VRAĆAJU SE KUĆAMA

Rusija i Ukrajina objavile najveću razmjenu zarobljenika od početka rata, jedna država odigrala ključnu ulogu

storyeditor/2022-12-12/ukrajina_bahmut.JPG
Foto: Stringer
1/9
03.01.2024.
u 23:50

To je ukupno 49. razmjena zarobljenika od početka rata.

Ukrajina i Rusija izvele su novu razmjenu ratnih zarobljenika, a dužnosnici u Kijevu opisali su je kao najveću tijekom rata. Ukrajina je, naime, priopćila da je 230 zatvorenika, uključujući pripadnike oružanih snaga i graničara, oslobođeno iz ruskog zarobljeništva, dok je u zamjenu Ukrajina oslobodila 248 Rusa, i to uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij oglasio se na društvenim mrežama, gdje je napisao da je radostan zbog povratka "naših ljudi kući", naglašavajući kako je više od 200 ratnika i civila vraćeno iz ruskog zarobljeništva. - Zahvalan sam svima koji su postigli ovaj rezultat. Pamtimo svakog pripadnika naše nacije. I sve ih moramo vratiti - napisao je Zelenski.

Rusko Ministarstvo obrane opisalo je pregovore kao "teške". Ukrajinski dužnosnici također su istaknuli zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima na njihovom posredovanju, piše BBC.

Među oslobođenima su bili pripadnici Nacionalne garde koji su branili Zmijski otok, simbol ukrajinskog otpora tijekom ruske invazije, te vojnici zarobljeni u černobilskoj zabranjenoj zoni i tijekom bitke za željezaru Azovstal u Mariupolju. Kijev je istaknuo i da je među oslobođenima i šestero civila.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajina je, inače, prošlog mjeseca objavila da je do tada odrađeno 48 razmjena zarobljenika, tijekom kojih je ukupno oslobođeno 2598 Ukrajinaca iz ruskog zarobljeništva. Neki od prethodno oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika svjedočili su o mučenju koje su pretrpjeli, uključujući premlaćivanja i elektrošokove, piše BBC.

Današnja razmjena zarobljenika ukupno je 49. od početka rata. Prije toga posljednja razmjena zarobljenika između Moskve i Kijeva dogodila se u kolovozu 2023., kada je Rusija vratila 22 ukrajinska vojnika.

VIDEO Rusija tvrdi da je deset mrtvih nakon ukrajinskog napada na Belgorod

 

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:27 04.01.2024.

SAD je krenuo u smanjivanje ruske ekspanzije (Wagner) u Africi. Pomalo uspavana Amerika se izgleda probudila. Za početak u tri afričke države uspostavljaju nadzorne točke s kojih će nadgledati razne skupine od kojih su najopasnije skupine pod ruskom kontrolom. Na aerodromima u Beninu, Obali Bjelokosti i Gani postavit će se skupine operatera dronova koje će voditi američke dronove u nadzor i izviđanja. U ovom trenutku prvi dronovi bit će nenaoružani, ali ne treba sumnjati da će se uskoro pojaviti i naoružani dronovi svih vrsta i doleta i adekvatna protuavionska zaštita aerodroma gdje će biti smještene nadzorne točke. Inače u oko 12 država sahelskog područja južno od Sahare, najviše u bivšim francuskim kolonijama, Rusi su instalirali Wagner koji je praktički preuzeo vojnu kontrolu i "osobnu zaštitu" lokalnih predsjednika i diktatora. To je posljedica širenja ruskog utjecaja "na ruski svijet" u zanimljivim područjima rijetkih ruda u Africi, gdje žive narodi koji s Rusijom nemaju nikakve veze a Wagnerovci se ponašaju kao nasilni kolonizatori.

Avatar El Indio
El Indio
01:17 04.01.2024.

Ukrajinski zarobljenici polomljeni i zgoljavi a Ruski ugojeni ko da se vracaju sa odmora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije