Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavio alterantivu američke hegemonije

Samit u Astani: Putin poziva na 'multipolarni' svjetski poredak

Foto: Reuters/Pixsell
1/10
04.07.2024.
u 11:29

SCO je do sada brojila devet članica, Kinu, Indiju, Iran, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Pakistan i Tadžikistan. U četvrtak se SCO-u pridružila i Bjelorusija kao deseta članica

Šangajska organizacija za suradnju (SCO) pozvat će u četvrtak na samitu u Astani u Kazahstanu na "pošteni multipolarni svjetski poredak" izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koristeći frazu uperenu protiv hegemonije SAD-a koju odlučno osuđuje. Dvodnevni samit Šangajske organizacije za suradnju (SCO), foruma koji su 2001. godine osnovale Kina i Rusija kao čuvara sigurnosti u euroazijskoj regiji, otvoren je u srijedu u kazahstanskome glavnom gradu Astani.

Taj blok uz Rusiju i Kinu čine bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji te Indija i Iran. U završnoj izjavi, države članice će naglasiti svoj "angažman na stvaranju poštenog, multipolarnog svjetskog poretka utemeljenog na ključnoj ulozi Ujedinjenih naroda, međunarodnog prava i težnji suverenih država prema obostrano korisnom partnerstvu", rekao je Putin na otvaranju plenarne sjednice.

Za Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga taj "multipolarni" svijet je alternativa američkoj hegemoniji u svijetu, što oba čelnika osuđuju. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Putin je uvelike pojačao napore da oko te ideje ujedini zemlje Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike. SCO je do sada brojila devet članica, Kinu, Indiju, Iran, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Pakistan i Tadžikistan. U četvrtak se SCO-u pridružila i Bjelorusija kao deseta članica.

POVEZANI ČLANCI:

Na prošlogodišnjem virtualnom samitu skupina je objavila izjavu u kojoj kritizira, kako je rekla, negativan učinak "jednostranog i neograničenog širenja globalnih proturaketnih obrambenih sustava određenih zemalja ili skupina zemalja", ne spominjući izravno širenje NATO-a ni zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

>> VIDEO Nestali u plamenu: Veliki problemi za Ukrajince, pogledajte kako Rusi uništavaju njihove borbene avione

Ključne riječi

Komentara 1

FU
Fusnota
14:35 04.07.2024.

Ako je Bjelorusija ušla ,sve je gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije