Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA PRISTUPA NATO-u

Putinov saveznik na prijevaru ušao u SAD kako bi predao mirovni plan: Ukrajina i Rusija dijelile bi Krim

Russia's President Vladimir Putin meets President of Congo Republic Denis Sassou Nguesso in Moscow
Foto: MIKHAIL METZEL/REUTERS
1/3
04.07.2024.
u 11:01

Paket će vjerojatno biti neprihvatljiv za Ukrajinu koja bi morala ustupiti goleme dijelove okupiranog teritorija te bi joj bilo zabranjeno da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ruski predsjednik Vladimir Putin predlaže mirovni plan prema kojem bi došlo do podjele suvereniteta nad Krimom s Ukrajinom. Njegov bliski saveznik, ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokoltsev, poslan je u SAD s mirovnim pregovorom, navode izvori u Moskvi i Kijevu. Unatoč tome što je pod sankcijama, Kolokoltsevu su dopustili da uđe u SAD kako bi mogao sudjelovati na UN-ovu sastanku ministra unutarnjih poslova. No, to je sve bila prevara kako bi mu se dopustilo da uđe u zemlju u avionu iz Putinove predsjedničke avionske flote da preda američkim vlastima Putinove zahtjeve, tvrde izvori.

Poznati ukrajinski novinar Dmitri Gordon ustvrdio je kako je dobio pojedinosti o paketu od "obavještajnih izvora", dok je ruski Telegram kanal Gosdumskaya, koji se pak poziva na izvore iz Moskve, odvojeno izvijestio o Putinovim zahtjevima. Paket će vjerojatno biti neprihvatljiv za Ukrajinu, koja bi morala ustupiti goleme dijelove okupiranog teritorija te bi joj bilo zabranjeno da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu (NATO). No, ovaj mirovni prijedlog pokazuje određeni ustupak u odnosu na Putinove zahtjeve u svibnju, piše Daily Mail.

Što nudi Putin

"Glavna svrha njegova (Kolokoltseva, o. a.) dolaska bila je predaja ruskog mirovnog plana američkim vlastima", rekao je ukrajinski novinar Gordon dodajući kako je to Putinov plan "za okončanje rata".  Putinovi mirovni prijedlog uključuje potpuno povlačenje Ukrajine iz regija Donecka i Luhanska, koje su sada djelomično pripojene Rusiji, a zauzvrat bi Rusija Ukrajini predala nuklearnu elektranu Zaporižje i obližnji grad Enerhodar. Isto tako vodili bi se pregovori o mogućem ukrajinskom preuzimanju regija Herson i Zaporižje. Prema tom planu, Krim bi postao "posebno demilitarizirano administrativno područje s dvostrukom podređenošću Ukrajini i Ruskoj Federaciji". "Ukrajina mora na sebe preuzeti pravno obvezujuća međunarodna jamstva da ne blokira opskrbu Krima vodom", rekao je Gordon govoreći o prijedlogu prekida rata.

VIDEO U tri dana Rusi su uspjeli postići tri uspješna udara na ukrajinske vojne aerodrome

Ukrajina bi, prema tom sporazumu, kontrolirala "demilitariziranu zonu" duž rijeke Dnjepar od 62 milje. Isto tako, imali bi zakonski maksimalnu veličinu te se ne bi smjeli pridružiti NATO-u, no Putin ne bi pokušavao blokirati pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji. U Putinovu mirovnom prijedlogu navodi se kako bi Zapad odustao od sankcija ruskoj nafti i plinu, kao i bankarstvu. "Sastanak UN-a, na kojem je sudjelovao ruski ministar, bio je 'diverzijski manevar'", ustvrdio je Dmitri Gordon.

"Regije Doneck i Luhansk ne mogu doći pod kontrolu Ukrajine jer će to prouzročiti", kako kažu, "neposredni genocid nad stanovništvom teritorija od kojih je trećina sudjelovala u neprijateljstvima protiv Ukrajine", rekao je Gordon o navodima u Putinovu mirovnom planu. Nije bilo službenih komentara iz SAD-a, Rusije ili Ukrajine o planu.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Russia's President Vladimir Putin meets President of Congo Republic Denis Sassou Nguesso in Moscow
1/29

Komentara 13

Avatar Gotcha1
Gotcha1
13:40 04.07.2024.

' od kojih je trećina sudjelovala u neprijateljstvima protiv Ukrajine". a 2/3 Ukrajinaca zavrsili u izbjeglickim kampovima,ukrajinski jezik izbacen iz skola,povijest Ukrajine zabranjena tema itd itd.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
13:21 04.07.2024.

"...Ukrajina i Rusija dijelile bi Krim..."___Nadajmo se da je ovo samo novinarska patka. Pa Rusi nisu stvarno pri pravoj pameti ako bi dijelili nešto što je već 100% njihovo?!

Avatar Stomugromova3
Stomugromova3
13:55 04.07.2024.

Sto se Trumpa tice,za Putinovu kantu za napucavanje je stvar jasna.Uzeo bi lineal i povukao ravnu crtu,ovo je rusko,a tih par km2 nek bude ukrajinsko. Vuk sit,a ovce se ne broji.Mene to podsjeca na Sykes-Picot agreement koji je nastao jos dok je WW1 buktao.Posljedice tog sporazuma su jos danas teret svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije