IGRA VATROM

Nuklearni fizičar Tonči Tadić: Od četiri reaktora u Kursku, dva su černobilskog tipa

Foto: IZ.RU/REUTERS, EMICA ELVEDJI/PIXSEL
1/7
12.08.2024.
u 10:15

– Rusija se treba početi ponašati odgovorno i zatvoriti nuklearku Kursk – ističe Tonči Tadić

Nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila da se iznad nuklearne elektrane Zaporižje u Ukrajini vidi gusti, tamni dim koji dolazi iz sjevernog dijela, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za namjerno izazivanje požara. Rusi su pak prozvali Kijev tvrdeći da je požar izazvan granatiranjem grada Enerhodara blizu elektrane koju je zauzela Rusija. Ukrajinski dužnosnik u Nikopolju rekao je da nije isključena mogućnost da su ruske snage zapalile automobilske gume u rashladnim tornjevima!

Analitičar, nuklearni fizičar Tonči Tadić, kaže za Večernji list da Rusija time, uz ostalo, želi skrenuti pozornost s druge elektrane, one u Kursku, oko koje se danima vode borbe nakon upada ukrajinskih snaga na ruski teritorij prošlog utorka.

– Ovo što se događa u nuklearki Zaporižje rusko je psihološko ratovanje usmjereno prema Ukrajini i međunarodnoj zajednici s dva cilja. S jedne strane, cilj je da se smanji pritisak prema nuklearki Kursk, a s druge strane cilj je da se prikrije činjenica da nuklearka Kursk unatoč ratnim operacijama u njezinoj blizini i dalje radi, što je besmisleno i protivno nuklearnoj sigurnosti. Dakle, umjesto da su išli na postupak hladnog gašenja, kao što je primjerice bio slučaj u NE Krško kad su vođene borbe u Sloveniji ili kao što je učinila Ukrajina kad su vođene borbe u blizini nuklearke Zaporižje, Kursk i dalje radi! Napominjem da su od četiri reaktora u Kursku dva černobilskog tipa, vrlo osjetljivih na vanjske poremećaje. Maksimalno odgovoran pristup s ruske strane bio bi prestati s "majmunarijama" u Zaporižju jer požar u rashladnom tornju nuklearke koja ne radi, ne znači ništa, osim zbunjivanja javnosti. Rusija se treba početi ponašati odgovorno i zatvoriti nuklearku Kursk – ističe Tonči Tadić.

 

VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Komentara 17

Avatar Behemot
Behemot
12:20 12.08.2024.

TT je postao glasnogovornik u ratu o kojem ništa ne zna kako bi zaradio neku lovicu sa strane. Što je i logično, sa svojim znanjem ne može raditi kod privatnika, samo neki slabo plaćeni ugovori sa Institutima, to je red veličine manje nego što dobije čistačica u Poglavarstvu. Ali zbog svog honorara ugrožava sigurnost i budućnost Hrvatske što je prilično sebično i lakomisleno.

PL
plotto
13:10 12.08.2024.

Izgleda da je TeTejac jako važan faktor u međunarodnim tokovima nuklearne fizike da su ga zaposlili kao propagandnog aktivista.

GO
goran2hr
11:15 12.08.2024.

Da postoje dvije opcije. Zatvoriti nuklearku i ostati bez struje ili potjerati Ukrajince nazad?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije