Izborni porazi

SDP bacio sve snage na Zagreb: Vrbuju Sandru Švaljek

Sandra Švaljek
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
19.01.2015.
u 10:27

Zauzvrat bi SDP zamjenici gradonačelnika ponudio apsolutnu podršku u Gradskoj skupštini

Ove godine Zoranu Milanoviću daleko je sigurnija funkcija predsjednika Vlade nego što mu je funkcija predsjednika SDP-a. SDP-ovci nezadovoljni njegovim vođenjem stranke imaju više šanse da ga sruše s čela stranke nego što ima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko da isprovocira prijevremene izbore i ukloni ga s funkcije premijera. Sigurno je, međutim, da se u idućih nekoliko mjeseci s tim u vezi neće dogoditi ništa. Preživi li Milanović proljeće, onda će i do kraja mandata voditi stranku, a poslije toga će mu presuditi rezultati na parlamentarnim izborima.

Bliska lijevoj opciji

Nezadovoljni Milanovićevim vođenjem stranke, neće se upuštati ni u kakvu akciju protiv šefa, i to samo zato što nemaju razrađenu i provedivu alternativu. A dok je tako, glave drže koliko je to moguće skupa, analiziraju poraz Ive Josipovića na izborima za predsjednika Republike i kalkuliraju kako što bolje proći na predstojećim parlamentarnim izborima. Nakon četvrtog uzastopnog izbornog poraza sve su im oči uprte u Zagreb jer tu bilježe najveći gubitak. Josipović, svjesni su, nije izbore izgubio u dijaspori, nego u glavnome gradu. U Zagrebu je SDP izgubio čak 50.000 glasova, a analiza te brojke govori da njihova stranka ne dobiva podršku mladih birača, što im je dugoročno pogubno. Na predsjedničkim izborima 2009. godine Josipović je u drugome krugu u srazu s Milanom Bandićem osvojio 62,19 posto glasova, što znači da je za njega glasalo 267.796 birača. U drugome krugu 11. siječnja ove godine, kada je odmjeravao snage s Kolindom Grabar-Kitarović, osvojio je 51,89 posto glasova, što znači da mu je u Zagrebu glas dalo samo 216.290 birača. Ovakvi rezultati govore da predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić još uvijek nije uspio konsolidirati stranku te da i dalje nema onakvu podršku biračkog tijela kakva SDP-u treba želi li i dalje ostati stranka koja bi mogla konkurirati za vlast na nacionalnoj razini.

No nakon unutarstranačkih sukoba te izravnog sučeljavanja između Milanovića i Bernardića u kojemu nitko nije dobio – niti je Milanović uspio eliminirati Bernardića niti se "ranjeni" Bernardić uspio na pravi način etablirati kod birača – u SDP-u se razmišlja kako se osigurati sa strane. Zato su sve oči uprte u Sandru Švaljek, zamjenicu gradonačelnika Milana Bandića. Nakon otvaranja kaznenog postupka i Bandićeve suspenzije s funkcije gradonačelnika, Švaljek je pokazala da vrlo dobro pliva u političkim vodama, da je vješta u vođenju grada i dobiva sve veće povjerenje Zagrepčana. U SDP-u računaju s tim da je svjetonazorski daleko bliža lijevoj opciji nego desnoj te razmišljaju kako bi s njenim političkim kapitalom mogli nadomjestiti gubitak vlastitih birača. SDP bi, kako doznajemo iz samoga vrha stranke, Švaljek ponudio apsolutnu podršku u Gradskoj skupštini, a na parlamentarnim izborima željeli bi njeno ime vidjeti na svojoj listi. Neke špekulacije iz SDP-a na tu temu idu čak toliko daleko da bi joj se ponudila visoka funkcija u zagrebačkom SDP-u, dok neki ne skrivaju da bi je rado vidjeli na Bernardićevu mjestu. U prilog ovim tvrdnjama idu i priče da je suprug zamjenice gradonačelnika koja u biti upravlja Zagrebom u vrlo dobrim odnosima sa Zoranom Milanovićem, a navodno su bili u istome društvu na Sljemenu i pratili muško skijanje.

Bandić u akciji

Ipak, ma koliko je SDP-u poželjan i koristan savez sa Švaljek, izvori iz vrha te stranke govore nam da se Milanović osobno ne upušta u sklapanje novog političkog saveza. To je i logično ako se ima u vidu da takvo umrežavanje vjerojatno ne bi bilo po volji Davoru Bernardiću (kao što mu ni uoči lokalnih izbora nije bio savez sa HNS-om), a da su mu odnosi sa šefom zagrebačkog SDP-a već otprije dobrano narušeni. Ne treba zaboraviti ni da je Bernardić član predsjedništva SDP-a, da iza sebe ima organizaciju koja ima najviše glasova te da može biti u prilici određivati i Milanovićevu sudbinu. S druge strane, kombinatorika sa Švaljek dolazi u obzir u varijanti da i dalje obnaša dužnost gradonačelnice. Bandić, koji navodno nije sretan zbog približavanja svoje zamjenice SDP-u, mogao bi srušiti cijelu konstrukciju provociranjem prijevremenih izbora. Po zakonu se, naime, trebaju raspisati prijevremeni izbori ako gradonačelnik u prve dvije godine mandata odstupi s funkcije. Za sada Bandiću to nije namjera, to prije što su njegovi odvjetnici podnijeli ustavnu tužbu kojom nastoje osporiti uvjete pod kojima je dao jamčevinu za slobodu, ali i mjeru opreza kojom mu se zabranjuje obavljanje dužnosti gradonačelnika. Očekuje se da bi Ustavni sud odluku trebao donijeti do ožujka. A tada, ako ga ustavni suci ne vrate na dužnost, Bandić još uvijek ima vremena pomutiti računicu jer mu prve dvije godine mandata istječu u lipnju pa tek ostavka dana u ljeto ne bi imala za posljedicu prijevremene izbore.

>> Drži li se Sandra danas onoga što je savjetovala Jadranki

Komentara 57

EL
EldersRealm
10:41 19.01.2015.

Toma samo prenosi Milanoviceve rijeci koje se on ne usudi sam izgovoriti, jer je on taj izvor iz vrha. Ne vjerujem da je Svaljek tako blesava da se zakopa uz politickog mrtvaca Milanovica.

DU
Deleted user
10:44 19.01.2015.

Nadam se da gospođa Švaljek ima mozga u glavi.

MI
mirrro
10:37 19.01.2015.

Sandra bi progutala knedlu da se osudi to napraviti,izgorila bi brzo uz milanovica,,ljudi on nije vise bitan i svi koji se lijepe za njega gube to nek vam bude jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije