SAD poslao borbene avione

Ruski i kineski bombarderi letjeli blizu američke granice, u Washingtonu bijesni: 'Ovo je neviđena provokacija'

screenshot / X
26.07.2024.
u 15:14

Peking i Moskva možda nemaju ugovor o međusobnoj obrani, ali zajedno provode vježbe već 20 godina. Takve aktivnosti posebno su se intenzivirale u posljednjih šest godina, a snage tih dviju zemalja provode i godišnje zajedničke pomorske vježbe

NORAD je izvijestio da četiri bombardera nisu ušla ni u amerčki ni u kanadski zračni prostor, već su se držali identifikacijske zone protuzračne obrne (Air Defense Identification Zone - ADIZ) Aljaske i nisu predstavljala prijetnju, kako prenosi Financial Times. ADIZ je jednostrano proglašena tampon zona u međunarodnom zračnom prostoru koja se nadzire kako bi se preventirale moguće prijetnje sigurnosti.  Kao što smo već pisali, ruski strateški bombarderi Tu-95MS "Medvjed" i kineski strateški bombarderi Xi'an H-6 sudjelovali su u zajedničkoj patroli iznad Čukotskog i Beringovog mora te sjevernog Tihog oceana i time naljutili SAD i Kanadu, koji su u ovom potezu vidjeli provokaciju.

"Nije neobično da ruski bombarderi koji lete kroz ADIZ (iznad Aljaske) budu presretnuti, ali vjerujem da je to prvi slučaj zajedničkog ruskog i kineskog leta u toj zoni", rekao je Alexander Korolev, stručnjak za rusko-kinesku vojnu suradnju sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se zajednička patrola kinseskih i ruskih bombardera odvijala u "novom području zajedničke operacije" iznad Arktika i sjevernog Tihog oceana u trajanju od pet sati, te je rečeno da su ruski lovci Su-30 i Su-35 bili podrška bombarderima tijekom leta. 

Ruski i kineski zrakoplovi "postupali su striktno u skladu s međunarodnim pravnim statutima" i "nisu provrijedili zračni prostor stranih zemalja", tvrde iz ruskog ministarstva. Kina je dodatne potvrdila da je zajedno s Rusijom provela zajedničku stratešku zračnu patrolu iznad Beringovog mora, u skladu sa svojim godišnjim planom zajedničkih vojnih angažmana.  Ministarstvo obrane tvrdi kako je ovaj manevar pomogao produbljenju međusobnog bilateralnog strateškog povjerenja i koordinacije te da nije bio usmjeren ni na koju treću zemlju i da patrola nije imala "nikakve veze s trenutačnom međunarodnom situacijom", rekao je glasnogovornik u četvrtak. 

No, senatorica s Aljaske Lisa Murkowski ovaj događaj je nazvala "neviđenom provokacijom naših protivnika", tvrdeći da je to "prvi put da su presretnuti kako rade zajedno", prenosi BBC. Ovaj manevar predstavlja daljnje širenje značajne vojne suradnje te dvije zemlje. Visoki američki obrambeni dužnosnici već su izvijestili američe zastupnike da američka vojska preispituje strukturu svojih snaga i planira uzeti u obzir kinesko-rusku vojnu suradnju u razmatranju potencijalnog budućeg sukoba.

Profesor nacionalne sigurnosti i strateških studija na Sveučilištu Curtin u Perthu, Alexey Muraviev, kaže da je manevar na Aljasci "nastavak njihovih napora da izvrše pritisak na SAD u arktičkoj regiji". Peking i Moskva možda nemaju ugovor o međusobnoj obrani, ali zajedno provode vježbe već 20 godina. Takve aktivnosti posebno su se intenzivirale u posljednjih šest godina, a snage tih dviju zemalja provode i godišnje zajedničke pomorske vježbe od 2018. godine, a s patrolama bombardera krenule su od 2019. godine. Zajedničke vojne manevre nastavile su održavati i nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Kina nije osudila.

Prošle godine u kolovozu, flota od 11 ruskih i kineskih ratnih brodova uplovila je u vode blizu Aljaske tijekom zajedničke pomorske vježbe, no patrole bombardera dviju vojski ranije su se širile samo na zračni prostor oko Japana i iznad zapadnog Tihog oceana. 

Korolev ističe kako je najnovija patrola posebno značajna jer se radi o prvom presretanju kineskih vojnih zrakoplova u blizini Aljaske. Obrambeni stručnjaci kažu da zajedničke vježbe i patrole nude više praktičnih koristi za kinesku vojsku, koja nije ratovala od 1979. godine i može učiti iz bogatog borbenog iskustva ruske vojske. Za Moskvu, uska vojna suradnja s Pekingom osnažuje viđenje javnosti Rusije kao globalne vojske sile.  

GALERIJA Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

1/29

 

Komentara 6

PA
pasodoble12
19:27 26.07.2024.

"u Washingtonu bijesni: 'Ovo je neviđena provokacija'". Eto Ameri turistički plove svojim nosačem aviona morem između Tajvana i Kine i letkaju raznoraznim aviončićima oko Kine i Rusije i prave i druge nestašluke prema ovim državama i opet im nešto nije po volji.

Avatar superhik74
superhik74
15:33 26.07.2024.

Kako se usudjuju letjeti u medjunarodnom zracnom prostoru blizu nase granice, samo mi mozemo njih provocirati letovima blizu njihove granice a u manjim drzavama (tipa Sirija, Irak itd. ) cak i unutar njihovih granica. Sloboda leta i sloboda navigacije vrijedi samo za nas, zar to ne znaju ? Nevidjena provokacija. Samo mi mozemo provocirati ostali moraju samo slusati naredjenja.

GU
Gusar93
20:04 26.07.2024.

Pobjegli Rusi pa Kinezi ostali u čudu pa ulovili i oni petama vjetra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije