UKRAJINCI NAPREDUJU

Rusi: Pregrupirali smo se kod Bahmuta; Prigožin ljutito: 'To je bijeg, a ne pregrupiranje'

A Russian uniform is seen Russian positions after a fight near the front line city of Bakhmut
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/6
13.05.2023.
u 21:06

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov, rekao je da je Ukrajina pokrenula napad sjeverno od Bahmuta s više od 1000 vojnika i do 40 tenkova, razmjer koji bi, ako se potvrdi, predstavljao najveću ukrajinsku ofenzivu u zadnje vrijeme

Rusija je priznala da su se neki njezini vojnici povukli sjeverno od grada Bahmuta u povlačenju koje je šef Wagnerove skupine plaćenika nazvao "bijegom".Ovo je prvo priznanje moskovskog ministarstva obrane da Ukrajina uspješno vraća teritoriju oko Bahmuta, nad kojim Rusija već mjesecima pokušava preuzeti kontrolu.

Na nekoliko dijelova duže fronte ukrajinske vojske su uspjele probiti rusku obranu sjeverno i južno od samog Bahmuta, a negdje su prodrli 2 do 3 kilometra. Iako su neki ove ukrajinske napade naveli kao početak najavljene ukrajinske protuofenzive, čini se da je riječ samo o pokušajima da se opkoli Wagnerove vojnike u ovom području, udarima na njihova krila koja brane ruske regularne postrojbe. Na ostalim dijelovima bojišnice, za sada, nema naznaka ofenzivnim djelovanjima ukrajinske vojske ove razine, a i izjave samih ukrajinskog zapovjedništva idu u tom smjeru.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov, rekao je da je Ukrajina pokrenula napad sjeverno od Bahmuta s više od 1000 vojnika i do 40 tenkova, razmjer koji bi, ako se potvrdi, predstavljao najveću ukrajinsku ofenzivu u zadnje vrijeme. Rusi su, rekao je, odbili 26 napada, ali su se trupe u jednom području povukle kako bi se "pregrupirale" na povoljnijim obrambenim položajima u blizini akumulacije Berhivka sjeverozapadno od Bahmuta, rekao je Konašenkov.

No, Jevgenij Prigožin, vođa Wagnerovih snaga koje vode vojnu kampanju u samom gradu Bahmutu, rekao je u audio poruci: "Ono što je Konašenkov opisao, nažalost, zove se 'bijeg', a ne pregrupiranje." U zasebnoj video poruci, Prigožin je rekao da su Ukrajinci u ovom prodoru zauzeli uzvišenje iznad Bahmuta i opet pod punu kontrolu vratili važnu cestu koja vodi u grad sa zapada što omogućuje opskrbu i snaga u Bahmutu.

VIDEO Rusko povlačenje kod Bahmuta

"Gubitak pokraj akumulacije Berhivka - gubitak ovog teritorija kojeg su se odrekli - to je pet četvornih kilometara, samo danas", rekao je Prigožin.

Šef Wagnera posljednjih je tjedana u više navrata napadao rusko Ministarstvo obrane jer njegovoj skupini nije osiguralo dovoljno streljiva i zaliha da zauzme Bahmut, prijeteći da će povući svoje snage iz cijelog grada. No, unatoč tvrdnjama od jučer da dobiva samo 10 posto streljiva i najavama otprije povlačenja od 10. svibnja, to još nije učinio. Štoviše, nastavile su njegove snage napredovanje u samom Bahmutu unatoč lošoj situaciji na krilima fronte pa su i jučer osvojili nove zgrade u urbanom području.

"Morate odmah prestati lagati", rekao je Prigožin obraćajući se ruskim vojnim čelnicima. "Ako ste pobjegli, morate pripremiti nove obrambene linije." Prigožin je rekao kako je neuspjeh Ministarstva obrane Rusije da zaštiti Wagnerove bokove jednak veleizdaji i da bi mogao rezultirati "velikom tragedijom" za Rusiju.

Komentara 20

DU
Deleted user
21:20 13.05.2023.

Opet bježanja.... ovaj taktičko povlačenje.

Avatar Moloh
Moloh
21:12 13.05.2023.

Opšta bežanija.

CR
crnikruh
22:14 13.05.2023.

Koliko ruskih vojnika da mogu bi golim rukama zadavilo putlera, kirila i brojne druge zločince koji su im uništili živote

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije