Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završeno suđenje financijskom mogulu

Sam Bankman-Fried, 'kralj kripta', proglašen je krivim za jednu od najvećih financijskih prijevara

FILE PHOTO: Indicted FTX founder Sam Bankman-Fried leaves the United States Courthouse in New York City
Foto: AMR ALFIKY/REUTERS
1/5
09.11.2023.
u 10:41

Nekadašnji miljenik kriptosvijeta Bankman-Fried, koji je bio poznat po svojoj raščupanoj kovrčavoj kosi i nošenju kratkih hlača i majica kratkih rukava umjesto poslovne odjeće, pridružio se 'uglednim' poznatim i prevarantima Bernieju Madoffu s Ponzi shemom i Jordanu Belfortu, "Vuku s Wall Streeta", koji su osuđeni za velike financijske zločine u SAD-u

Osnivač kripto mjenjačnice FTX-a Sam Bankman-Fried (31) proglašen je krivim za, kako su utvrdili tužitelji, jednu od najvećih ikad zabilježenih financijskih prijevara u povijesti Sjedinjenih Država. Dvanaesteročlana porota saveznog suda na Manhattanu osudila je Bankman-Frieda po svih sedam točaka optužnice nakon kratkog suđenja u kojem su tužitelji tvrdili da je opljačkao 8 milijardi dolara od korisnika mjenjačnice iz čiste pohlepe, prenosi Reuters.

Presuda je stigla samo godinu dana nakon što je FTX podnio zahtjev za stečaj u brzom korporativnom krahu koji je šokirao financijska tržišta i izbrisao njegovo osobno bogatstvo procijenjeno na 26 milijardi dolara. Ovaj kolaps FTX-a nanio je znatnu štetu brojnim ulagačima, uključujući i privatne klijente, institucionalne investitore i kreditore povezane kompanije Alameda Research. Porota je Bankman-Frieda proglasila krivim za pronevjeru milijardi dolara, kao i za pranje novca. Sudski proces trajao je tek mjesec dana, a nakon razmatranja iznesenih dokaza, porota je vijećala tek četiri i pol sata i donijela odluku – Sam Bankman-Fried kriv je po svim točkama optužnice.

Sam Bankman-Fried nije priznao krivnju, već se izjasnio nevinim po svim točkama optužnice, tvrdeći da je, iako je činio pogreške, djelovao u dobroj vjeri. Nakon presude Bankman-Friedov odvjetnik Mark Cohen kazao je: 'Poštujemo odluku porote, iako smo razočarani rezultatom. Nastavit ćemo se snažno boriti protiv optužbi.' Sedam optužbi donosi moguću ukupnu kaznu od 115 godina zatvora za optuženika, a kazna će biti izrečena u ožujku sljedeće godine. Bankman-Fried trebao bi izaći na suđenje idućeg ožujka po drugom skupu optužbi koje su tužitelji podigli ranije ove godine, uključujući one za navodno strano podmićivanje te bankarske urote, prenosi Reuters.

Okružni sudac SAD-a Lewis Kaplan odredio je izricanje presude Bankman-Friedu za 28. ožujka 2024. Diplomant Massachusetts Institute of Technology tako bi se mogao suočiti s desetljećima zatvora. Ova presuda znači i pobjedu Ministarstva pravosuđa SAD-a i Damiana Williamsa, glavnog saveznog tužitelja na Manhattanu, koji je iskorjenjivanje korupcije na financijskim tržištima postavio kao jedan od svojih prioriteta. "Kriptoindustrija je možda nova, igrači poput Sama Bankman-Frieda možda su novi, ali ova vrsta prijevare stara je koliko i vrijeme i nemamo strpljenja za to", rekao je Williams novinarima ispred zgrade suda.

POVEZANI ČLANCI:

Bankman-Fried bio je prvi od nekoliko uspješnih slučajeva koje je Williams pokrenuo protiv bivših visoko pozicioniranih čelnika kriptovaluta. Naime, nekoliko kriptotvrtki bankrotiralo je prošle godine nakon što su cijene bitcoina i druge digitalne imovine pale nakon višegodišnjeg procvata. Tužitelji su tijekom suđenja tvrdili da je Bankman-Fried izvlačio novac iz FTX-a u svoj hedge fond usmjeren na kripto, Alameda Research, unatoč tome što se na društvenim mrežama i u televizijskim reklamama objavljivalo da je sigurnost sredstava klijenata prioritet. Alameda je koristila novac za plaćanje svojih zajmodavaca i davanje zajmova Bankman-Friedu i drugim menadžerima - koji su zauzvrat obavljali spekulativna ulaganja i donirali više od 100 milijuna dolara političkim kampanjama u SAD-u u pokušaju promicanja zakona o kriptovalutama koje je optuženik smatrao povoljnim za njegov posao, kazivali su tužitelji.

Bankman-Fried preuzeo je proračunati rizik svjedočenja u vlastitu obranu tri dana pred kraj suđenja nakon što su trojica bivših suradnika iz njegova najužeg kruga svjedočila protiv njega. Suočio se s agresivnim unakrsnim ispitivanjem tužiteljstva, često izbjegavajući izravne odgovore na najproblematičnija pitanja. Tako je u The Guardianu zabilježeno da je oko 100 puta na pitanja odgovarao rečenicom: "Ne sjećam se". Posvjedočio je da, iako je činio pogreške u vođenju FTX-a, primjerice tako što nije formirao tim za upravljanje rizikom, nije ukrao sredstva klijenata. Rekao je da je mislio da je Alamedino posuđivanje od FTX-a dopušteno i da nije shvatio koliko su njezini dugovi narasli sve do kraha obiju tvrtki. "Mislili smo da bismo mogli napraviti najbolji proizvod na tržištu", posvjedočio je Bankman-Fried. "Ispalo je zapravo suprotno od toga."

Bivša izvršna direktorica Alamede Caroline Ellison, ujedno i njegova bivša djevojka, te bivši direktori FTX-a Gary Wang i Nishad Singh, koji su svjedočili u korist tužiteljstva nakon što su se izjasnili krivima, rekli su da ih je on usmjeravao da počine zločine, uključujući pomaganje Alamedi u pljački FTX-a te laganje zajmodavcima i investitorima o financijama tvrtki. Obrana je tvrdila da je trojac, koji još nije osuđen, lažno upleo Bankman-Frieda u pokušaju da prođu blaže pri izricanju kazne. Tužitelji mogu zatražiti da sudac njihovu suradnju uzme u obzir pri odlučivanju o kazni. Bankman-Fried boravi u zatvoru od kolovoza nakon što je sudac opozvao jamčevinu, zaključivši da je vjerojatno utjecao na svjedoke.

GALERIJA Crteži sa suđenja Samu Bankmanu-Friedu

FILE PHOTO: Indicted FTX founder Sam Bankman-Fried leaves the United States Courthouse in New York City
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije