DOLAZAK EURA

Satima u redovima za promjenu 200 maraka

28.12.2001.
u 00:00

* Velike gužve nastale su i zbog pologa valuta Europske monetarne unije, ali i zbog isteka roka za uplate rata za kredite, što je uobičajeno za kraj mjeseca

ZAGREB - U nepreglednim redovima na šalterima banaka stajali su klijenti jučer i po sat vremena, kako bi položili devize na račune prije isteka roka za promjenu u euro bez provizije. Građani su u posljednji trenutak, prije 1. siječnja, masovno pohrlili položiti svoju štednju iz čarapa na račune, iako je visina deviznih depozita već u studenome porasla za tri milijarde kuna. Gužve u poslovnicama Privredne i Zagrebačke banke, Raiffeisenbank Austrije... počinjale su već od ranih jutarnjih sati, iako su šalteri radili punim kapacitetima.

Zagrepčani su u banke najčešće ulazili s uzvicima "Pa što je ovo", a mnogi su se u nevjerici i križali. Brojni umirovljenici s mukom su stajali u kolonama pred šalterima. Roditelji s djecom, među kojima je bio i Mladen Tolić sa sedmogodišnjom Petrom, već pri ulasku u poslovnice okretali su se natrag.

- Ovo nije normalno! Gužve su bile i prije Božića, a sada je još gore. Banke su trebale otvoriti poseban šalter samo za građane koji polažu devize na račune zbog skore konverzije u euro, pa bi problem bio umanjen - predložio je informatičar Dinko Tadić, koji je u poslovnici Zagrebačke banke u Savskoj čekao gotovo sat vremena. Na dugo čekanje osudio ga je sugrađanin koji je obavljao nekoliko dugotrajnih poslova na šalteru, objasnio nam je Tadić, pa se zbog njega red odužio. Trgovkinju Mirelu Zorić zatekli smo u redu Privredne banke s knjigom i novinama.

- Ovo je već drugi put da stojim u redu. Prvi put sam podigla oko pet tisuća kuna i otišla u mjenjačnicu promijeniti ih u njemačke marke. Sada čekam da ih ponovno vratim na devizni račun jer štedim za automobil - ispričala je M. Zorić. Tečaj marke u mjenjačnicima omogućio joj je uštedu od gotovo sto kuna, a toliko vrijedi čekati pred šalterima - zaključila je Mirela. Ipak, u redovima su čekali i brojni Zagrepčani koji su na račun polagali tek pokoju stotinu maraka.

Tako je umirovljenica Gordana Rajković odlučila položiti dvije stotine njemačkih maraka koje su poslale kći i unuka iz Dortmunda, a uštedjela ih je preko blagdana.

Voditeljica odnosa s javnošću Raiffeisenbank Austrije Lidija Maričić objasnila je kako su kod njih gužve nastale zbog pologa valuta Europske monetarne unije, ali i isteka roka za uplate rata za kredite, što je uobičajeno za kraj mjeseca.

- Broj zaposlenika tijekom blagdana nije smanjen, dapače, veći je od 21. prosinca jer je povećan i broj radnih mjesta - kaže L. Maričić.

Jednaka je situacija bila i u Zagrebačkoj banci, u kojoj tijekom blagdana nije smanjen broj šalterskih djelatnika, a najavili su i dodatno prilagođavanje radnog vremena poslovnica posljednjih dana godine novim okolnostima. U poslovnici Privredne banke Zagreb na zagrebačkom Cvjetnom trgu podijeljeni su i redni brojevi kako bi klijenti mogli barem okvirno procijeniti kad će doći na red. No, većinu su šalterski službenici uputili da s njima dođu navečer ili čak sljedeći dan. Kako je rekao Ivan Ivičić, izvršni direktor Sektora za razvoj distribucijskih kanala, ni PBZ tijekom blagdana nije smanjivao broj šalterskih djelatnika.

Premda se ni jedna banka neće pobuniti zbog novog rasta depozita, odluka da joj novac povjere netom prije isteka godine zacijelo je prisjela šalterskim službenicima, ali i građanima koji su se toga sjetili pet do dvanaest.

R. Ilak, V. Wiesner Mijić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije