Jemenski zastupnik

Saleh nam je ostavio Al-Qa'idu, ali neka se ne vraća!

Shawki al-Kadhi
VL
07.06.2011.
u 17:37

Odnio nam je iz Jemena 100 milijarda dolara. Nudili smo mu i prije da sve odnese i ode, ali nije htio. E pa sad ćemo ga progoniti

Zastupnik u jemenskom parlamentu dr. Shawki al-Kadhi, jedan od pokretača prosvjeda protiv diktature odbjeglog Alija Abdullaha Saleha, smatra da se predsjednik neće vratiti u zemlju. – Prvo, Saleh je otišao u Saudijsku Arabiju koja je postala utočište za ubojice i diktatore poput njega. Drugo, odnio je “skromnih” 100 milijardi dolara, što mu je malo previše za kratkotrajan boravak u bolnici, a treće i, dakako, najvažnije, ubojica je svoga naroda i jako dobro zna da će mu u Jemenu biti suđeno. Saleh mora biti svjestan toga da skupljamo dokaze protiv njega i da će oni biti poslani međunarodnom sudu. On je 30 godina ubijao i pljačkao svoj narod, stoga takav krvnik mora odgovarati – kaže dr. Kadhi.

Taj oporbeni političar tvrdi kako su na sve moguće načine pokušavali utjecati na Saleha da mirno ode s vlasti te su mu čak ponudili da uzme sve što želi i ode gdje god hoće jer je zemlja s njim na vlasti u kaosu.

– Živimo u 21. stoljeću, a Jemen, koji je prirodno bogat, nema ni struje, ni vode, ni hrane. Kad je postalo jasno da Saleh ni pod koju cijenu ne kani otići s vlasti, počeli smo s mirnim demonstracijama – kaže dr. Kadhi i dodaje kako su njihove mirne demonstracije dočekale Salehove naoružane paravojne formacije koje su ubile 500 i ranile nekoliko tisuća ljudi. Te iste paravojne formacije, kaže, u Jemenu i danas provode Salehov režim i pokvarenu politiku: – Činjenica je da Saleh još kontrolira te paravojne formacije – vojsku, policiju i obavještajnu službu – koje na sve moguće načine pokušavaju isprovocirati građanski rat kako bi svijetu poručili da je za njegove vladavine sve bilo dobro. Time on traži legitimitet od svijeta i šalje poruku da će Al-Qa’ida preuzeti vlast u Jemenu ako on ode. No neće uspjeti isprovocirati bratoubilački rat u zemlji. A mi Jemenci iskorijenit ćemo Al-Qa’idu koju je Salehov režim i te kako podržavao i financirao. Naime, on se koristio jemenskim ogrankom Al-Qa’ide da vrši pritisak na svijet kako bi mu se tolerirali zločini nad vlastitim narodom. Upravo je on izmislio taj ogranak Al-Qa’ide i da je htio, oni bi, vjerujte mi, već odavna nestali.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
22:08 07.06.2011.

jemen samo talibani mogu da izvuku iz krize....oni i tako zive po pecinama bez struje i vode...tako da kad svi postanu talibanci,problema nece biti....problem resen.

OB
-obrisani-
17:42 07.06.2011.

\"Odnio nam je iz Jemena 100 milijarda dolara\" >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Hmmmmmm a ne govore u koje banke i kojim nacinom ih je ulozio ..... Nije valjda nosio u vrecama...... Banksteri ? La Kosher Nostra ? Samo pitam !!!

ST
Stockholm
21:16 07.06.2011.

Rat klanova, nista drugo. Ocito, Jemenci mogu birati samo izmedju kuge i kolere. kao uostalom i svi drugi Arapi ... A da bi decko odnio 100 miljardi dollara, zaboravite. Jemen je jako siromasna zemlja ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije