PRIJE UTAKMICE LIGE PRVAKA

Savez antifašističkih boraca i antifašista osudio ponašanje navijača u Milanu: 'Sramotno su promovirali ustaštvo i nacizam'

Screenshot Twitter
16.09.2022.
u 13:16

Osuđujući ustaško-nacistički marš u Milanu, što su ga priredili poklonici zagrebačkog Dinama, SABA RH upozorava na neutralni odnos odgovornih dužnosnika i tijela vlasti prema sve agresivnijim nacionalističko-šovinističkim i neofašističkim ispadima na našim prostorima - navode u priopćenju.

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) oštro je osudio ponašanje navijača zagrebačkog Dinama koji su 14. rujna u Milanu sudjelovali u izgredima i tučnjavama, ali i 'sramotno promovirali ustaštvo i nacizam'. Pitaju se zašto je izostala reakcija dužnosnika i tijela vlasti.

- Nanovo su nogometni poklonici, ovoga puta navijači zagrebačkog Dinama, izazvali 14. rujna u Milanu, ne samo izgrede i tučnjavu, već i sramotno promovirali ustaštvo i nacizam, podizanjem desnice, prizivajući doba Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija i Ante Pavelića. Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske višekratno je protestirao protiv takvih navijačkih ispada kojima se veličaju i Nezavisna Država Hrvatska, ali i sva zla koja su uslijedila tijekom ustaškog terora. Razvidno je da se mladi ljudi, navijači Dinama, ponašaju sukladno općem aktualnom okruženju u Domovini, odnosno prešutnom prihvaćanju i prihvaćanjem ustaških uzvika, znakovlja i parola.

To je razvidno i iz neutralnog odnosa, spram najnovijeg incidenta u Milanu, ne samo sredstava javnog informiranja, već i hrvatskih dužnosnika i odgovornih tijela vlasti. Ali, u pogledu nacističkog pozdrava Dinamovih poklonika reagirao je bivši veleposlanik Izraela u RH Ilan Mor riječima „strašno i totalno neprihvatljivo“. Europski židovski kongres osudio je ponašanje Dinamovih navijača izjavom: „Apsurdno odvratno. Navijači Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svijet nogometa mora se osloboditi fašista i pronositelja mržnje. Mržnje koja se s nogometnih terena širi na trgove“. Upitajmo se zašto na incident u Milanu nije reagirao Jasenko Mesić, veleposlanik RH u Italiji ili Stjepan Ribić, generalni konzul RH u Milanu? Što je učinio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH? Nisu se oglasili ni predsjednik Vlade RH, a ni predsjednik Hrvatskoga sabora. Ne treba isticati da je incident, bez obzira na to što se dogodilo u Milanu, izravni nasrtaj na Ustav RH. 

Osuđujući ustaško-nacistički marš u Milanu, što su ga priredili poklonici zagrebačkog Dinama, SABA RH upozorava na neutralni odnos odgovornih dužnosnika i tijela vlasti prema sve agresivnijim nacionalističko-šovinističkim i neofašističkim ispadima na našim prostorima - navode u priopćenju.

Komentara 13

Avatar Cantor
Cantor
13:43 16.09.2022.

Antifa banditi su prethodnih godina pokazali cijelom svijetu tko su i što su zapravo. I oni sada nešto zahtijevaju?

AN
angeomihael
15:51 16.09.2022.

Savez Jugofašista .

Avatar Moodleen
Moodleen
13:34 16.09.2022.

Svi ovi navedeni, deda ady, benyto, antiša.... male su bebe prema sadržaju debelog crijeva zvan saba i te je davno trebalo... ono baš njihovim metodama. Pozivam odgovorne dužnosnike i tijela vlasti da se jednom za sva vremena definitivno zabrani tee takozvane antiflašiste, veličanje jednonogog bravara i njihovu zvijezdu pod kojom je milijune Hrvata "pojela noć", po klasičnoj metodi 4nika preobučenih naknadno u te neprijatelje Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije