IZ MINUTE U MINUTU

Litavski ministar tvrdi da Rusija premješta vojnike; Zelenski: 'Preuzeli smo kontrolu nad 74 ruska naselja'

Ukrainian servicemen ride a military vehicle near the Russian border in Sumy region
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/8
Autori: Hina, Večernji.hr
13.08.2024.
u 22:26

Smatra se da ukrajinske trupe još uvijek napreduju u regiji Kursk, unatoč izvješćima vojnih blogera da je napredak zaustavljen.

  • Rusi tijekom noći oborili 14 ukrajinskih dronova, Ukrajinci 30 ruskih
  • Rusija izgubila 593.160 vojnika u Ukrajini
  • Ukrajinci i dalje silovito napreduju u Rusiji, objavili uvjet za prestanak ofenzive

 

Tijek događaja:

22:25 Litavski ministar kazao da Moskva premješta vojnike

Litavski ministar obrane Laurynas Kasciunas je u utorak rekao da Rusija premješta vojnike iz Kalinjingradske oblasti, svoje baltičke eksklave, u južnu regiju Kursk koja je postala meta neviđenog prekograničnog napada Ukrajine. Kasciunas je to kazao tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, a video je objavljen na korisničkom računu ukrajinskog vođe na komunikacijskoj platformi Telegram.


22:20 Kijev tvrdi da je preuzeo nadzor nad 74 ruska naselja

Ukrajina je u utorak priopćila da su njezine snage preuzele kontrolu nad 74 naselja u južnoj ruskoj regiji Kursk i da je njezin veliki prekogranični upad napredovao od 1 do 3 kilometra u posljednja 24 sata, dok je istodobno SAD objavio da nema veze s ukrajinskim upadom u Rusiju. “Unatoč teškim i intenzivnim borbama, napredovanje naših snaga u regiji Kursk se nastavlja (...) Pod kontrolom Ukrajine nalaze se 74 mjesta”, rekao je Zelenski na Telegramu.

Izvještavajući predsjednika Zelenskog putem videoveze, Oleksandr Sirskij je rekao da je kijevska vojska u posljednja 24 sata zauzela 40 četvornih kilometara novog teritorija. Istodobno, američki State Department objavio je kako Sjedinjene Države nisu bile uključene ni u jedan aspekt planiranja ili priprema za ukrajinski upad u Rusiju. To je novinarima u utorak rekao zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajina je iznenadila Moskvu slanjem tisuća vojnika u zapadnu rusku regiju Kursk prošlog tjedna, u iznenadnoj operaciji za koju Kijev kaže da je njezine snage zauzele 1.000 četvornih kilometara zemlje, što je najveći uspjeh od 2022. Ukrajina je ranije u utorak objavila da je ne zanima okupacija ruske Kurske oblasti, objasnivši da će njezina prekogranična vojna akcija zakomplicirati rusku logistiku i slanje novih vojnika u borbe na istoku Ukrajine.


22:15  Latvija će Ukrajini poslati stotine bespilotnih letjelica za njenu borbu protiv Rusije

Latvija je osigurala gotovo 500 bespilotnih letjelica raznih vrsta od latvijskih proizvođača, koje će poslati Ukrajini, objavilo je ministarstvo obrane. Latvijska vlada je istovremeno odlučila ukrajinskim sigurnosnim vlastima predati 30 rabljenih policijskih automobila. Latvija je u srpnju najavila da će postupno Ukrajini slati više od 2500 dronova vrijednih četiri milijuna eura. Dronove će proizvoditi sedam latvijskih tvrtki, navodi ministarstvo.

Ukrajina se brani od ruske invazije više od dvije godine i u velikoj mjeri ovisi o podršci zapada kada je riječ o vojnoj opremi. Latvija je jedan od najodlučnijih podržavatelja Kijeva. Zajedno s Velikom Britanijom, baltička zemlja koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom predvodi savez država s ciljem slanja jednog milijuna dronova Ukrajini. Desetak članica saveza, uključujući Njemačku, obvezalo se ulagati u proizvodnju bespilotnih letjelica te slati ih Ukrajinu zajedno s rezervnim dijelovima.


16:40 Ruske snage tvrde da su zaustavile prodor Ukrajinaca

Ruske snage u utorak su uzvratile ukrajinskim snagama raketama, dronovima i zračnim napadima, a jedan od zapovjednika tvrdi da se time zaustavio prodor Ukrajinaca u ruski teritorij. Tisuće ukrajinskih vojnika prošli su tjedan iznenadno ušle na ruski teritorij, u regiju Kursk. Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je cilj te ofenzive poboljšati položaj Kijeva u pregovorima o miru i usporiti napredak ruskih snaga na ukrajinskom teritoriju. Ukrajinci sada drže dio ruskog teritorija, a Moskva je zbog toga morala evakuirati 200 tisuća ljudi, paralelno šaljući rezerve. 

Ruski ratni blogeri izvještavaju o intenzivnim borbama diljem regije. Ukrajinci pokušavaju osvojiti dodatan teritorij, no blogeri pišu kako Rusija dovodi teško naoružanje i dodatne vojnike, što je zaustavilo niz ukrajinskih napada. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku borbenog zrakoplova Suhoj Su-34 kako napada ukrajinske snage kod granice te tvrdi da su zaustavljeni napadi oko 27 kilometara od nje. 

Ministarstvo, poznato po svojim nepouzdanim tvrdnjama, priopćilo je kako je ruska vojska tijekom tjedan dana dugih borbi uništila 35 ukrajinskih tenkova, 31 oklopnih vozila, 18 vozila pješaštva i 179 drugih vozila. "Nekontrolirani prodor neprijatelja već je zaustavljen", objavio je general Apti Alaudinov, zapovjednik čečenskih postrojbi Ahmat. "Neprijatelj je već svjestan da planirani blitzkrieg nije uspio."

Trenutno nije jasno koja strana kontrolira ruski grad Sudžu kroz koji Rusija opskrbljuje Europu plinom. Gazprom je u utorak objavio da plin tamo i dalje prolazi. Guverner regije Kursk Aleksej Smirnov u ponedjeljak je objavio da Ukrajina kontrolira 28 naselja u regiji, da je invazija duboka 12, a široka 40 kilometara. Ukrajina tvrdi da kontrolira tisuću kvadratnih kilometara, dvostruko više nego što kažu Rusi.


15:30 Ukrajinci objavili uvjet za prestanak ofenzive

Ukrajina nije zainteresirana za "uzimanje teritorija" u regiji Kursk, kaže njezino ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da će njena ofenziva tamo prestati kada Rusija pristane na mir. "Što prije Rusija pristane obnoviti pravedan mir, to će prije ukrajinski napadi na ruski teritorij prestati. Sve dok Putin nastavlja rat, dobivat će takve odgovore od Ukrajine", rekao je glasnogovornik na brifingu u Kijevu. Ukrajinske operacije u regiji pomažu prvoj crti bojišnice, dodaje on, jer onemogućuju Rusiju da prebaci dodatne jedinice u Donjeck, ukrajinsku regiju pod ruskom kontrolom.


15:00 U tijeku su evakuacije regije Kursk

Ruske vlasti nastavljaju evakuaciju stanovništva u Kurskoj regiji i okolici. U utorak su ljudi prvi put počeli napuštati okrug Bolšesoldatski, a regionalni čelnik Vladimir Zaitsev izjavio je da su svi otišli dobrovoljno i da do ponedjeljka nije bilo zahtjeva za evakuacijom u toj regiji.

U ponedjeljak su stanovnici napuštali obližnji okrug Belovski, gdje je načelnik Nikolaj Volobujev pojačao napore za evakuaciju, opisavši situaciju kao "vrlo ozbiljnu". Prema riječima vršitelja dužnosti guvernera Kurske regije Alekseja Smirnova, do sada je evakuirano oko 121.000 ljudi.


13:40 Trump hvali Zelenskog i kritizira Bidena u intervjuu s Muskom

Donald Trump pohvalio je Volodimira Zelenskog kao "časnog" i okrivio Joea Bidena za rusku invaziju na Ukrajinu u intervjuu s Elonom Muskom u ponedjeljak. Trump je tvrdio da je njegov "snažan" odnos s Putinom mogao spriječiti sukob da je bio na dužnosti.

"Jako sam se dobro slagao s Putinom i on me je poštovao", rekao je Trump Musku. "Razgovarali bismo o Ukrajini. Bila je to zjenica njegova oka. Ali rekao sam mu, nemoj to raditi." Republikanski predsjednički kandidat je dodao: "Neću kriviti, isključivo, ali mogu vam reći da sam to mogao zaustaviti."

POVEZANI ČLANCI:


13:30 Ruske trupe prisiljene 'piti iz prljavih lokvi', kaže Ministarstvo obrane

Ruske vojne jedinice suočavaju se s nestašicom pitke vode u Ukrajini zbog vlastitih napada na kritičnu infrastrukturu, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane. Citiralo je izvješće proruskog vojnog blogera koji je istaknuo kako su ruski piloti bili ograničeni na jednu litru vode dnevno, četvrtinu potrebnog minimuma.

Kao rezultat toga, ruski vojnici bili su prisiljeni obratiti se lokalnim građanima za vodu ili improvizirati sustave filtriranja, koristeći "ustajale lokve" za svoje dnevne potrebe. Problemi s opskrbom vodom s kojima se suočavaju ruski vojnici pogoršat će se zbog rekordnih temperatura u Ukrajini, dodalo je Ministarstvo obrane.


13:00 Rusija napala Harkov "sjevernokorejskim projektilima"

Sjevernokorejske rakete korištene su u ruskom napadu na naselja u regiji Harkov u kojem je ozlijeđeno četvero djece, priopćile su lokalne vlasti. Najmanje pet napada zabilježeno je u raketnom napadu "velikih razmjera" u ponedjeljak navečer, dodali su. "Rezultati pregleda izvađenih krhotina omogućuju nam da izvučemo preliminarni zaključak o tipu jedne od korištenih raketa: to je KN-23 (ili KN-24), također poznat kao Hwasong-11", Harkovsko tužiteljstvo navodi u priopćenju.


11:40 Ukrajina ograničava kretanje civila u pograničnom području regije Sumi

Ukrajina ograničava kretanje civila unutar zone od 20 km u sjeveroistočnoj regiji koja graniči s Rusijom, priopćio je u utorak glavni stožer u Kijevu, dok se njezine trupe sve više probijaju u ruski teritorij u jeku iznenadne ofenzive. Mjera, koja se odnosi na dijelove regije Sumi koja graniči s ruskim Kurskom, bila je potrebna zbog "porasta intenziteta neprijateljstava" i aktivacije ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina u tom području, rečeno je. "Vojno zapovjedništvo uvelo je ograničenja kretanja svih kategorija građana u dvadesetkilometarskom pograničnom pojasu regije Sumi", stoji u priopćenju na društvenim mrežama. Glavni stožer je dodao da je mjera privremena.

Ukrajinske trupe probile su rusku granicu, oko 530 km jugozapadno od Moskve, prošli tjedan u napadu koji je rezultirao zauzimanjem dijelova ruskog teritorija i masovnom evakuacijom civila s obje strane granice. U ponedjeljak je general Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, izvijestio da Ukrajina kontrolira oko 1000 četvornih kilometara u regiji Kursk. Ruski vojni promatrači vjeruju da će ruske snage uspjeti zaustaviti ukrajinsko napredovanje, prvo na ruskom teritoriju od početka ruske invazije u veljači 2022.


10:20 Ukrajinski odgovor na rusko 'Z': Kako je invazija 'bijelog trokuta' zaprepastila Putina

Ukrajinska oklopna vozila, koja haraju ruskim selima, nose isti prepoznatljivi simbol – bijeli trokut. Tenkovi, kamioni i NATO-ova vojna oprema s ovim znakom, bilo da je oslikan bojom ili zalijepljen trakom, izazvali su evakuaciju oko 180.000 ruskih građana iz njihovih domova. Ova prva invazija na rusko tlo od Drugog svjetskog rata, koju su neki nazvali "operacija trokut", izazvala je veliku zabrinutost među ruskim dužnosnicima. Više čitajte ovdje.


9:40 Bijela kuća govori Putinu da prekine rat ako je zabrinut zbog invazije

John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da prekine rat protiv Ukrajine ako je toliko zabrinut zbog situacije u Kurskoj oblasti. "Jedini koji su u ratnom stanju u Ukrajini su sami Rusi. Oni su ti koji napadaju Ukrajinu, a Ukrajina se brani od agresije", rekao je. "Ovo je rat Rusije protiv Ukrajine, ništa više ni manje, i tako je bilo od samog početka."


9:30 Rusija izgubila 593.160 vojnika u Ukrajini

Rusija je izgubila 593.160 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije 24. veljače 2022., izvijestio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine 12. kolovoza. Ovaj broj uključuje 1.160 žrtava koje su ruske snage pretrpjele u proteklom danu.

Prema izvješću, Rusija je također izgubila 8.455 tenkova, 16.385 borbenih oklopnih vozila, 22.649 vozila i cisterni, 16.764 artiljerijskih sustava, 1.146 višecijevnih raketnih sustava, 920 sustava protuzračne obrane, 366 aviona, 328 helikoptera, 13.491 dron, 28 brodova i čamaca te jednu podmornicu.


9:00 Ruski napadi širom Ukrajine tijekom proteklog dana ubili su najmanje pet civila i ranili najmanje 25 osoba, uključujući djecu, izvijestile su regionalne vlasti rano 13. kolovoza.

VEZANI ČLANCI:


08:40 Zelenski pravi 'lude' korake, kaže ruska obavještajna služba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poduzima "lude" korake koji prijete eskalacijom daleko izvan Ukrajine, izvijestila je u utorak ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na ured za tisak Ruske vanjske obavještajne službe.


08:00 Ukrajinske trupe 'i dalje napreduju u Kursku'

Čini se da ukrajinske snage i dalje napreduju u regiji Kursk unatoč nedavnim tvrdnjama vojnih blogera da su ruske trupe počele stabilizirati liniju bojišnice, rekao je Institut za proučavanje rata. "Ruski milblogeri tvrdili su 11. kolovoza da se ukrajinska ofenzivna aktivnost smanjila u Kurskoj oblasti; međutim, istaknuti milbloger povezan s Kremljem opovrgnuo je te tvrdnje 12. kolovoza i primijetio da su ruske snage daleko od stabilizacije situacije, dijelom zbog lošeg C2", rečeno je. 

C2, ili "zapovijedanje i kontrola", vojni je pojam koji znači da autoritet i smjernice nadzire pravilno određena osoba nad dodijeljenim resursima u postizanju zajedničkog cilja.  ISW je procijenio da Rusija ima zbrkanu strukturu C2 i kao takva nije bila u stanju učinkovito se suprotstaviti ukrajinskoj invaziji na regiju Kursk.

To je djelomično zbog loše pripremljenosti, ali i zbog toga što je Vladimir Putin izdavao preklapajuće upute različitim tijelima, poput sigurnosne službe i ministarstva obrane, rekao je ISW. "Ukrajinske snage navodno su pokrenule nove upade u zapadnu Kursku oblast u blizini Slobodke-Ivanovke, Tetkina, Gordejevke, Uspenke i Viktorovke", rečeno je. 


07:00 Rusi oborili 14 ukrajinskih dronova, Ukrajinci 30 ruskih

Ruske vlasti objavile su kako su oborile 14 ukrajinskih dronova iznad regija Kursk, Voronjež i Belgorod tijekom protekle noći, dok su Ukrajinci kazali kako su oni oborili 30 ruskih bespilotnih letjelica iznad svog teritorija. Rusija je precizirala kako je 12 dronova oboreno iznad regije Kursk, a po jedna iznad Voronježa i Belgoroda, no nije poznato koliko je ukrajinskih letjelica lansirano.

U čitavoj je Ukrajini u 7:20 po lokalnom vremenu označena zračna uzbuna, dok su tamošnje zračne snage objavile kako su Rusi ispalili 38 napadačkih dronova i dva Iskander-M balistička projektila. Od toga je 30 dronova oboreno, ali nije poznato što se dogodilo s ostalima.

VEZANI ČLANCI

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Ukrainian servicemen ride a military vehicle near the Russian border in Sumy region
1/16
Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
13:51 13.08.2024.

Ajmo ukrainci do nuklearke pa onda nek se vidi čija majka crnu vunu prede

Avatar Moloh
Moloh
08:38 13.08.2024.

Ruska vojska izgleda da je druga najjača vojska, u rusiji 😂

NE
NenadNikolicCroatia
08:38 13.08.2024.

Rusi za vrijeme ogromne krize zbog ukrajinskih prodora u samu Rusiju kao ne razumiju što im se dešava. Njihovi propagandni materijali za novine, televiziju i internet su prepuni uspjeha na drugim frontovima pa tako pišu o budućem skorom zauzimanju grada Niu York u Donetsku i prodoru dalje u smjeru Toretska. Napreduju i iz Novomikhailivke u smjeru Kostyantynivke ali su naletjeli na minska polja koja sada rješavaju klaster municijom. Za vrijeme tog napredovanja Rusi su izgubili dio svojih oklopnih snaga. Pitanje je da li vrijedi takvo napredovanje dok Ukrajinci prodiru u samu Rusiju. Ukrajinci su u oblasti Kursk naišli i na više govornika ukrajinskog jezika što je dokaz da su i tamo izgleda sela s ukrajinskim stanovništvom. Sve su to i snimili i objavili. U odnosu na ruske reakcije očekuje se izbor daljnjih smjerova napada ukrajinske vojske u Rusiji. U tom dijelu Rusije nisu izgrađena nikakva obrambena utvrđenja, na slikama iz satelita se ona ne vide, pa je Ukrajincima relativno lakše napredovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije