HRVATSKI SABOR IZGLASOVAO NOVU VLADU

Sa 83 glasa za i 45 protiv Jadranka Kosor postala premijerka

06.07.2009.
u 11:07

Nakon maratonske rasprave, sa 83 zastupnička glasa Jadranka Kosor sinoć je izabrana za prvu hrvatsku premijerku. Oporba joj nije dala povjerenje, 45 nazočnih bilo je protiv. No, Zoran Milanović, šef SDP-a, čestitao je novoj premijerki i poželio joj uspjeh u radu.

Netom izabranoj premijerki, a dojučerašnjoj ministrici branitelja s cvijećem su došli čestitati predstavnici 12 velikih udruga iz Domovinskog rata, želeći javno dati do znanja da ostaju uz nju te da su je spremni poduprijeti i prilikom rebalansa proračuna, iako bi mogao zahvatiti i njihove mirovine. Ona je, pak, najavila da će do kraja godine proračun biti dvaput rebalansiran.

Prvi put za desetak dana, prije ljetne stanke u radu Sabora, a drugi put u jesen, nakon turističke sezone. Razmatra, kaže, dvije-tri varijante. Jedna je verzija radikalna i podrazumijeva kresanje mnogih socijalnih stavki, a druga je blaža. S kojom će u konačnici izići pred Sabor ovisit će o dogovoru, kaže, u koalicijskoj obitelji. Već danas premijerka okuplja Predsjedništvo HDZ-a kako bi odlučili kojim će putem krenuti, a odmah nakon toga počinje razgovore s koalicijskim i socijalnim partnerima.

- Situacija je krajnje ozbiljna. Pripremamo rebalans u kojem ništa neće biti nedodirljivo. U kresanju troškova Vlada će krenuti od sebe te će reprezentaciju svesti na minimum. Ako treba, gostima ćemo nuditi samo vodu, s kavom ili bez nje, a revidirat ćemo i korištenje službenih kartica. Moći će ih koristiti samo ministri i državni tajnici, i to samo za službeni put - rekla je J. Kosor. Oporba je J. Kosor dočekala “na nož”.

No, ona je sa svojim ministrima u Sabor došla relativno mirna jer je već u jutarnjim satima obavila uspješne konzultacije s koalicijskim partnerima. Dogovoreno je osnivanje koalicijskog vijeća koje će razmatrati sve važne teme o kojima Vlada odlučuje. Sastajat će se barem jednom mjesečno. Od jeseni će, nadalje, početi razgovori o modelu kojim bi se nacionalnim manjinama dalo dvostruko pravo glasa, dok se s HSU-om razgovaralo o donošenju zakona o božićnici za umirovljenike.

Oporba je inzistirala na prijevremenim izborima, tvrdeći da Vlada ima samo formalni legitimitet. No, premijerka poručuje da od toga neće biti ništa jer Vlada ima potporu u stabilnoj saborskoj većini. Izbori bi, kaže, usporili zemlju, zakočili borbu protiv krize i pregovore s EU na najmanje šest mjeseci. Liberal Ivan Čehok podsjetio je oporbu da je jedina vlada s krnjim legitimitetom bila Račanova nakon što ju je napustio HSLS. “No, tada vam legitimitet nije bio bitan”, uzvratio je Čehok.

- Okružite se ljudima koji vam mogu reći istinu, a ne ulizicama. Ako to ne shvatite, i vi ćete, kao i Sanader, bježati kroz podrum. I kažite narodu da nema novca te da će 2010. biti teža od ove godine - poručio je Damir Kajin (IDS) premijerki. Vesna Pusić (HNS) prozvala je Kosor da nije navela kako se misli boriti s krizom i korupcijom.

- Na koji će se način nastaviti borba protiv korupcije ako se zataškava afera kamioni, ako Rončević tu sjedi kao da se ništa nije dogodilo, ako je otišao Faber, a vjerojatno i Sanader zbog te korupcije - pitala je Pusićeva. Zoran Milanović je, pak, tijekom rasprave rekao da je RH u stanju toksičkog, ali ne i septičkog šoka. SDP, rekao je, ne podržava Vladu, ali neće biti ni destruktivna oporba.


Milanović: Više hrabrosti - manje ziheraštva

Više političke hrabrosti - pozvao je tijekom iznošenja stava SDP-a o prijelogu novog sastava Vlade predsjednik te stranke Zoran Milanović. Ima nade u oporavak, a od Kosor očekujemo da ima hrabrosti pa što bude bude, istaknuo je Milanović osvrćući se i na donedavno traženje prijevremenih izbora umjesto nove Vlade. - Prijevremeni izbori su nešto što smatramo dobrim rješenjem, potrebom da se javnost još jednom opredijeli jer su se u posljednjih godinu i pol okolnosti promijenile - objasnio je Milanović. - Poštujemo institucije ove države, nećemo na izbore silom, ali nećemo podržati vladu - iznio je lider SDP-a u Saboru. - Ispada da je u zemlji sve med i mlijeko, da se nastavlja tamo gdje se stalo, da je sve odlično, a to ne mogu podržati - komentirao je prvi čovjek SDP-a. Poručio je da treba zanemariti ziheraštvo i da se ljudima govore stvari koje žele čuti - to je politika koja ima siguran kraj.


Damir Kajin: Neka Kosorova makne ulizice oko sebe

- Ako Vlada Ive Sanadera nije uspjela, bojim se da neće uspjeti niti ostatak ostataka te Vlade - započeo je raspravu o povjerenju mandatarki nove Vlade Damir Kajin (IDS), predlažući nove parlamentarne izbore umjesto davanja povjerenja. - Iako se govori da su izbori skupi, demokracija nema cijene - istaknuo je Kajin optužujući da je bivši premijer pobjegao, a da do danas nismo doznali razlog. Zaštitimo Hrvatsku od prilika koje joj prijete, raspišimo izbore, pozvao je Kajin poručujući pred Saborom da će IDS uskratiti povjerenje Jadranki Kosor kao i njezinim ministrima čije je kadrovsko pozicioniranje u novom sastavu nazvao trgovinom. - Bez izbora za pet-šest mjeseci mi ćemo imati izbore, a Hrvatskoj ćemo uzeti ili oteti dvije tri godine - procjenjuje zastupnik IDS-a. Novu je mandatarku pozvao da se okruži ljudima koji joj mogu reći istinu u lice, a ne ulizicama, te neka kaže narodu da nema novca. Dodao je da će 2010. godina biti teža od ove, a da je deficit 15 milijarda kuna.


Program nove Vlade

Što se tiče smjena u Banskim dvorima, novi su tek ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić, ministar obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica bez portfelja Bianca Matković, a uvedeno je i novo Ministarstvo uprave koje će voditi Davorin Mlakar. Haesesovac Božidar Pankretić postaje potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, a u Ministarstvu poljoprivrede zamijenio ga je Petar Čobanković. U programu nove Vlade je oporavak gospodarstva, završetak pregovora s EU, društvo temeljeno na znanju, očuvanje dostojanstva branitelja, stabilnost tržišta rada, poticanje povećanja konkurentnosti, nastavit će se izgradnja infrastrukture u cilju povezivanja Hrvatske, razvoj i poticanje turizma nastavak zdravstvene reforme i reforme pravosuđa te borbe protiv korupcije. (am)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije