Hrvatskoj su rotarijanci prionuli pomlađivanju članstva i otvaranju javnosti

Rotarijanci su minimodel jednoga miroljubivog svijeta, koji bi kao primjer mogao služiti svim narodima. Rotarijanci vjeruju da je moguće ostvariti ono za čim svaki čovjek čezne, a to su tolerancija, prijateljstvo i svjetski mir.” Tako je utemeljitelj rotarijanaca, mladi odvjetnik iz Chicaga Paul P. Harris, opisao misiju tog pokreta za koji neki i dandanas kažu da je obavijen velom tajnosti iako rotarijanci imaju svoje internetske stranice na kojima redovito objavljuju vijesti i objavljuju fotografije. Pokret je osnovan u Chicagu 1905. Sastanci su se svaki put održavali kod jednog od četvorice osnivača, mjesta okupljanja su se, dakle, rotirala, od čega je i nastao naziv Rotary klub.

Sedam područja djelovanja

Procjenjuje se da ih je u svijetu više od 1,2 milijuna. U Hrvatskoj danas djeluju 64 Rotary kluba s 1524 člana. Tu je i još 20 Rotaract klubova koji okupljaju 294 mlađih članova u dobi od 18 do 30 godina te sedam Interact klubova za srednjoškolce sa 62 člana. Davor Kolarek novi je predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181, a nedavno je proglašen i hrvatskim rotarijancem godine. Prošle rotarijanske godine, koja traje od 1. srpnja do 30. lipnja iduće godine, na poziv tadašnjeg guvernera pridružio se, kaže, tzv. distriktnom timu s misijom osnivanja novih Interact klubova u Hrvatskoj. Prije toga postojala su samo dva Interact kluba u Varaždinu i Zrinjevcu.

– Interact je klub za mlade od 12 do 18 godina koji se žele povezati s drugim mladim ljudima i zabaviti se dok služe svojim zajednicama i uče o svijetu te svake godine organiziraju dva projekta pomoći školi ili zajednici te promicanja međunarodnog razumijevanja. Prošle rotarijanske godine bio sam voditelj odbora za Interact i uspjeli smo osnovati pet novih klubova, od Osijeka, Slavonskog Broda, Siska i Samobora do Rijeke, s time da je bilo planirano osnivanje klubova i u Dalmaciji, ali nas je pandemija spriječila u tome - kaže Kolarek koji je titulu osvojio i zahvaljujući pokretanju akcije “Viziri” koja je krenula iz Varaždina i ubrzo se proširila i na druge klubove. Pokrenuo je izradu zaštitnih vizira u suradnji s Elektrostrojarskom školom i Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina.

– U to vrijeme, u ožujku, nije bilo moguće nabaviti zaštitne maske i dezificijense, osim na neprovjerenom tržištu po profiterskim cijenama – kaže.

Na Špancirfestu planiraju organizirati Dan otvorenih vrata, kako bi još više približiti ideju rotarijanstva građanima. Kako bi on, pitamo ga, laicima objasnio tko su rotarijanci?

– Koliko god to izgledalo jednostavno pitanje, odgovor nije jednostavan. Naime, Rotary je po definiciji dobrovoljna, samostalna i neprofitna organizacija Rotary klubova na području Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala. Rotary je međunarodna organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu – kaže i dodaje da je humanitarni rad jedno od područja djelovanja, a primarni motiv je “Service above self”, odnosno “Služenje prije svega” zajednici i potrebitima. Više od 30 godina pomažu u borbi protiv dječje paralize i uspjeli su, napominje, iskorijeniti 99,9 posto slučajeva. Trenutno u samo tri zemlje još ima te bolesti.

– Rotary ima naglasak na sedam područja svog djelovanja, a to su promocija mira, borba protiv bolesti, osiguravanje pitke vode, sanitacije i higijene, briga o majkama i djeci, promicanje edukacije, razvoj lokalnog gospodarstva te zaštita okoliša – objašnjava.

29 termovizijskih kamera

Rotarijanac se postaje pozivom od strane aktivnog člana Rotary kluba. Nakon predstavljanja u klubu dobije se status kandidata i određuje stažiranje nakon kojeg klub glasa za prijem. Do 1989. članstvo u klubu bilo je rezervirano isključivo za muškarce, no od tada se, kaže Kolarek, primaju i žene, što osobno podupire i zagovara. On je u klub ušao na poziv svog mentora Josipa prije osam godina.

– Mogu reći da sam se od početka pronašao u toj Rotary ideji jer neprocjenjivi je osjećaj kad pomogneš nekome, kad pokreneš projekte koji doprinose boljoj kvaliteti života i rada u lokalnoj zajednici, kad se odricanjem svojeg slobodnog, a ponekad i radnog, vremena posvetiš pomaganju, kad svojom donacijom doprinosiš nečijoj sreći, pomogneš nekome učeniku ili studentu u njegovoj karijeri… - ističe. Za sve o čemu misli, govori i radi rotarijanac mora proći tzv. test četiri pitanja: je li to što govori istina, je li to ispravno za sve kojih se tiče, hoće li promicati prijateljstvo i dobru volju, te hoće li služiti na dobro svim sudionicima.

– Sve nas povezuje zajednička želja i spremnost na pomaganje i humanitarno djelovanje. Tako smo i u situaciji trenutne pandemije uspjeli brzo i koordinirano djelovati i uz već ranije spomenute vizire, maske i medicinske potrepštine, pokrenuli smo projekt nabavke i instalacije 29 termovizijskih kamera u bolnicama i zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske u vrijednosti 2,900.000 kuna. U suradnji s RC Varaždin i RC Varaždin Jug omogućili smo pokretanje Rotary STEM laboratorija, projekta vrijednog 412.000 kuna - kaže. Prvi klub osnovan u samostalnoj Hrvatskoj je onaj u Zagrebu koji je 1990. uključen u svjetsku Rotary zajednicu. Prvih dvadeset godina djelovali su u okviru regionalnog Distrikta 1910, da bi se 2011. formirao posebni Distrikt 1913 za Hrvatsku. Prvi je guverner bio Ivan Husić. Mandat guvernera za rotarijansku godinu 2019. - 2020. imao je Danijel Jozić, od 2020. do 2021. Hrvoje Kenfelj, a potom, od 2021. do 2022. na čelo Districta 1913 trebala bi biti i prva žena - Ljiljana Trstenjak

Komentara 1

BA
Barbasmora
13:01 18.07.2020.

Cak I najsiromasniji u EU imamo Rotary club!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije