SVI NOSE ISTI SIMBOL

Ukrajinski odgovor na rusko 'Z': Kako je invazija 'bijelog trokuta' zaprepastila Putina

Operacija 'bijeli trokut'
Screenshot/Twitter
13.08.2024.
u 10:21

Tenkovi, kamioni i NATO vojna oprema s oznakama prisilili su 180.000 Rusa na evakuaciju iz njihovih domova

Ukrajinska oklopna vozila koja haraju ruskim selima nose isti prepoznatljivi simbol – bijeli trokut. Tenkovi, kamioni i NATO-ova vojna oprema s ovim znakom, bilo da je oslikan bojom ili zalijepljen trakom, izazvali su evakuaciju oko 180.000 ruskih građana iz njihovih domova.

Ova prva invazija na rusko tlo od Drugog svjetskog rata, koju su neki nazvali "operacija trokut", izazvala je veliku zabrinutost među ruskim dužnosnicima. U ukrajinskoj regiji Sumi viđen je tenk T-64 s bijelim trokutom na prednjem oklopu kako se kreće prašnjavim putem blizu granice. Dublje unutar Rusije, blizu grada Čerkasko Porečnoe, viđeni su i drugi oklopnjaci s istim znakom. Kada su ukrajinski vojnici ušli u rusko selo Guevo i zamijenili rusku zastavu svojom, učinili su to u kamionetu s bijelim trokutom. Ovaj simbol prvi put je primijećen u lipnju, a koristile su ga snage ukrajinskog operativnog zapovjedništva zapad, smještene blizu granice s Bjelorusijom.

Ukrajinski izvori tvrde da je ovaj taktički znak samo način da se izbjegne prijateljska vatra dok ukrajinske snage djeluju iza neprijateljskih linija u kaotičnoj i brzoj misiji. Oznake poput trokuta, podsjeća britanski Telegraph, uobičajene su u modernom ratovanju, osobito kada obje strane koriste sličnu opremu i uniforme. Ukrajinske snage često koriste žute ili plave trake na uniformama i kacigama kako bi se razlikovale. S druge strane, kada su ruski tenkovi napali Ukrajinu u veljači 2022., mnogi su bili označeni bijelim slovom "Z", simbolom koji je u Rusiji postao sinonim za podršku ratu predsjednika Vladimira Putina.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski prodor u regiju Kursk traje već osam dana. Panika se proširila i na Belgorodsku oblast, gdje je guverner najavio evakuaciju stanovnika okruga Krasnaja Jaruga zbog vojnih aktivnosti. Prema izvješćima ruskih medija, ukrajinske snage su 6. kolovoza započele prekogranični napad na Kursk, a do ponedjeljka 11.000 ljudi je evakuirano iz područja. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov izjavio je da se u Krasnaja Jarugi odvijaju neprijateljske aktivnosti te da su ruske snage spremne obraniti se, ali da se stanovništvo mora premjestiti na sigurnija mjesta.

Istodobno, ukrajinske snage nastavljaju napredovati na ruskom teritoriju, zauzimajući sela i gradove, dok ruski izvori priznaju da Ukrajina sada kontrolira dio teritorija unutar Rusije. Ukrajinski zapovjednici tvrde da su do sada zauzeli oko 1000 četvornih kilometara. Institut za proučavanje rata (ISW), američki think-tank, izvijestio je da su ruske snage slabo pripremljene za odgovor na ovu ofenzivu te da ukrajinske snage koriste svoju tehnološku prednost za noćne napade.

Ukrajinsko napredovanje izazvalo je rijetku radost među ratom iscrpljenim stanovništvom. "Najbolji scenarij za Ukrajinu vjerojatno bi bio sljedeći – Rusija odluči da nije prihvatljivo ostaviti bilo koja područja u ukrajinskim rukama i preusmjerit će značajne resurse čak i iz najkritičnijih mjesta kako bi povratili svaki kvadratni kilometar, unatoč gubicima", smatra analitičar Emile Kastehelmi. "Ovo bi značajno iscrpilo Ruse, olakšalo pritisak u drugim smjerovima i možda čak omogućilo Ukrajincima da poboljšaju taktičku situaciju lokalno na istoku. Bez obzira na to hoće li Ukrajinci nastaviti napredovati, dokazali su da okupacija relativno velikih područja više nije privilegij Rusije. Rat je sada još konkretnije rat na ruskom tlu."

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Operacija 'bijeli trokut'
1/16
Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
14:52 13.08.2024.

Nema vijesti iz Rusije, mora da je Moskva pala:-)

AK
Aka
15:12 13.08.2024.

Ja sam i dalje protiv bilo kojeg nasilja i agresije i za demokraciju.Niti rat niti agresivna obrana, ništa to ne žele narodi, niti jedan, jer je sve uvijek upereno upravo protiv njih i njihovog mira.

IZ
ivan.zorger
12:34 13.08.2024.

da, ono faaakat se vidjelo da je zaprepašten bio, lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije