testiraju rakete

SAD: Reagirat ćemo silom ako Sjeverna Koreja provede testiranje nuklearnog oružja

South Korea's First Vice Foreign Minister Cho Hyun-dong and U.S. Deputy Secretary of State Wendy Sherman meet in Seoul
POOL/REUTERS
07.06.2022.
u 12:32

Izjava je odgovor na rastuću zabrinutost da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla provesti prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017., nakon što su ove godine već testirali rekordan broj raketa.

Zamjenica državnog tajnika SAD-a Wendy Sherman izjavila je da će Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i ostatak svijeta reagirati silom ukoliko Sjeverna Koreja provede nuklearno testiranje. - Bilo kakvo nuklearno testiranje kršilo bi odluke UN-ovog Vijeća sigurnosti i izazvalo brzi i siloviti odgovor - rekla je Sherman okupljenim novinarima.

Izjava je odgovor na rastuću zabrinutost da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla provesti prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017., nakon što su ove godine već testirali rekordan broj raketa. Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) upozoravaju da Sjeverna Koreja radi na proširenju ključnih pogona oko glavnog poligona za nuklearna testiranja Yongbyon. Iz IAEA-a dodaju kako se na satelitskim snimkama može primijetiti aktivnost na poligonu Punggye-ri, koja indicira moguće pripreme za nuklearno testiranje

Za vrijeme posjeta Seoulu, Sherman je ponovila da američka administracija ostaje otvorena za pregovore. Rasprave o denuklearizaciji između SAD-a i Sjeverne Koreje zaustavljene su 2019. kada je propao sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-Una u Vijetnamu. Sherman je naglasila da SAD nema zle namjere prema Sjevernoj Koreji, pri čemu je upotrijebila formalni naziv države- Demokratska Narodna Republika Koreja, prenosi Al Jazeera.

Komentara 4

MI
Mixy
12:59 07.06.2022.

Ukoliko Ameri bomarduju da li će u tom slučaju biti ono čuveno Slava S. Koreji? Teško...

Avatar Trica
Trica
15:25 07.06.2022.

Pa sami su krivi,mjesecima niko u medijima ne spominje turbo Kima ,pa mora jadnik da skrene malo pažnju na sebe 😂😂😂

Avatar nekakav
nekakav
12:54 07.06.2022.

i... što bi to se napravilo? bombardiralo sjevernu koreju? i pogodi silos sa raketama. koje onda malo se rasprsnu... aha, to je daleko od zapada, ali blizu rusiji i kini, znači, može se udariti. ali, južna koreja, japan... oni to neće osjetiti? nek amer makne 60.000 vojnika iz južne koreje, i sjeverno korejski režim se uruši za dvije godine. niti jedne sankcije nisu naštetile političarima, jedino narod spašta. nije kim lud, zna on trgovati, učio od najboljih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije