– Jabuke najprije moramo izrezati u četiri komada, potom ih drvenim
batom u badnju dobro natući, a nakon toga smjesu grabimo u drvene kace
i nosimo je na prešanje – s osmijehom je na svom etnoimanju uređenom
pokraj rijeke Bednje u Rinkovcu učenicima osnovnih škola iz Vrbna i
Bednje tumačio vlasnik Josip Podsečki.
Joža, poznat kao istinski zaljubljenik u običaje, tradiciju i povijest
svoga kraja, s kojom u svakoj prilici želi upoznati djecu, lijepu jesen
ovoga je puta iskoristio kako bi im prikazao starinski način
proizvodnje jabučnice.
Da truda nije žalio, pokazuje i podatak da je skupio pola tone
isključivo domaćih, starinskih, neprskanih jabuka zlatica, božićnica,
bjelica i bobovca, te svom etnoimanju djeci prikazao “kak se to nekad
delala jabučnica”.
– Iznenadio sam se, jer od šezdesetak djece nitko dosad nije vidio kako
se radi jabučnica. Jasno, najzanimljivije im je bilo nabijanje smjese i
prešanje u starinskoj preši iz 1934. godine. Začas smo naprešali škaf
jabučnice, a onda je bilo veselja, kad su iz škafa slatki jabučni sok
potegnuli slamkama – radovao se domaćin.
A dok su djeca potom i iz čašica “guštala” svježi sok od jabuka, Joža
im je pričao i o fermentaciji te o tome kako se sok pretvara u jabučni
ocat, poznat po svojim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima.
TRADICIJA Etnoimanje J. Podsečkog posjetili učenici iz Bednje i Vrbna