Sukob u Borovu

SDSS osudio napad na mladića u priopćenju napisanom na ćirilici

SDSS ćirilica
Screenshot/SDSS
04.02.2013.
u 18:55

SDSS je osudio verbalni i fizički napad na Milana Lukića koji se ovog vikenda dogodio u Borovu. Zanimljivo je da su priopćenje u kojem osuđuju napad poslali samo na ćirilici.

SDSS je osudio verbalni i fizički napad na Milana Lukića koji se ovog vikenda dogodio u Borovu. Zanimljivo je da je SDSS svoje priopćenje u kojem osuđuje napad na mladića na internetskim stranicama objavio samo na ćirilici, dok transkrìpcije na latinicu nema.

Sin pravoslavnog svećenika iz Borova Sela, 21-godišnji Milan Lukić zadobio je lakše ozljede u sukobu s dvije osobe koje su prethodno izašle iz autobusa na povratku sa subotnjeg prosvjeda protiv ćirilice u Vukovaru.

Portal croatorum ekskluzivno je objavio fotografije i videosnimku na kojoj se, kažu, vidi da su Srbi napali branitelje dok su palili svijeće u Borovu Selu.

"Spriječili smo da slučaj bude zataškan"

Samostalna srpska demokratska stranka je u priopćenju na ćirilici napisala da "osuđuje verbalni i fizički napad na Milana Lukića u Borovu". "Smаtrаmo аpsolutno nedopustivim dа se rаzličitа političkа i drugа shvаćаnjа i opredjeljenjа nа ovаkаv nehumаn i necivilizаcijski nаčin iskаzuju", pišu iz SDSS-a i dodaju da su u dogovoru s obitelji poduzeli neophodne radnje da Lukić bude zbrinut u bolnici i dobije kvalitetnu njegu.

"Isključivo nаšom аktivnošću premа domаćim i međunаrodnim medijimа spriječili smo dа ovаj nemili slučаj ostаne zаtаškаn i dаleko od očiju jаvnosti jer je to moždа nekimа bilа nаkаnа", pišu iz SDSS-a i dodaju da će učiniti sve da se takvi slučajevi više ne ponove. Pišu i da Lukić danas izlazi iz bolnice.

Tolerancija prema drugome i drugačijem

Smatraju da u sprječavanju ponavljanja ovakvih slučajeva nije dovoljan samo njihov "politički i ljudski napor" već se moraju pokrenuti svi "elementi sustava" i mora se promijeniti "sveukupna svijest koja podrazumijeva toleranciju prema drugome i drugačijem".

"A ne mržnju kаko se to osjetilo i nа slučаju Milаnа Lukićа i njegove porodice", zaključuju iz SDSS-a u priopćenju napisanom samo na ćirilici, bez transkrìpcije na latinici.

Priopćenjem za javnost na ćirilici danas se javila i općinska organizacija SDSS-a iz Borova koja navodi da su u središte sela u subotu, oko 15.00 sati, stigla tri autobusa belomanastirskih registracijskih pločica radi polaganja vijenaca na spomen-obilježje poginulim redarstvenicima.

"Dva autobusa parkirana su na parkiralištu kod nogometnog kluba i iz njega su se putnici uputili prema spomeniku, dok je vozač jednog autobusa parkirao vozilo ispred zgrade Općine Borovo te su iz njega izašla trojica mladića koja su se uputila prema baru Armani koji se nalazi preko puta. Kada su došli do lokala, jedan od trojice mladića ušao je u objekt te nakon verbalnog vrijeđanja fizički napao 21-godišnjeg gosta koji se u tom trenutku s dvojicom prijatelja nalazio na piću. Od siline udarca u predjelu između vrata i grudi napadnuti mladić pao je na pod i na trenutak izgubio svijest", pišu iz belomanastirskog SDSS-a te dodaju da su se istodobno druga dvojica mladića iz autobusa našla ispred lokala, jedan od njih bacio je parkirani bicikl na prozor lokala, a drugi razbio žardinjeru za cvijeće koja se nalazila ispred lokala.

Incident unio strah među pripadnike srpske zajednice

"Nakon izlaska trećeg mladića, koji je fizički nasrnuo na gosta, sva su trojica dijelovima razbijene žardinjere gađala lokal i goste lokala koji su u tom trenutku izašli ispred objekta. Tada je na mjesto događaja došla policija koja je pratila ova tri autobusa i koja se nalazila u neposrednoj blizini, tj. kod spomenika poginulih 12 redarstvenika. Oni su uveli napadače u autobus te pokušali smiriti uznemirene goste lokala, nakon čega su se sva tri autobusa udaljila iz Borova", navodi se u priopćenju.

Uz osude, navodi se da je ovaj incident unio strah i nepovjerenje među pripadnike srpske zajednice koji se pitaju koliko su slobodni i sigurni u svome mjestu.

"Zbog ovoga tražimo da policija hitno poduzme sve neophodne radnje i mjere s ciljem identificiranja i pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela, a od nadležnih institucija hitno procesuiranje i kažnjavanje istih", traže iz borovskog SDSS-a.

>>VIDEO Sin pravoslavnog svećenika iz Borova završio u bolnici

Komentara 38

JU
jure65
20:21 04.02.2013.

Našim (Hrvatskim)političarima lakše bi bilo da ne nose gaće jer ih nebi morali uvijek i pred svakim skidati.

FM
f.malek
20:34 04.02.2013.

slijedeceg puta za podignuta tri Prsta treba samo okrenuti troprsu GLAVU za 360 stupnjeva pa onda ce i drugi malo razmisliti

ZJ
zjerko44
20:09 04.02.2013.

povijest se ponavlja u srbiji na vlasti cetnici pa se bratija okurazila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije