žustro u saboru

Petrov: Tko piše Hrvatsko-ugarsku nagodbu? Bačić: Hrvatskom upravlja Vlada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
31.01.2018.
u 10:52

Glasnović je poručio da je Vrdoljak u HEP-u zaposlio sve svoje kadrove

Tko danas piše Hrvatsko-ugarsku nagodbu, za koju svrhu i za koga radi ova Vlada, zapitao se danas u Saboru nakon stanke čelnik Mosta Božo Petrov komentirajući tajni sastanak potpredsjednice Vlade Martine Dalić te ministra energetike Tomislava Ćorića s predstavnicima MOL-a u Budimpešti.

Odgovorio mu je odmah HDZ-ov Branko Bačić ustvrdivši da Vlada upravlja Hrvatskom te da ne vidi ništa sporno u spomenutom sastanku, jer tko će drugi, poručuje, razgovarati o strateškoj tvrtki Ini nego ministri gospodarstva i energetike.

– Tko danas piše Hrvatsku-ugarsku nagodbu. Nije slučajno da je predsjednik Vlade na aktualcu govorio o tome da se s Mađarima pregovara u vezi s Inom. Mi smo se pitali tko pregovara, s kime, koje je hrvatsko stajalište, ima li nekih zaključaka budući da ni konzultante nisu izabrali godinu dana. No onda su se dogodile dvije ključne situacije vezane za Inu, gdje su bitne dvije važne tvrtke za Hrvatsku – Ina Rafinerija Sisak i Petrokemija – kazao je Petrov ustvrdivši kako to nisu odvojene priče. Nisu odvojene, nastavlja, od toga što predsjednik Vlade najavljuje da se pregovara s Mađarima, da je Petrokemija odvojena od Ine.

– Kad se poslože kockice i gleda šira slika, onda shvatite da postoji ucjena neisporukom plina Petrokemiji da bi Hrvatska pristala da se ugasi Rafinerija u Sisku. I kad se to tako zaključi, dogodi se da Mađari došapnu Nacionalu za tajni sastanak i da je tema upravo bila ta. Onda Mađari torpediraju potpredsjednicu Vlade i ministra energetike s tog sastanka jer je taj sastanak bio očito tajan samo za Hrvate. Zaključci sastanka nisu tajni, a Rafinerija Sisak gasi se i gasi se 60 radnih mjesta – tvrdi Petrov. Podsjeća da su svi zastupnici dobili rezultate poslovanja Sisačke rafinerije iz kojih se vidi da ta tvrtka i dalje može uredno poslovati.

– Ako je to sve dogovor Vlade i Mađara, onda je korektno da premijer iziđe i kaže "To je naš dogovor", a nije u redu da Nacional bude glasnogovornik Vlade. Čije interese brani predsjednik Vlade i tko zastupa Hrvatsku u tim pregovorima. Martina Dalić? Ista osoba koja se javno odmaknula od Ine jer joj suprug radi na visokom položaju pa je zabrinut za tu tvrtku? Je li to sukob interesa? Je li to isti način na koji je Plenković zaposlio Zdravka Marića da se izuzme od Agrokora i sudjeluje na sastancima? Koja je logika Vlade i tko i kako brani hrvatske interese... Ako su Mađaroni zavladali u Hrvatskoj, onda je to poslovna odluka jer je to dugoročna politika Mola – poručuje Petrov te dodaje kako bi inače Rafinerija Sisak trebala biti nacionalni interes jer samo Hrvatskoj to odgovara, dok je sve ostalo izdaja Hrvatskih interesa. Zaključuje kako će sigurno "analitičar stanki Branko Bačić" pokušati objasniti logiku Vlade premijerovim riječima da je to poslovna odluka.

HDZ-ov Branko Bačić doista je odmah odgovorio Petrovu, kako je naglasio, jednostavnim odgovorom da Hrvatskom vlada hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem.

– Posve je jasno, normalno i jedino moguće da Vlada razgovara sa svim gospodarskim subjektima i njihovim upravama koje su od posebnog strateškog interesa za Hrvatsku. Ne vidim što je normalnije od činjenice da s upravom Ine razgovaraju ministri gospodarstva i energetike Dalić i Ćorić. Da bilo tko drugi razgovara, bilo bi mi čudno, posebno dok ta ista Vlada provodi proceduru i postupak odabira konzultanta koji treba savjetovati Vladu kako otkupiti udio Mola u vlasništvu te najvažnije hrvatske tvrtke – pojašnjava Bačić te dodaje kako je zbog svega normalno i da razgovaraju o Rafineriji Sisak, za koju Vlada smatra da treba nastaviti s radom. Podsjeća i na problem Petrokemije koji, naglašava, postoji od 2002. godine, otkad postoji neispunjena obveza MOL-a da provede modernizaciju hrvatskih rafinerija. Podsjeća i da je Ina obustavljala dostavu plina Petrokemiji, pa je, tvrdi, zbog svega normalno da Dalić i Ćorić pričaju s MOL-om.

– Od te 2002. izmijenio se niz ministara energetike, propustili su svi da se ta obveza modernizacije dovrši. To nije napravljeno, pa treba učiniti sve da se taj posao u Sisku napravi – poručuje Bačić zaključivši kako Vlada upravlja Hrvatskom, a sva ostala pitanja Petrova doživljava kao podmetanja.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je premijera Plenkovića da skupi hrabrost te pošalje Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Sabor. Prije toga, ironično se osvrnula na priču savjetnika ministrice kulture Ladislava Ilčića o utjecaju hormona na žene.

– Da vam odmah kažem, moje stanje s hormonima sasvim je u redu, imam problema s malom kavom i kad popijem još jednu, bit ću apsolutno u redu. No bavila bih se drugom temom, prošli tjedan na Jelačić placu presrela me jedna gospođa i pitala da joj objasnim što to gore radimo, što je to rodna ideologija, a dok se o tome raspravlja, muževi tuku svoje žene. Zato pozivam premijera da ima hrabrosti i da Istanbulsku konvenciju pošalje u Sabor na ratificiranje. Zamislite koliko hrabrosti treba ženama da kažu da ih zlostavljaju – kaže Mrak-Taritaš. Poziva premijera da pogleda te hrabre zlostavljane žene.

– Ako je žena jednog župana imala dovoljno hrabrosti izaći pred javnost i reći da je zlostavljana, pošaljite Istanbulsku na ratifikaciju, nemojte brojati koliko ruku ima s koje strane, dobit ćete naše ruke, ali da vidimo tko je za to da muževi i dalje zlostavljaju svoje žene – zaključila je Mrak-Taritaš.

Nezavisni Željko Glasnović, s bijelom trakom na ruci, podsjetio je da je danas obljetnica ubojstva 75 Hrvata u Travniku, gdje je najmlađa žrtva bila beba od šest mjeseci.

– Ubili su ih velikosrpski imperijalisti, no do danas za te zločine nitko nije odgovarao – prigovara Glasnović te dodaje kako to i ne čudi kada kriminal vlada državom.

– Najveća prijetnja su nam bivši kadrovi i kriminalne skupine koje su se udružile nakon rata da preuzmu državu – tvrdi Glasnović te zaključuje kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u HEP-u zaposlio sve svoje kadrove "od pizza-majstora do kućnog ljubimca".

1/9

Komentara 50

CR
crodux
11:11 31.01.2018.

daj novinarka molim te nauči se malo povjesti ili bar znaj prepisati ili poslušati što je rekao Glasnović, nije Travnika nego Tovarnika i nije obljetnica ubojstva nego obljetnica eshumacije i pokopa žrtava!

ZL
zlako
11:12 31.01.2018.

Glasnovič viče kao Ilija a gluhi ga ne čuju ,bolesni ne razumiju a Hrvati pate.

KR
Krotila
11:38 31.01.2018.

Petrov samo oštro i sijeci sve što je trulo do korijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije