FIJASKO U BRUXELLESU

'Sam se proglasio predsjednikom Europe': Orbanova svjetska turneja zabrinula čelnike EU, razmatraju se sankcije

Hungary Prime Minister Viktor Orban visits China
Foto: CHINA DAILY/REUTERS
1/4
09.07.2024.
u 13:11

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posebno je kritizirala Orbána, naglašavajući da njegovi postupci podrivaju zajedničke ciljeve i interese EU.

Otkako je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedništvo EU prošlog tjedna, premijer Viktor Orbán započeo je visokoprofilnu diplomatsku misiju, posjećujući ključne svjetske lidere s deklariranim ciljem da potakne mir u Ukrajini. Njegov frenetični raspored uključuje susrete s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Iako Orbán te napore prikazuje kao ključne za izgradnju mira, njegove akcije izazvale su značajne kontroverze unutar Europske unije. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel kritizirali su mađarskog čelnika da im krade kruh i stvara probleme u Bruxellesu, piše Politico

Orbánova prva velika postaja bio je Kijev, gdje je sudjelovao u trosatnim pregovorima sa Zelenskijem, koji su završili pozitivnom tiskovnom konferencijom. Ovaj posjet bio je dio grandiozne kampanje koja je započela dramatičnim videom koji naglašava njegovu predanost miru.

Samo nekoliko dana kasnije, Orbán je posjetio Moskvu, gdje se sastao s Putinom usred kritika čelnika EU koji tvrde da njegovi diplomatski napori ne predstavljaju zajednički stav EU. Orbán je, neovisno o tome, tvrdio da djeluje u ime EU, naglašavajući nužnost dijaloga za postizanje mira. Njegov posjet poklopio se s razornim ruskim napadom na dječju bolnicu u Kijevu, što je dodatno zakompliciralo njegovu poziciju. Unatoč kritikama, Orbán je nastavio svoju diplomatsku turneju posjetom Pekingu, hvaleći kinesku predanost miru. Njegovi susreti s Xi Jinpingom bili su predstavljeni kao ključni za Mađarsku i EU, iako kritičari ističu kinesko savezništvo s Rusijom, piše Politico

Orbánove akcije mnogi vide kao dio šire strategije za jačanje njegove domaće slike usred političkih izazova. Njegova stranka, Fidesz, nedavno je doživjela značajan izborni neuspjeh, a nova oporbena stranka pojavila se kao ozbiljan konkurent. Predstavljanje sebe kao globalnog mirotvorca može biti taktika za ponovno pridobivanje podrške kod kuće. Međutim, Orbánov pristup nije dobro prihvaćen od strane svih članica EU. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posebno je kritizirala Orbána, naglašavajući da njegovi postupci podrivaju zajedničke ciljeve i interese EU. Izrazila je frustraciju zbog njegovog pokušaja da se postavi kao predstavnik cijele Unije, upozoravajući da takvo ponašanje može imati ozbiljne posljedice za mađarsko predsjedništvo.

VEZANI ČLANCI: 

Neki diplomati izrazili su zabrinutost zbog njegove nejasne reprezentacije interesa EU i potencijalnog podrivanja mađarskog predsjedništva. U Bruxellesu se vode rasprave o mogućim mjerama za ograničavanje predsjedništva Mađarske ako Orbánove akcije nastave odstupati od politika EU. Dok se Orbán priprema za nadolazeći NATO summit u Washingtonu, njegove neumorne diplomatske aktivnosti i njihove implikacije za mađarsko predsjedništvo EU ostaju pod intenzivnim nadzorom. Hoće li njegovi napori donijeti željeni mir ili dodatno izolirati Mađarsku unutar EU, tek treba vidjeti.

Ključne riječi

Komentara 43

KE
kermitt
16:04 09.07.2024.

Paradoksalno je da dok orban ko fol pregovara s putinom o tzv.miru ovaj rokne raketu na djecju bolnicu u kijevu, toliko o uspjehu njegovih silnih diplomatskih napora u borbi za mir... Ono sto je puno vjerojatnije je da je nazdravio s putinom kad su bolnicu sravnili sa zemljom. Stvarno bi mu trebali dodijeliti nobelovu nagradu za mir, a ne samo predsjedanje eu. Ono sto on zapravo radi je da koristi poziciju predsjedanja eu kako bi isposlovao za madarsku neke vazne strateske ciljeve koji se naravno kose sa sluzbenim stavom i politikom eu. Ne znam zbog cega su uopce njemu dodjelili da predsjeda eu kad su jako dobro znali da se radi o liku koji je proruski i antieuropski nastrojen i to uopce ne skriva, sto su mislili da ce stvarno zastupati ciljeve, interese i stavove eu?? Ako jesu, onda su stvarno naivni. Sad im je valjda postalo jasno kako ce to ubuduce izgledati. Treba mu oduzeti predsjedanje eu i kazniti madarsku.

DI
Dingač
00:45 10.07.2024.

Premijer Mađarske, Viktor Orban, nema direktnu funkciju predsjedanja Europskom unijom jer predsjedanje EU obavlja Vijeće Europske unije, a ne pojedinačne države ili njihovi premijeri. Međutim, Mađarska može predsjedavati Vijećem Europske unije u rotirajućem sustavu predsjedanja koji se mijenja svakih šestt mjeseci između država članica EU. Tijekom razdoblja predsjedanja Vijećem EU, država članica koja predsjedava ima ključnu ulogu u vođenju sastanaka, postavljanju prioriteta i posredovanju u donošenju odluka između zemalja članica. Ako Mađarska predsjedava, premijer Viktor Orban će imati značajnu ulogu u predstavljanju i vođenju politike svoje zemlje unutar ovog okvira, ali neće samostalno voditi EU.

Avatar Castro
Castro
14:28 09.07.2024.

Lik im se vec dugo svima smije u brk i ne mogu mu nista...a ne mogu jer su nesposobni NA SVIM POLJIMA...dali Corona, rat u Izraelu i Ukrajini ili bilo sto trece..nesposobni su. A on se sprda sa svima. Radi kako njemu volja i uvijek s njim imaju diskusiju koja god odluka da je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije