Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Rat u ukrajini

Bivši veleposlanik u Rusiji: Putinov imidž nepobjedivog vođe teško je pogođen. Neće se oporaviti

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
03.07.2023.
u 14:32

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi Genadij Gatilov ustvrdio je da nema osnove za održavanje "statusa quo" oko crnomorskog sporazuma o izvozu ukajinskih žitarica, koji ističe 18. srpnja, izvijestila je u ponedjeljak ruska novinska kuća Izvestija.

Ukrajinske snage odolijevaju ruskim napadima na istočnim područjima bojišnice i suočavaju se s poteškoćama na sjeveroistoku zemlje, ali napreduju u blizini razorenog grada Bahmuta i na jugu, izvijestila je nedjelju zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

Video: Ruski ministar obrane poručio kako operacije u Ukrajini nisu poremećene pobunom Wagner grupe

Tijek događaja:

14:24 - Ukrajina je u ponedjeljak izvijestila da su njezine trupe ponovno zauzele više područja duž istočne i južne fronte, što je predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao napretkom u "teškome" tjednu protuofenzive Kijeva protiv ruskih snaga. U teškim prošlotjednim borbama ukrajinska je vojska vratila 37,4 četvornih kilometara teritorija, objavila je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Rekla je da kijevske trupe napreduju u smjeru Bahmuta na istoku Ukrajine, a ruske snage napadaju u smjerovima Limana, Avdivke i Marinke u regiji Donetsk na istoku zemlje.

Prošli je tjedan Ukrajina uspjela vratila devet četvornih kilometara teritorija duž istočne fronte, što je "rezultat poboljšanja operativnog (taktičkog) položaja i poravnanja crte bojišnice", rekla je Maliar.

Na jugu je Ukrajina uspjela vratiti 28,4 četvorna kilometra teritorija, čime je ukupna površina ponovno osvojenog teritorija duž te fronte porasla na 158,4 četvornih kilometra, dodala je Mailar.

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Vladimir Putin
1/14

"Prošli tjedan bio je težak na prvoj crti bojišnice. Ali napredujemo", napisao je Zelenskij u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Idemo naprijed, korak po korak! Zahvaljujem svima koji brane Ukrajinu, svima koji vode ovaj rat prema ukrajinskoj pobjedi!"

Rusija, koja je u veljači 2022. započela opsežnu invaziju na Ukrajinu, tijekom vikenda je objavila da su njezine snage odbile ukrajinske napade blizu sela koja okružuju Bahmut i u južnijim područjima, posebice u blizini grada Vuhledara koji se nalazi na uzvisini. Izvijestio je i o uspjelom zaustavljanju ukrajinskih trupa na sjeveroistoku zemlje. 

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u ponedjeljak je rekao da kratka prošlomjesečna pobuna plaćeničke grupe Wagner nije utjecala na rusku "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

"Provokacija nije utjecala na akcije vojnih grupa uključenih u operaciju", rekao je na sastanku ministarstva. Reuters nije uspio potvrditi informacije s bojišnice. 


14:19 - Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga pokazala se teškom zbog mina i drugih prepreka, ali oprez ukrajinskih snaga je ispravan, rekao je u ponedjeljak najviši vojni dužnosnik NATO-a. "Protuofenziva je teška", rekao je admiral Rob Bauer, nizozemski časnik koji je predsjednik vojnog odbora NATO-a.

"Ne treba misliti da je ovo lagani korak. To nikada neće tako biti", rekao je novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Ukrajinske snage suočavaju se s obrambenim preprekama ponekad dubokim i do 30 kilometara dok pokušavaju probiti ruske linije, rekao je Bauer, pozivajući se na povijesnu usporedbu kako bi iznio svoje stajalište. "Vidjeli smo u Normandiji u Drugom svjetskom ratu da je saveznicima trebalo sedam, osam, devet tjedana da stvarno probiju obrambene linije Nijemaca. Stoga, nije iznenađenje da to ne ide brzo", istaknuo je Bauer.

VEZANI ČLANCI: 

Satelitske slike koje je Reuters pregledao u travnju pokazuju da je Rusija izgradila opsežne utvrde, rovove, barijere za vozila i druge prepreke kako bi usporila bilo kakvo ukrajinsko napredovanje.

Bauerovi su stavovi slični onima načelnika Združenog stožera američke vojske Marka Milleya koji je u petak kazao da će protuofenziva biti vrlo teška, vrlo duga i "vrlo, vrlo krvava" Bauer je naglasio da su Ukrajinske snage u pravu kada oprezno postupaju kako bi se izbjegli teški gubici dok ispituju moguće točke proboja.

“Izuzetno je teško u ovakvom tipu operacije. Mislim da je način na koji to rade za pohvalu", istaknuo je.

Smatra da ukrajinske snage ne treba pritiskati i kritizirati jer ne djeluju brže. "Ovo je vrlo, vrlo teško vrijeme za njih", rekao je Bauer.


14:00 - RIA, ruska državna novinska agencija, javlja da je predmet nalik mini pronađen u poštanskom uredu u središtu Moskve. Hitna služba je za RIA-u rekla da je evakuirano više od 20 ljudi.


13:41 - Španjolska vojska premješta sustav protuzračne obrane stacioniran u Latviji u susjednu Litvu kako bi pomogla u zaštiti summita NATO-a koji se tamo održava sljedeći tjedan, objavilo je u ponedjeljak španjolsko veleposlanstvo u Vilniusu. "Možemo potvrditi da Španjolska pridonosi sigurnosti summita  NATO-a u Vilniusu s jedinicom protuzračne obrane NASAMS", rekli su iz veleposlanstva novinskoj agenciji BNS.

Samit NATO-a održat će se u Vilniusu 11. i 12. srpnja. Njemačka je prebacila jedinice protuzračne obrane Patriot u Litvu kako bi pomogla zaštiti samita.

NASAMS (Nacionalni napredni raketni sustav zemlja-zrak) zajednički su razvile Norveška i Sjedinjene Američke Države. Dizajniran je za suzbijanje napada iz zraka dronovima, projektilima ili zrakoplovima.

13:36 - Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) tvrdi da je američka vojska spremna upotrijebiti kemijsko oružje u Siriji kao upozorenje arapskom svijetu da se ne sukobljava s režimom Bashara al Assada, piše RIA. "SAD priprema provokaciju u Siriji korištenjem kemikalija... metodologiju su u svibnju u pokrajini Idlib prakticirali militanti pod kontrolom CIA-e, trovajući oko 100 civila", izvijestili su.

SVR također tvrdi da je više od 100 kemijskih bojevih glava već predano militantima u južnoj Siriji od strane SAD-a. SAD još uvijek ima oko 900 vojnika stacioniranih u zemlji.


12:22 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu progovorio je prvi put nakon oružane pobune Wagner grupe. Šojgu je kazao da pobuna nije utjecala na vojsku niti na operaciju u Ukrajini.

Wagnerovi borci zauzeli su 24. lipnja južni ruski grad Rostov i uputili se prema Moskvi, a njihov vođa Jevgenij Prigožin zatražio je da se smijeni Šojgua i načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova. Krizu je riješio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredujući u dogovor između Kremlja i Prigožina.

Šojgu je rekao da je cilj pobune bilo destabiliziranje Rusije, ali i da pobuna nije uspjela zbog odanosti vojnika i da se nije odrazila na situaciju na bojišnici. "Provokacija se nije odrazila na akcije vojnih skupina (koje sudjeluju u operaciji)", rekao je na sastanku ministarstva.

Gerasimov, koji se nije pojavljivao u javnosti od pobune, ne vidi se na fotografijama sastanka koje je objavilo ministarstvo obrane.

Novinska agencija TASS citirala je ruskog zastupnika, general-pukovnika Andreja Kartapolova, koji je u ponedjeljak rekao da "neće biti potreban novi val mobilizacije" unatoč tome što se Wagner povukao s bojišnice.

GALERIJA Borci Wagnera povlače se iz Rostova na Donu

Vladimir Putin
1/6

12:11 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da će sukob Moskve sa Zapadom trajati desetljećima, dok bi sukob s Ukrajinom mogao postati trajan. Medvedev, kojeg su na Zapadu nekoć smatrali liberalnim modernizatorom, jedan je od najistaknutijih ruskih jastrebova otkako je Moskva prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu. Sada je zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije, a njegovi stavovi odraz su nekih razmišljanja na najvišoj razini Kremlja, prema ruskim dužnosnicima.

U članku za glasnik vlade Rosijskaja Gazeta napisao je da su napetosti između Rusije i Zapada "puno gore" nego tijekom kubanske raketne krize 1962. kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata. Nuklearni rat bio je "prilično vjerojatan", ali nije bilo izgledno da će u njemu biti pobjednika, napisao je Medvedev koji je više puta rekao da potpora Zapada Ukrajini povećava šanse za nuklearni sukob.

Istaknuo je kako postoje oštre razlike oko Ukrajine, smjera kretanja čovječanstva i načina na koji je strukturiran svjetski poredak. "Jedna je stvar koju političari svih boja ne vole priznati: takva apokalipsa nije samo moguća, nego je i vrlo vjerojatna", napisao je Medvedev.

Zapadni analitičari smatraju Medvedevljevo "zveckanje nuklearnim oružjem" taktikom čiji je cilj zastrašiti Zapad da smanji vojnu potporu Ukrajini kako bi Kijev započeo mirovne pregovore s Moskvom.


11:31 - Posljedice oružane pobune Wagnerove grupe protiv vlade Vladimira Putina mogle bi na kraju svrgnuti ruskog vođu, smatra američki profesor i bivši američki veleposlanik u Rusiji. Profesor Michael McFaul, koji je sada direktor političkih znanosti na Sveučilištu Stanford, rekao je da je kratkotrajna pobuna Jevgenija Prigožina nepovratno oštetila ugled ruskog predsjednika, unatoč pažljivom postupanju s čelnikom Wagner grupe nakon toga.

"Kratkoročno, Putin će prevladati. Ali dugoročno ne izgleda dobro za Putina. Njegov imidž nepobjedivog vođe teško je pogođen. Neće se oporaviti", rekao je profesor McFaul.

Bivši veleposlanik također je dodao da je Prigožinova sigurnost donekle zajamčena, barem za sada, jer "Putin ne može Prigožina pretvoriti u mučenika dok su njegovi Wagnerovci još uvijek naoružani i neovisni".

VEZANI ČLANCI: 


9:30 - Ruske snage spriječile su pokušaj atentata na šefa Krima kojeg podržava Moskva, priopćila je Interfax ruska Federalna sigurnosna služba (FSB). Izvješća sugeriraju da je FSB uhitio Rusa kojeg je Ukrajina unajmila i obučila da ubije Sergeja Aksjonova, koji je upravljao Krimom u ime Kremlja od njegove nezakonite aneksije 2014.

"U lipnju 2023. agent strane obavještajne službe stigao je na teritorij Republike Krim i počeo pripremati teroristički napad, koji je planirao izvesti dizanjem u zrak automobila šefa republike", navodi se u priopćenju. FSB je navodno rekao.

Ukrajina još nije komentirala te optužbe.


9:16 - Nekoliko ukrajinskih medija, uključujući agenciju Unian, objavili su u nedjelju nagađanja da je čečenski vođa Ramzan Kadirov u teškom zdravstvenom stanju i da ga nitko nije vidio nekoliko dana. Čečenski disident Tumso Umaltovič Abdurahmanov, na YouTubeu poznat pod pseudonimom Abu Saddam Shishani, na Telegramu je objavio da neke informacije ukazuju da je Kadirov na samom rubu smrti. "Dijaliza mu više ne pomaže", objavio je.

No, Kadirov je u međuvremenu to opovrgnuo, javljaju mediji.

"Živi smo, ne želimo dugo živjeti. Želimo živjeti malo, ali dostojanstveno". Ramzan Kadirov u prijenosu uživo na Instagramu zajedno sa zamjenikom Državne dume Adamom Delimkhanovim opovrgnuo je glasine o svojoj bolesti

Kadirov je tijekom dana na svom Telegram kanalu također ustvrdio da su ruske snage eliminirale grupu ukrajinskih diverzanata i izviđača u blizini Kreminne, u Luhanskoj oblasti. Zarobljeno je pet vojnika Oružanih snaga Ukrajine.


9.00 - Putin će, kako javljaju strani mediji, razgovarati s kineskim i indijskim vodstvom ovog tjedna na svom prvom summitu nakon Wagnerove pobune. Na virtualnom summitu Šangajske organizacije za suradnju, koji bi se trebao održati sutra, Vladimir Putin će razgovarati s predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Narendrom Modijem pri čemu će ruski čelnik dobiti priliku pokazati da još uvijek ima kontrolu nakon pobune.


8:36 - Ruski predsjednik Vladimir Putin mora donijeti odluku hoće li podržati svoje ministarstvo obrane ili niz ultranacionalističkih vojnih blogera, rekao je Institut za proučavanje rata. Najnovije izvješće američkog think tanka sugerira da su blogeri, koji imaju utjecaj na ogroman broj proratnih Rusa koji čitaju njihove blogove, sve više frustrirani netočnim izvješćivanjem ruskog ministarstva obrane s prve linije bojišnice.

ISW kaže da su vojni blogeri nedavno napali rusko ministarstvo obrane nakon što je ono "precijenilo taktičku rusku pobjedu" na Antonivskom mostu u Hersonu i optužilo ministarstvo da slabo opskrbljuje tamošnje trupe.

Putin uživa potporu blogera, prema izvješću, i trebao bi ih ili cenzurirati ili približiti kako bi ublažio napetost u zajednici. Izbor je ili otuđiti moćnu skupinu tvrdokornih pristaša rata i njihove kolektivne sfere utjecaja među ruskim narodom ili potpuno diskreditirati vlastito ministarstvo obrane.

GALERIJA Ruski predsjednik Vladimir Putin na međunarodnom ekonomskom forumu

Vladimir Putin
1/8

7:30 - Rusija je "ugrožena" potencijalnim ulaskom Ukrajine u NATO, ustvrdio je u nedjelju Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti.

“Mi (Rusija) smo uvijek tražili samo jedno — da uzmemo u obzir naše zabrinutosti i da ne pozivamo bivše dijelove naše zemlje u NATO", napisao je Medvedev, bivši ruski predsjednik.  "Posebno oni s kojima imamo teritorijalne sporove. Stoga je naš cilj jednostavan, eliminirati prijetnju članstva Ukrajine u NATO-u", dodao je Medvedev.

Medvedev je rekao da je Moskva spremna namjerno sadašnji sukob učiniti trajnim, jer je "ovo pitanje postojanja Rusije".

GALERIJA Uplakana lica Ukrajinaca nakon još jednog žestokog napada

Vladimir Putin
1/9

7:20 - Rusija je dovela oko 700.000 djece iz zona sukoba u Ukrajini na ruski teritorij, rekao je kasno u nedjelju Grigorij Karasin, šef međunarodnog odbora u Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.

"Posljednjih godina 700.000 djece našlo je utočište kod nas, bježeći od bombardiranja i granatiranja iz područja sukoba u Ukrajini", napisao je Karasin na svom kanalu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Rusija je pokrenula opsežnu invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu u veljači 2022. Moskva kaže da je svrha njenog programa dovođenja djece iz Ukrajine na ruski teritorij zaštita siročadi i napuštene djece u zoni sukoba.

Međutim, Ukrajina kaže da su mnoga djeca nezakonito deportirana, a Sjedinjene Države kažu da su tisuće djece prisilno odvedene iz svojih domova.

VEZANI ČLANCI:

Većina kretanja ljudi i djece dogodila se u prvih nekoliko mjeseci rata i prije nego što je Ukrajina krajem kolovoza započela svoju veliku protuofenzivu kako bi povratila okupirane teritorije na istoku i jugu.

U srpnju 2022. Sjedinjene Države procijenile su da je Rusija "prisilno deportirala" 260.000 djece, dok ukrajinsko ministarstvo za integraciju okupiranih teritorija kaže da se 19.492 ukrajinske djece trenutno smatra ilegalno deportiranom.


6:00 - Ukrajina je rekla da ruske trupe napreduju u četiri područja na istoku zemlje usred "žestokih borbi", ali izvještava da se snage Kijeva kreću naprijed na jugu. Ruske trupe napredovale su u blizini Avdijevke, Mariinke, Lymana i Svatova, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Posvuda se vode žestoke borbe, napisala je u nedjelju na društvenim mrežama. Ruski izvještaji govore da su moskovske snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut i u područjima južnije, uključujući strateški grad Vuhledar na brdu.

Maliar je izvijestila putem Telegrama da je na istoku "svugdje vruće", a ruske snage napreduju u blizini opkoljenih gradova Avdiivka i Mariinka u regiji Donetsk. "Osim toga, neprijatelj je započeo napad u području Svatova", rekla je, misleći na regiju sjeveroistočne Ukrajine gdje su ruske snage bile aktivne. "Vode se žestoke borbe... Situacija je dosta komplicirana", napisala je.

Maliar je izvijestio o "djelomičnom uspjehu" južno od Bakhmuta, koji su krajem svibnja zauzele ruske snage nakon mjeseci žestokih borbi. A na južnom frontu, gdje su ukrajinske snage ponovno zauzele nekoliko sela, Maliar je navela je došlo do "postupnog napretka" u dva područja.

"Naše trupe suočavaju se s intenzivnim otporom neprijatelja, minama i preraspodjelom neprijateljskih rezervi, ali neumorno stvaraju uvjete za najbrže moguće napredovanje", napisala je.

General Oleksander Tarnavskij, odgovoran za južnu bojišnicu, rekao je da ukrajinske snage "sustavno uništavaju neprijatelja" i izvijestio o smrti nekoliko stotina ruskih vojnika u posljednja 24 sata.

GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

Vladimir Putin
1/20

5:55 - Wagner obustavlja zapošljavanja na mjesec dana jer seli poslovanje u Bjelorusiju, objavio je u nedjelju Telegram kanal povezan s šefom skupine Jevgenijem Prigožinom.

“Zbog privremenog nesudjelovanja PMC-a Wagner u specijalnoj vojnoj operaciji i preseljenja u Republiku Bjelorusiju, privremeno obustavljamo rad regionalnih centara za regrutiranje PMC-a Wagner na razdoblje od jednog mjeseca”, navodi se na kanalu Telegram, koju vodi jedan od Wagnerovih zaposlenika.


5:53 - Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi Genadij Gatilov ustvrdio je da nema osnove za održavanje "statusa quo" oko crnomorskog sporazuma o izvozu ukajinskih žitarica, koji ističe 18. srpnja, izvijestila je u ponedjeljak ruska novinska kuća Izvestija.

U opširnom intervjuu, Gatilov je za taj list izjavio da se provedba ruskih uvjeta za produženje sporazuma "odugovlači". Ti uvjeti, između ostalog, uključuju ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) s bankovnim platnim sustavom SWIFT.

VEZANI ČLANCI:

"Rusija je više puta produljila primjenu sporazuma u nadi da će doći do pozitivnih promjena. Međutim, ono što sada vidimo ne daje nam temelja da pristanemo na zadržavanje statusa quo", rekao je Gatilov za Izvestiju.

Crnomorski sporazum između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali UN i Turska u srpnju 2022., imao je za cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu, omogućujući da se ukrajinske žitarice, zarobljene u crnomorskim lukama zbog ruske invazije, sigurno izvoze.

Prošlog tjedna UN je iskazao zabrinutost jer niti jedan novi brod nije registriran u okviru tog sporazuma od 26. lipnja, unatoč zahtjevima koje je podnijelo 29 plovila.

Gatilov je izrazio nadu i da će "zdrav razum" prevladati u SAD-u te da neće biti potrebe za razmatranje opcije otkazivanja sporazuma o nuklearnom oružju 'Novi Start', posljednjeg preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja koji ograničava strateško nuklearno oružje u njihovim arsenalima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin suspendirao je sudjelovanje Rusije u tom sporazumu, iako su se obje strane obvezale da će nastaviti poštivati ​​njegova ograničenja i od tada postoji "izravni kontakt" između Moskve i Washingtona po tom pitanju.

Gatilov je ponovio stajalište Moskve da će se Rusija vratiti sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja samo ako Washington odustane od svog "destruktivnog smjera nanošenja strateškog poraza" Rusiji, ali je dodao da bi Rusija mogla biti otvorena za razgovore o novom paktu. "Volio bih da umjesto toga možemo početi raspravljati o ugovoru koji bi mogao zamijeniti Start nakon veljače 2026.", rekao je.

Ugovor o START-u potpisan je 2010., a istječe 2026. godine.

Zasebno, Gatilov je za Izvestiju rekao da je Rusija otvorena za diplomatsko rješenje ukrajinske krize, ali izgledi za to su sada nejasni jer se Kijev i Zapad nastavljaju kladiti na upotrebu vojne sile.

Komentara 144

SA
saudinus
06:35 03.07.2023.

Samo hrabro Ukrajina.

ZO
zoom
07:26 03.07.2023.

Rusija je odvela 700 000 ukrajinske djece, tvrdi sama Rusija. "Kremlj to ne smatra deportacijom." Pa, ovo je jako loše poznavanje međ.prava jer ratni je zločin preseliti građane uključujući i djecu na područje zemlje agresora.

Avatar slider
slider
07:32 03.07.2023.

Ruska rublja izgubila je 40% vrijednosti u samo 6 mjeseci; ruska porezna osnovica se smanjila; a ipak vlada obećava povećanja plaća – što će pogoršati inflaciju. Ako Ruska središnja banka ne uspije intervenirati kada rublja sljedeći put počne strmoglavo padati, stvarna hiperinflacija mogla bi početi pustošiti Rusiju ostavljajući Rusiju nesposobnom dalje voditi ovaj rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije