Sanader: Ne kupujemo socijalni mir očuvanjem mirovina i plaća

11.02.2009.
u 15:05

Ekonomsko vijeće danas je čvršće nego što je bilo jučer, ocijenio je koheziju svoga savjetodavnog tijela predsjednik Vlade dodajući kako se njegovi članovi najčešće razilaze u pitanju rebalansa državnog proračuna.

Kunu može spasiti samo dobra turistička sezona

Vlada odbija krizne mjere Ekonomskog instituta

Kada će se rebalans početi raditi, za državni vrh nema dvojbe – čekat će se dok se ne vide prvi pokazatelji nakon što prođu prva tri ovogodišnja mjeseca, jasan je bio Sanader. Također je na novinarska propitivanja o točnom datumu kada bi se rebalans mogao početi raditi, a koja su aludirala na skore lokalne izbore, poručio kako to nema veze s izborima.

Premijer je najavio i kako se od svih proračunskih korisnika te ministarstava traži štednja bez obzira na rebalans proračuna, te kako svi moramo biti disciplinirani u trošenju proračunskih sredstava gdje god se to može.

Upoznao je i kako će se dati prijedlog svim javnim poduzećima da u 15 dana naprave plan štednje, te da se njima režu neproduktivni troškovi. Isto će se preporučiti i jedinicama lokalne samouprave, najavio je predsjednik Vlade.

Ne kupujemo socijalni mir očuvanjem mirovina i plaća
Ono što u Vladi ne možemo prihvatiti jest prijedlog smanjenja plaća, mirovina, socijalnih davanja ili izdvajanja za zdravstvo, smatra Sanader poručujući da time ne kane kupovati socijalni mir već očuvati koliku toliku kupovnu moć hrvatskih građana.

Znam da se s tim ne slažu ekonomski stručnjaci i da će reći da to nije dobro, ali mi držimo da se u to ne dira, ocijenio je predsjednik Vlade. Sve vlade koje su se uhvatile rješavanja krize nastoje ojačati kupovnu moć i pomažu svojim građanima, a kamo bismo mi došli kada bi im smanjivali plaće ili mirovine, zapitao se Sanader.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije