UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci evakuiraju iz ključnog grada u Harkivu. Rusima će pomagati sjevernokorejski vojnici?

Aftermath of a Russian missile strike in Ternopil region
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
16.10.2024.
u 10:16

Glavni stožer ukrajinske vojske izvijestio je da se 19 bitaka odvijalo u blizini Kupjanska u protekla 24 sata, a sedam još uvijek traje.

*Ukrajinske vlasti naredile evakuaciju Kupjanska 
*Rusi sve bliže zauzimanju važnog grada u Harkivu
*Gradonačelnik: Više ne možemo jamčiti obnovu struje, grijanja i vode
*Rusi sastavljaju bataljun od sjevernokorejski snaga?

 

Tijek događaja:

9:50 - Rusija navodno svoje velike nedostatke u ljudstvu na terenu, uslijed rata koji je započela u Ukrajini, sada planira nadomjestiti vojskom izvana. Naime, Newsweek navodi kako Rusi navodno slažu jedan bataljun koji bi bio sastavljen od Sjevernokorejaca koje je Kim Jong Un poslao u Rusiju. Oni bi, navodi se, trebali pomoći ruskoj vojsci i izgurati Ukrajince iz Kurska, regije u Rusiji u koju su Ukrajinci upali tijekom ljeta.

Već je poznato i ime tog navodnog bataljuna - ''Specijalni Burjat bataljun'', nazvan po etničkoj skupini Mongolaca nastanjenih duž Sibira, Mongolije i Kine, imao bi ukupno 3.000 vojnika iz Sjeverne Koreje, a opremalo bi ih se malim oružjem i streljivom. 

Inače, ovo nije ni prvi put da se sjevernokorejski vojnici spominju u kontekstu rata u Ukrajini. Naime, o tome je govorio ovog ponedjeljka i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, navodeći kako je ''Rusija prešla na izravnije uključivanje sjevernokorejskih snaga u rat''.

POVEZANI ČLANCI:


6:20 - Ukrajinske vlasti naredile su u utorak evakuaciju Kupjanska ključnog grada i tri druga lokaliteta u sjeveroistočnom regiji Harkiva, dok se ruske snage približavaju tom ključnom gradu a vlasti se suočavaju s teškoćama u osiguravanju opskrbe stanovništva kroz zimu. Evakuacija je, osim iz Kupjanska, željezničkog čvorišta koje leži na rijeci Oskil, naređena i za Borovu na jugu, u blizini grada Izjuma, još jedna veliki logistički centar. Kupjansk su ruske snage zauzele na početku invazije u veljači 2022.  ali su ga ukrajinske postrojbe vratile kasnije te godine.

Guverner regije Harkiva Oleh Sinjehubov je na nacionalnoj televiziji, rekao da je evakuaciju obvezna. "Najteža je situacija u sektoru Kupianska. Na istočnoj obali rijeke Oskil, koja dijeli grad, više ne možemo jamčiti obnavljanje električne energije, grijanja i vodoopskrbe zbog stalnog granatiranja", rekao je.

"Svi timove za popravke odmah se nađu pod ruskom vatrom." Ruske snage sve više napreduju u istočnoj regiji Ukrajine Donjecku a mjesecima su aktivne i sjevernije u regiji Harkiva, usredotočujući se na Kupjansk. Harkiv, drugi najveći grad Ukrajine, zapadno od Kupjanska, pod stalnim je napadima raketa i bespilotnih letjelica tijekom većeg dijela rata. Glavni stožer ukrajinske vojske izvijestio je da se 19 bitaka odvijalo u blizini Kupjanska u protekla 24 sata, a sedam još uvijek traje.

Ruski dron oboren nad Ukrajinom

Aftermath of a Russian missile strike in Ternopil region
1/14
Ključne riječi

Komentara 10

Avatar kozorog
kozorog
07:06 16.10.2024.

kad su se 'rusi' približavali njemačkoj, čitav wehrmacht je bježao kolko su ga noge nosile, jer su znali da će osveta biti žestoka, zbog onog što su oni tamo u 'rusiji' radili. zna to i ukrajinac, jako dobro, zna da će platiti zbog zločina koje su radili u donbasu od 2014.-e, to je javna tajna u ukrajini, i nije bez razloga 10 mil ukrajinaca pobjeglo iz ukrajine. ne žele ljudi sudjelovati u bratoubilačkom ratu. kad su rusi 2022-e provalili u ukrajinu, kupjansk je bio osvojen bez ispaljenog metka, a kad su se povukli, ukrajinci vratili, e onda je krenula osveta, svi koji su ostali su proglašeni ruskim špijunima, i da, bilo je osvete, ljude su mučili i ubijali zbog sumnji, čitajte malo i ukrajinske medije, telegram, ono malo što je izbjeglo kontroli kijeva. ako kupjansk opet padne, ovaj put ga rusi neće pustiti, a iz njega će imati lijepu poziciji udarati kad im se sprdne po kijevu. naravno, po našim medijima, po bolnicama, fakultetima, dječjim vrtićima.

MA
Maslac
07:38 16.10.2024.

Non stop se pise kako Ukrajinci napreduju a sada napreduju u rikverc.

Avatar papigagolog
papigagolog
08:06 16.10.2024.

Ali kako, zašto??? Zar nije ofenziva na Kursk, dolaze milijarde, rakete, tenkovi, dronovi... Rusi nemaju streljiva, bankrotirat će, gladni su...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije