Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJKA 5000 ZAPOSLENIKA

Sastanak s ministrom prošao bez dogovora, zaposleni u pravosuđu nastavljaju štrajk

Zagreb: Četvrti dan štrajka članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/5
12.06.2023.
u 18:43

Iz MInistarstva pozivaju na strpljenje i tvrde da bi najniže plaće u javnoj upravi, pa i u pravosuđu, po njihovim projekcijama s novim zakonom trebale porasti za 10-15 posto u odnosu na sadašnje plaće uvećane za naknadu od 100 eura koju po Vladinoj odluci imaju od ovog mjeseca.

Pravosudni policajci zasad su odustali od namjere da stupe u štrajk, no od već započetog štrajka još uvijek ne odustaju drugi zaposlenici u pravosudnom sustavu. Da je poslijepodnevni sastanak s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom završio bez dogovora novinare je nakon sastanka izvijestila predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković.

- Dogovora za dalje nema, mi očekujemo i nadalje sastanke, a očekujemo da su ministar i Ministarstvo svjesni činjenice da sustav bez ovih ljudi ne može funkcionirati - kazala je Šušković, a njeznu izjavu prenijela Hina. Sindikalistica procjenjuje kako bi Ministarstvu pravosuđa u interesu trebalo biti postizanje kompromisa i poručuje kao su sindikati u svakom trenutku spremni zaustaviti štrajk ako se dogovori prihvatljivo rješenje.

- Ukoliko dobijemo neku ponudu ili nekakvo prijelazno rješenje od ministarstva, mi ćemo to poslati našem članstvu te ćemo u roku od 24 sata dati odgovor je li ponuda prihvatljiva' – poručila je Šušković, koja je prošlog tjedna izvijestila da štrajka oko 5000 zaposlenika.

Sa strane Vlade im je, pak, za sada došao samo poziv na strpljenje i razumijevanje. Iz onoga što govore izvori u Ministarstvu pravosuđa da se iščitati kako je teško očekivati da bi moglo biti udovoljeno zahtjevima štrajkaša. Ministarstvo je, naime, u javno savjetovanje ovih dana pustilo novi Zakon o plaćama koji bi trebao ujednačiti primanja za iste kategorije zaposlenika u svim dijelovima javne uprave. Na temelju tog zakona, kojemu je osnovna svrha osigurati nagrađivanje ili kažnjavanje službenika ovisno o učinku, što bi javnu upravu trebalo učiniti efikasnijom i atraktivnijom za deficitarna zanimanja, izradit će se i dvije uredbe koje bi trebale omogućiti rast plaća, posebno kad je riječ o kategorijama s najnižim koeficijentima. U tu su svrhu izrađene i projekcije koje, tvrde naši izvori, govore kako bi najniže plaće trebale porasti izmešu 10 i 15 posto, i to u odnosu na sadašnje plaće uvećane za naknadu koju je svojom odlukom nedavno utvrdila Vlada, a koja za najslabije plaćene zaposlenike iznosi 100 eura. Ukoliko bi se sad posebno tretiralo zaposlene u pravosuđu, značilo bi to odustajanje od koncepcije ujednačavanja plaća u kompletnoj javnoj upravi, a to, barem zasad, nije opcija. 

Što se tiče pravosudnih policajaca, njihove bi se plaće ubuduće trebale temeljiti na posebnom zakonu o pravosudnoj policiji. U Ministarstvu pravosuđa potvrđuju kako je intencija donijeti takav poseban zakon, a uporište nalaze u činjenici da pravosudni policajci imaju status službene osobe, da nose oružje i ovlašteni su primijeniti silu pa je, kažu, nelogično da se njihov status uređuje zakonom kojim se regulira izdržavanje kazne zatvora i koji se stoga odnosi na zatvorenike.

Sveobuhvatno rješenje za preostale službenike i namještenike koje spominje Ministarstvo u SDLSN-u, međutim, smatraju neprihvatljivim jer, tvrde, ni tim sveobuhvatnim rješenjem nisu obuhvaćeni svi, primjerice rukovodeći kadar i sudski savjetnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije